Beogradske opštinske novine

I

БРОЈ 5.

ГОД. Ш1.

ИЗИЗИ НЕДЕЉНО 1ЕДАНП7Т НД ТДБАК7 ЦЕНА ЗА СРБИ.ТУ : на годину 6 дин за пола године . 3 дин. ј> за стране земље на годину 9 дин

Недеља 28. јануара 1890.

Цсна јо огласима (> дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општниски еуд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена нисма не примају се.

» «■ »ААА.»

ГРАЂАНСТВУ ВАР. ВЕОГРАДА

Према члану 19. зак. о општинама и под в). трећег става тачке Б ) изборнога прописа, општински одбор у седници 25. ов. мео. образовао је бирачке квартовне одборе за ОПШТИНСКИ ЗБОР који је објавл>ен 17. ов мес. АБр. 87. и који ће се држати данас 28. јануара 1890. год. Ти бнрачки одбори састављени су овако : а) у кв. варошком Иредседник: Андра Одавић трг. Чланови : Димитрије Ђорђевић трг. Соломон Азријел трг. Коста Аврамовић сарач, Сима Видаковић јорганнија. Заменици: Младен Љубинковић трг. Аврам Нахман индустријалац. б) у кв. дор^олском Лредседник: Милорад Терзибашић трг. Чланови : Сава Ристић шпек. Никола Д. Кики трг. Пера Манојловић каФ. Милан Младеновић ковач. Заменици : Јаков Дамњановић предуз. Танасије Савић кројач. в) у кв. теразиском Председник: Михајло Јанковић каФ. Чланови : Гавра Бркић трг. Милош Обркнежевић ковач, Милан Белчевић опанч. и Стеван Мијатовић ситничар. Заменици : Илпја Јаковљевић бак. и Радојица Радоњић каФеџ. г) у кв. оавамалском Председник: Димитрије Најдановић мееар. Чланови : Таса Данчевић трг. Живко Т. Јовановић трг. Јоца Шандоровић трг. и Мика Банковић шпедитер. Заменици: Лука Ћеловић трг. и Антоније Ђорђевпћ бакал. д) у кв. палилулском Председник: Светозар Караиешић трг. Чланови : Тома Лазаревић каФ., Јеврем Марјановић земљеделац, Ђока Б. Вељковић земљед. и Орден Анастасијевић зидар. Заменици : Спира Петровић каФ. Риста Крстић калдрмџија.

$) у кв. врачарском Председник : Миша Николић енжењер. Чланови. Ђура Мидијашевић проФ. Стеван Миљковић бакалин, Ђорђе Стојановић шпекул. Мплан Поповић месар. Заменици: Настас Димовић лебар, Алекса Миловановић каФ. Сем ових лица изабрани су, опет коцком, одборници општински гг. М. Ј. Марковић адвок. Миливоје Јосимовић проФ. вел школе, и Марко Велизарић проФ. гимн., за заменике председника квартовних бирачких одбора на случај да који од горе одређених председника буде спречен примити своју дужност на збору. Од стране суда општине вар. Београда 26. Јануара 1390. год. АБр. 173.

НОВО КАЛДРМИСАЊЕ студијатехничкекомисије

Ч'

(продужење) Мишљења смо дакле, да «аља одустати од калдрмпсања целе новршине улица, и да ваља да се задовољимо само прекалдрмисавањем ц новим калдрмисањем оних улица, где је жив саобраћај. а калдрма је хрђава. Сем тога, имала би се извршити калдрма у онпм улицама и на онпм отворенпм местима (трговима, пијацама), која су без икакве калдрме. те служе у сушно време као варошки депои за прашнну, а у кишно за блато. Међу тцм на целу дужину београдских улица пмале би се неодложно калдрмисати нептачке стазе, са нужним прелазима преко улпца, како би пешачкн саобраћај био могућаи и угодан 0 самим пешачкнм стазама говорнћемо мало даље, а са^а да видимо, како бн се и но коју цену калдрмисање улица могло извршитп, са обзиром на то, да се само један део новом калдрмом снабде. У томе погледу мишлења смо, да би могло овако да се поступв: 1. Петнна целе површпне коловоза, коју нредстављају улице најугледније и највећега саобраћаја, да се одмах калдрмишу препорученом мешовцтом калдрмом. А новац потребан за грађење те калдрме, да се набави путем зајма. За отнлат. интереса и амортизацију, да се у редовни годишњп буџет ставиХ чотребна сума. 2. Друга петцна улица, да се у току од 5 година калдрмише, калдрмом од дотераног ломљеног камена, а за то потребна сума да се стави у редовни буџет. 3. Са површине, коју ће заузети нод 1.) и 2.) наведена калдрма, да се пробере V.-, укунног камена и њиме да се калдрмише одговарајућа површина (дакле 240.000|5 — 48.000 т 1 ) калдрмом о а обичног ломљеног камена. 4.) Остатак садање калдрме да се обдржава у бољем стању, но што је то до сада бивало.