Beogradske opštinske novine

БРОЈ 11.

ГОД. VIII.

ИЗЛАЗИ ЕЕДЕЉНО ЈЕЛЛН П7Т дена за срби.ту : на, годину . 0 дин. за пола године . 3 дин. за стране земл>е на годину 9 дин.

Цена је огласима 6 дин. пара од врете Претплату вал>а слати упутнип;ом: на општниски суд а све кореспондендије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена писма не примају се.

Данашње осветљење Извештај комиоије која је имала у задатак да пропише правила за данашве оеветљеае

Онштински одбор у седницп својој од 5 новембра п])ошле годиие изабрао је потнисане за чданове комисијн, којој се став.Ђено у задатак да пропнше правида за данашње осветљење, која ће и но остварењу савршенијег осветлења важити за сноредније улице. КомисиЈа је свој носао тек сад свршила, и, да би, ире но ш'1'0 цристуни излагању резултата свога рада, дала обавештења о томе: .зашто је од-^њеног пзбора па до поднашања овога извештаја нротекло година дана, сматра за потребно да наиомене ово што пде: Члааове комисије сазвало .је општинско председништво на први састапак 2. јуна ове год. иа како нису били сиремљени податци, иотребни за комнсијин рад, умољ^но је било председнпштво за наредбу да се потребни податци што нре нрикупе и комисији на расположење ставе. Други свој састанак држала је комисија 7. јуна ове год. алп како ни овом ириликом нису бнли прибрани и сређени сви тражени податци, на основу којих би се рад могао отпочети, компсиЈа је захтевала да се то какнадно учини. У асто време учињен је потребни корак да се сазна колико петролеума сагорева за 1 час један улични светнлник (Фењер). У другој иоловини Јупа, целоме јулу, августу, сеитембру и октобру, комисија није могла радити ништа с тога: што неки њени чланови у томе времену нису били у Београду, нли су својим прпватнпм и званичним нословима билп толико заузети, да им није остајало иотребног слободног времена и за овај носао. Пошто су чланови комисије дошлп до могућности да се ц овим оиштпнским послом баве, носао је сад свршее и комисији .је част да поднесе свој пзвештај : Из података које је компеија добила на расматрање види се: I. Да београдска онштина пали : 1.) По улицама — — — — 2.) У згради општ. суда — — 3) „ вечерњој школи св. Саве 4.) „ зградп пожарпе чете — 5) , становима ноћних стражара 6.) На кланици — — — — 7.) „ новоме гробљу — — — 8.) У Топчпдеру — — — — 9.) „ општ. расадници — — 10.) На пумпп _____ 11.) „ кантару код батал џамије 12.) У сењаку оиштинском — —

565 15 17 12 16 8 5 5 1 1 1 2

светилаика

Дакле онштнна иали свега 648 светилника. II. Да су свн овп светилници утрошили од 1. новембра 1888. па до 1. новембра 1889. год. 37.113,400 кила. Од чега долази само на уличне око 34.505 кила. III. Да су улични светилници горели у: марту, априлу и мају по 6 1 /, часова, у јуну и јулупоб, августуи септембру по 6'/ 2 а октобру ио 7 часова. IV. Да свакп «>ењерџија иали носледњи светплник у своме

кругу 2 часа доцнпје него ирвп, да је дакле једна улица осветљена 2 ча,са раније него друга. V. Да на једнога Фењерџију долази но 47 светилнпка па ако рачунамо само 2 мннута, као потребно време за палење једиог и прелаз простора између два. суседна онда је свакоме потребно најмање 94 минута или впше од 1'/ 2 часа, док поиали свпх својих 47 светидника. (Оволпко, нак. времена између палења првог п последњег светилника не пролази нпгде у свету, па неби требало пц код нас да остане овако п даље.) VI. Да се према месецима нрви светплници пале од 5 до 8 а последњи од 7'/ 2 до 10 часова ноћи. VII. Да се светилници сами од себе г 1се и то према месецима од 1 до 2 часа носле пол.ч ноћи. у Ш. Да светлост једнога уличног светилника, са свима издатцпма, за петролеј, стакла, палпдрвца, крпе, фитиљс н послугу стаје општину годишње око 47 дин. и 10 нара. IX. Да су улпчни светилници горели за годину дана просечно,по 2281 н */ 4 часова, из чега нзлази да 1 час горења стаје 2 паре. Концесионери који су се нудили ире две године да осветљавају главне улице светлећим гасом а сиоредне нетролеумом, тражили су за сваки 1 час осветлења петролеумом но 3 паре дпн. из чега шлази да би њима платпли за 1888—89. год. за свакн светилнпк 68 дпн п 43 паре). X. Петролеум се примао од лиФеранта иотежипи у кплограмима, а Фењерџпјама се издавао но запреминп у окама. Дакле, до првог састанка комисијиног, мерен је петролеум у општинској зградп окама, и ако су метарске мере одавно уведене. XI. Издавање петролеума Фењерџвјама бележаио је писаљком у једноме нротоколу тако, да је било врло тешко изнаћи колико је у ствари издато. XII. Нарочптим опитима нађено је, да једна улпчна лампа сагорева у једноме часу 25 грама или 0.031 литру. Даље, нађено је да у једну ламну стаје 420 грама нетролеума. С обзиром на све горе иобројено компспја пма част да предложи одбору: 1) Да се број улични светилника повећа на 600, да се дакле набави нових Фењера 35. Где ће се ових нових 35 Фењера наместити да одреди нарочита комисија у коју да уђу три одборнпка, 1 кметовски помоћнпк и надзорник општинских добара. 2.) Како од палења нрвог до палења иоследњег светнлника у једноме кругу, не треба да прође впше од Г/ а часа, нужно је да се број Фењерџија иовећа са још 3 и да их буде дакле свега 15, те да на једнога, дође више од 40 светилнпка. 3.) Светилнпке треба иалити на следећи начнн :

У јануару

првп

у

5

часова

последњи

У 6 1 /,

часова

, Фебруару

п

п

5 1 /,

У

у

. 7

У)

. марту

П

п

6 1 /,

п

у

, 8

Ђ

„ аирилу

у)

п

7

У

У

„ 87,

У

» мају

*

у)

8

у

у

, 9 1 /.

У)

- јуну

п

п

8

у

У

, 97 4

п

, јулу

п

у)

8

У

Г)

, 9'и

*

, августу

п

у>

7

У

у

00 Г:

У)

, септембру

У)

п

67.

/V

у)

п

„ октобру

у)

п

5

п

У)

. 6 1 /,

У)

„ новембру

' у

у

4'/ 2

у

у)

* 6

У

„ децембру

У)

л

4%

у

Ћ