Beogradske opštinske novine

БРОЈ 17.

ГОД. VIII.

ИЗЛДЗИ НЕДЕЉНО ЈЕЈХАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИ.ТУ : на годину за пола године . • за стране земље на годину ....

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати улутницом на општниски суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена писма не примају се.

IX. Наредба (о КАФАНИСАЊУ П О ТРОТОАРИМАЈ

Изношење астала и каФанисање по тротоарима, у интересу слободног кретања становништва и јавнога реда, не може се никако допуститп по улицама живог саобраћаја и нарочито у оним које нису довољно широке. С тога Суд онштине вар. Веограда, на основу $ 326 и 15 тачке § 329 крив. закона наређује : да каФеџије, гостионичари и меанџије од данас не износе астале испред својих радњи. Они пак чије се радње налазе у широким улицама и који би према томе желели да им се изузетно допусти изношење астала, имају се обратити Суду општинском са молбом. Из улравне седнице Суда општине вар Веограда 81. Априда 1890. АБр. 605. X- НАРЕДБА (О ЗАХВАТАЊУ ВОДЕ СА ЧЕСАМА)

Да би се на чесмама одржавао ред и воду без дугог чекања захватали првенствено они који подмирују потребу за ии&е, не може се допустити да лебари, пекари и бозаџије преко целог дана и у свако доба захитају воду са чесама за своје радње. Према томе Суд општине вар. Београда на основу § 326 крив. закона а позван и тачком 6 члана 36 зак. о општинама наређујје: да хлебари, пекари и бозаџије са чесама захватају воду за своје радње од 12 часова ноћу па до пред зору. Ко год против ове наредбе поступи, казниће се по закону. Из управне седнице Суда општине вар. Веограда 21. априла 1890. АБр. 609. XI. НАРЕДБА (о п И Ј А ч н И М ii Р е К У п ц и М а)

Показало се да у Београду има читав ред прекупаца, који по трговима купују и препродају разне продукте и ако нису грађани ове вароши нити подносе грађанске терете, и да се тако исто под именом прекупаца прикривају и многе варалице и беспосличари.

Услед тога и пошто је општинска власг позвана законом, да у сваком погледу штити како интересе саме општине, тако и интересе грађанства — Суд општине вар. Београда на основу 7. и 13 тачке 36* члана зак. о огинтинама наређује: да од сада могу вршити прекуповање на трговима само грађани који имају отворене радње, и они који од општинскога Суда иретходно добију дозволу. Казниће се ко преко ове наредбе поступи. Из управне седнице 21. Априла 1890. АВр. 610.

ПРЕДА03И П0Д0ДВ0РА ЗА ИЗВРШЕЊЕ Н. ВОДОВОДА (СтенограФОке белешке из седнице '20. марта 189 ! . г.) (НАСТАВАК) Милован Р. Маринковић. Хтео сам с.амо да доиуним оно, што сам мало пре казао, кад сам говорио, и потиомагао иредлог комисије техничке, да се морамо иривремено задужити с тога, што су послови тохнички за водоиоде већ ]овови и они не треба да чекају. Ни мало, ово што сам мало пре говорио и оно што је техничка комисија пзиела, не искључује онај предлог иредседников, да се може тражити одобрење за целокупно задужење. Само ја мислим да мн и носле одобрења целокупног зајма не можемо одмах чннити што друго него иривременп зајам код банке за почетне радове на нов. водоводу још ове године. Иначе, ако би чекали на закључење днфинитивног зајма пропашће нам за водопод и ова година И ја сам члан Финансијске комисије. Свега смо се једном у Новембру сасгали и тада сагласили, да најире техничари сврше свој део па носле да склоппмо прорачун и поднесемо извештај. Свакако дужнп смо пре тражења да се задужење одобри, показатп грађанству колико је потребно да се утроши и откуда трошкови да се иодмире. Иозвати збор сада за 2 мил. па после позивати га н за другу суму II тражити овлашћење час за ово а час за оно, одиста врло је незгодно Дакле ирактичније је да тражимо целу суму; али ћемо бојим се г 1еже уснети, што ће грађани стављати питање: како ће н чпме зајам да се нокрије, а ми тојош нисмо свршили. С тога ја мислим, да нас невоља нагони, да усвојнмо овако нривремено задужење као што компсија предлаже. У једно време не може се све свршити, па ма ми колико овде решавали и радили. Ја дакле усвајам мисао да ио невољи морамо прибећи привременом задужењу. Још нешто. Оскудица у води за пиће зановеднички нам налаже, да морамо водовод што нре извршиги, јер још и данас немамо довољно воде, него се читав сат чека на чесми, док се мало воде захватп. Молим једанпут да се прекине ово бнло да се у опште задужнмо бнло овако, као што комнсија предлачсе-