Beogradske opštinske novine

БРОЈ 22.

— 138 —

ГОДИНА VIII

XV НАРЕДБА Пошто све већма наетупају топли дани, то се на основу 1 тачке 36 зак. о општинама наребује: да продавци пијачни од 1. Јуна т. г. могу на пијацама само до 11 час. нре подне држати оне производе који лако труле , а после тога доба морају их одмах са пијаце односити. Ко се не буде повноавао наредби , одговараће по §. 365. каз. закона. Од стране Суда општине вар. Београда 16. Маја 1890. год.ЦАБр. 369.

И 3 В Е XXI Т Ј" ТЕХНИЧКО-ФИНАНСИЈСКЕ КОМИСШЕ ОДБОРУ БЕОГРЛДСКЕ ОПШТИНЕ. (НАСТАВАК) Да би пак знали колики ћемо зајам правити, нужно је да претходно утврдимо, шта хоћемо да градимо и шта ће све то стати. Али пре но што пристуиимо нзлагању послова, које треба овом приликом што ире извршити, и сума, које су нам за то потребне, пмамо да напоменемо, како се ти послови деле: 1.) На послове, које општина према постојећим законским прописима мора у најкраћем року извршити, као што су : шчоле и кланица; 2.) На послове, који се иа здравствених обзира морају што пре извршити, јер не трне одлагања, као што су : водовод, канали и опет кланица ; 3.) На послове, који се у интересу трговине, а , тиме и у интересу унапређења целе вароши , морају што пре извршити, као што су : утврђење обале, трго- , вачка слагалишта и сточна пијаца ; 4.) На послове, који се морају што пре извршити I у интересу угодног саобраћаја, удобности и сигурности грађана, као што су: нивелисање улица, калдрмисање и осветлење, и наиослетку 5.) На послове, које општина у интересу својих редовних ирихода и свога угледа треба да изврши, где спадају : кланица и зграда за варошки суд. 1 Школе. Да зградс, у којима су основне школе сад смештене, не одговарају ни приближно прописаним правилима, биће познато скоро свима грађанима, који шаљу своју децу у школе , или који су имали прилике да у њих и сами улазе. Шта више две су од њих и паду склоне, и само се има благодарити трпељивости господе министара просвете и црквених послова , што нису до сад већ и затворене. Да овакве школске зграде не служе на част и понос престоничке општине, признаће нам сваки. По закону о грађењу зграда за основне школе, општина мора у најкраћем року саградити удобне школске зграде. Одбор општински желећи да испуни своју дужност и у погледу подизања нових прописних и удобних школских зграда , изабрао је нарочиту стручну комисију за проучавање питања о подизању нових зграда за основне школе , ставив јој у задатак ; да она одреди колико ће се и каквих зграда иодизати, на којим мес.тима , и да подиесе приближан предрачун. 15. Априла тек. год. комисија је поднела о томе

извештај са предлозима које је општински одбор са малим изменама и усвојио. *) Према томе извештају одбор је решио да се гради 10 школски зграда и то овим местима: 1) код саборне цркве, 2) на теразијама, 3) надорћолу, 4) на западном врачару, 5) у палилули, 6) код вежбионице више шенске школе, 7) на источном врачору, 8) у савамали, 9) на дунаву (на јалили) и 10) на топџијском тргу. Како општина има свога земљишта за 7 школа, потребно је да се купи земљиште само за 3 школе, и то у савском крају, на ист. врачару и на Дунаву. Са обзиром на прописе о грађењу зграда за основне школе , које је издало министарство просвете и црквених послова, са обзиром на потребни број учионица према бро.ју ђака, и на величине тих учионица и осталих потребних просторија . са обзиром на потребну резерву у учионпцама, са обзиром на то, пошто се код нас грађевипе зидају и колико су стале сличне грађевине у друI им европским варсшима , и, на послетку с' обзиром на то : да се мора куповати земљиште само за три школе, комисија је пашла, да ће нам за зидање 10 нових школских зграда у Веограду, и куповање три плаца, требати 900.000 дин. Ако рачунамо на овај капитал, годишње 6 °ј 0 интереса и 2 °ј 0 отплате, требаће нам годишње 64 до 72 хиљаде динара, па да добијемо школске зграде какве доликују једној престоници и да их са свим исплатимо за '23 и по године. Пошто школе долазе у ред оних установа, које не дају ннкакав приход , мора се сума од 64 до 72 хиљаде динара подмириваги из општинског буџета. (НАСТАВИЂЕ СЕ)

Рад општинског одбора XXII. РЕДОВНИ САСТАНАК 30. априла 1890. год. ј>или - Председавао члан суда г, С. КарапешићЈ чланови одбора: г.г. Ф. Васиљеви!,, Р. Петрови*, Ј Станковић. К. Б. Михаидовић, М. Јовановић, М. КапетановиК, Др. М. Т. Леко, К. П. Михаиловић, М. Николић, А. Шток, И. Цветановић, М. Веливарић, Р. Драговић, Н. Л. Милишић, М. Р. Ј;аринковић, К. Д. Главинић, М. Цветковић, С. Ј. Авријел, С. X. Милићевић, М. Јанковић, Н. Р. Поповић, А. Одавић, Ј. Ђ. Голеиовић, М. ј. Марковић. Љ. Јовановић, Ђ. С. Новаковић, В. Вит фовић. I. Пре нреласка на дневни ред, нрочитан је занисник одлука из седнице 24. ов. Јчес. и усвојен без измена. II. Председништво саонштава да је на дневноме реду извештај комисије која је имала у задатак да нроучп иитање о подизању нотребних зграда за основне школе, и да је данас добипен и акт од Госиодина Миннстра просвете којим се оцштина нозпва да даде зграду за основну школу у Топчидеру, пошто п она сиада под Београд. По саслушању извештаја комнсије а и акта Господина Министра, иретресано ;,е да лп треба одмах узетм у решење предлоге компсијске, иошто је за последњих неколи:го година питање о грађењу школа довољно сазрело, а иначе толнко *) Види штамнан иввештај комисије за предходне радове око нодизања нових зграда за основне школе у Београду. — од 15. Априла 1890 године.