Beogradske opštinske novine

X

БРОЈ 27.

- 162 —

ГОДИНА VIII

чипи нуђењем и впком, цтонарањем сеизаиијоппх вести, у онште радњо- гакоиом и која бп бша на дпсали публици п са чпме би се грађанство узаемиравало и рушио јавпп мпрпсиоко стпо. И који бн нротшшо овоме иостунио, биће кажњен но §. 326. крив. закоиа н у томе случају неће му ге дозволнти да и дал.е врши нродају номенутих списа пли новпна, иа овај пачп I. Од стране Унраве нароши Београда 10. Јуна 1890. год. Број 8о54.

И 3 В Е ШТ А1 КОМИОИЈЕ ОДРЕЂЕНЕ ЗА ИРЕУСТРОЈСТВО АДМИНИСТРАДИЈЕ И ОСТАЛИХ ИОСДОВА У ОИШТИПИ БЕОГРАДСКОЈ. (СВГШЕТАК) Њихов делокруг рада био би у главноме, да као прва и иајблнжа местна кдаст вршо иолнцијску и саиит службу, одржавају ред, непосредно изв шују наредбе којо буду добијали од општ. Суда, бнло љегове или држав. влисти, и у опште да раде све оно што је зак. општинском Суду у дужност стављено. Иоглавито да сиада у дужност ових одељака да врше : а) Судску власт по грађан. делима у споровима до 10. динара по аналоглји допуне и нзмепе $. 6. гр. суд. ност. б) Сва ислеђеља по кривич. делима из часчн III. крив. зак. које ће по исло1;еи>у спроводити Суду Оншт. на надлежни постунак. в:) Полицијску, нз чл. 23. и чл. 36. зак. о општ. у колико бн у надлежност самог општ. суда спадало, као и но тач. 1. 2. 4. 5. 6 7. 8. 10. 13. и 14. истог закона. г). Управиу из 41. 23. под 3. у колико у надлежност општ. суда спада, и д). Ди извршују све наредбе Општипског Суда и држав. властн које им Оншт. Суд на надлежност снровео буде. Ови одељци према мнењу комисије нмају се обрааоватн овако: У сваком одслељу да буде по један кметовски помоћник као стар« шина оделжа, са нужним бројом персонала. Овај иерсоиал састојаће се норед номоћшша кметовског и нисара још и једног исиравнмка). Одел.ака овнх да буде свега трн, и то за кварт варошки и дорНолски да буде јодан, за кварт теразијски и савамалски једап, и за врачарскии палилулски један. Персонал у варошко-дорћолском кварту да буде овај : 1 кметов. помоћник 2 нпсара 1 практикант 1 испј авник (кварталник) 12 иозорника 1 вратар 2 позивара. За теразијско-савамалски одељак да буде исти персонал са два нозорника више. За врачарско-палнлулски одељак да буде такође псти персонал са једним писаром више, 1 позиваром и са двадесесет нозорника свега. Економпо Финанцијско оделење, које се има као ново устаиовити образовало бн се овако : За старешину — шефа — 1 кмстовски помоћеик. 1 надзорник општ. добара 1 гхисар 1 ирактикант

10 контролора касапских 4 контр за хватање криумчар пијћа 4 ,, кантарска 8 мерача кантарских 2 прикупљача таксе пијачне 1 баиггован 1 контролор — водоноша 15 Фењерџнја 3 иољака 2 олужитеља баштована 3 служитеља на кланици 1 чувар сењака 2 чувара парка 2 „ мајдана 2 ,, друмова. Уирава над гробљем треба гакође да дође под ово оделење. Ово су нове установе , које би требало завести. Што се тнче осталих оделења која ностоје, комисија сматра да би требало : 1. Суд-жом оделењу додати још потребног персонала, и то у заседању 1 мла1)ег секретара, једног пнсара н једнег практнканта. 2. У пријавници једног практиканта, и у архив и једног. 3. У депозитном оделењу извршителлша додати још три, дакле свега 10 да буде. 4: Рачуноводство п благајна да остану за сада овако како су , само да се дода један рачуноиснитач, а да се одмах састави стручиа комисија од лица вичних двогубом књиговодству, те да спреми све што треба, да се од 1. Јануара 1891. год. заведе двогубо књиговодство у рачуноводству наше општино. 5 У санитетском оделењу да се дода један писар, који ће водити засебне послове тога оделења, а поред њега да се узме још један марвени локар, јер са једним лекаром није се до сада могло постићи оно, ште се по закону санитетском тражи, и што и сами интереси општински захтевају. Поред тога једну бабпцу више за Енглезовац, пошто је он удаљен од вароиш, и једног хемичар^ који ће у д жавној лабараторији вршитн анализе инћа и хране. 6. У санитетском оделењу треба да буде сталан персонал н то само један статнстичар. 7. У инжињерском оделењу да буду три инжињера, два цртача, један писар, и један практнкант. 8. За правобранилачко оделење поставпти сталног правобраниоца, који ће се у одређеним часовима налазити у суду. Према напред поменутом, комисија је нашла за нужно да се са обзиром на већу штедњу, и н» праву корист, коју има од расаднице, ова укине. Ово комисија налази да треба учинитн нарочито још и због тога, што за суму од преко 10.000 динара, која се на расадницу годишње троши, може општина снабдети своју потребу за неколико година, колико се до сада само за јодну годину трошпло, чимо се очигледно утврђује тај Факт , да ова и овака расадница и ако има своју цољ, одвећ много кошта општииу. Комисија, да бп оправдала своје назоре о преднаведеном усгројству у општинн, ослања се и на буџетско стање општине , да се оно не онтерети. По предложеном преустројству, као и са обзиром на оно што се има укинути , имао би се буџет општински оптеретити: