Beogradske opštinske novine

ГОДИНЛ VIII

— 179 —

БРОЈ 29.

11. Комисију за примање коцака образоваће два одбораика, "Д 1.ојпх један мора бпти стручњак, кметовски помоћаик н општпнски инжињер. 12. Исплата је коцака после сваке диФерације од 10000 комада, и то нај \ал>е за седам дана а новцима, какоиих се у каси оаштинској налааило буде. 13. Прва лиФерација је од 10000 кчиака до конца Августа тек. год. Свака друга после 2 месеца, опет од 10000. За време месеца Новембра и Децембра ове и Јануара и Фебруара идуће 1891 год. неће се пишта иримати. Копцем Марти 1891 г. примаће се количинс. од 10000 и идуКег сваког месеца по 10000 комада. 14. У случају ма каквог спора, овај ће иресуђпвати изабрани Суд који ће Јговарачн саставити по закону из три суднје који морају бити стручњаци и београдскп становници У сл^чају, да једаа страна не хтедне бирати судије, ч;бор ће учпнитц надлежна власт. 15. Лицитација је обавезна за иредузимача одмах чим се закључи, а за Суд тек онда кадјеодбор општпнски одобри. 16. За квалитет коцака одговара иредузимач још ј'Дну годину дана са целом кауци.ом, а са иола кауц је још две године, свега три године. За то време д\жан је предузимач све коцке и менити , које се као рђаве покажу. 17. А.ко одбор лнцитацију одобри а предузимач неби на време издавао коцке, казниКе се црви иут са 250 дппара, други л свакп идући пут са по 500 динара. Ако до Новембра т. г не бн поч10 коцке издавати пропада му ка\шја у коригг опппинске касе без икаквог парничења. 18. На основу ових услова наиисаће се два равно^ласна уговора и нотврдитн код полицијске власти но таксу за потврду плаћа сам предузидач.

Општимске иицитације У грађевинском оделењу Суда оиштине вар. Веограда, држаће се следеће усмене лицит. ције и то: I. На дан 12, Јула тек. год. од 9 до 12 сати , по подне за грађење калдрме у „Краљ-Милановој" улици од коцкастог камена. Еауција 15.000. динара у готовом новцу или у државним пагшрима. II. На дан 1'). Јула тек. год. после подне од "6 до 6 сати, за грађење калдрме у деловима Кнез Михајлове и Крагујевачке улице од коцкастог камена. Кауција за део у кнез Михајловој улици 9.000 динара, а за део у Крагујевачкој улици 5.500 дипара, у готовом новцу или у државним папирима. Ближи услови по свима лицитацијама, могу се видити при граЈ)евинском оделењу сваког радног дана у време канцеларијско. Сваки лицитант који жели, да се израде коцкаоте калдрме прими, нека најдаље до 4. Јула тек. г. поднесе неколико коцака од камена, да би се могао камен испитати дали се може употребити за калдрму. Ш. На дан 13. Јула тек. год. од 9 до 12 час. пре подне за грађење калдрче у ,Узун-Мирковој" и „Васиној" улици до „Љубичине" од коцкастог камена. Кауција 12.000 динара. IV. Па-дан 13. Јула тек. год. од 3 до 6 часова по иодне за грађење калдрме у „Васин<>ј" улици од „Љу-

бичине" до „Позгршиног трга" иреко в Позоришн <1Г трга" и у „Царнградској" улици. Кауција 12 хн.вада дннара. V. На дан 28. тек. мес. од 3 до 6 часова по иодне држаће се при грађевинском оделењу Суда општине вар. Веограда усмена лицитација ва оправку коњушарнипе у ватрогасној згради. Кауција 100 динара у готовом новцу или у државним панчрима. Влижи услови могу се видети прп грађевинском оделењу свашг радног дана у време канцеларијско. Од стране Суда општине вар. Београда22. Јуна 1890. ГВр. 724

О Б 1 А В А Онштина београдска даваће под закуп један део земљишта у , Вари Венецији" на дан 9. овог месеца, на коме се могу градити бараке, за израну раденика, који граде новп жељезнички насип. Ко жели закупити земљиште нека одређеног дана до!)е на лицитацију, у рачуноводство општине. Лицитацнја ће трајати од 8 до 12 пре подне , у које ће се време и закључити Из седннце Суда вар. Београда 7. Јула 1&90. СВр 11.229.

0 б з н а н а, Да би се за време тоилих дана могли грађани у реци купати и ван приватних купатила, општинска управа наредила је те је заграђен и потпуно обезбеђен извесан део дунавског корита, и то један део за мушкарце, а други, одвојен, за женскиње. Ван тога заграђеног простора, не сме се нико у реци купати. Од стране Суда онштине вар. Веограда 28. Јуна 1890. ЛБр 540, Наредба (ЗА ДРЖАЊЕ НРЕДМЕТА ПО УЛИЦАМА) Поигго је законом забрањено да се но улицама и тротоарима држе предмети који отежавају саобраћај, Управа вар. Београда нозвала је општински Суд да у томе погледу предузме потребне мере. С тога ее на осгшву § 329. казн. закона нчређује: да у будуће грађанство не износи и не држи на улпцама и по тротоарима никакве предмете који отежавају саобраћај. Ова наредба односн се и иа радње које износе и на тротоарима држе сандуке и разну дућанску робу а исто тако важи и за оне којн испред домова стова РУЈУ буР а Д» сандуке, дрвц,, грађевински материЈал итд. Ко год се ове наредбе не буде придржавао, казниће се по закону. Од стране Суда онштнне вар. Београда 7. Јуна 1890. АВр 947.