Beogradske opštinske novine

БРОЈ 30.

ГОД. VIII.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕЛ&Н П7Т ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : на годину за пола године . . ва стране земл»е на годину ....

б дин. 3 дин. 9 дин.

Неде^ва 15. Јула 1890.

Цена је огласпма <> дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општниски суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплакена писма не примају се.

М,, ЧЦ1>Ч||1"'1|1'

О Б 3 Н II Н А

Господин Министар .Финапсије претписом својмм од 2. т. мес. ПБр. 7295, наредио је да се на освову ч,1. 4. измена » допуна зак. о непосреднОј порези и ч.ј. 5. зак. о пореској управи, још ове године отпочну на неколпко места катастарски премери. С тога се овим позивају сви они из Веограда који желе да им се пмања катастарски премеро , да се тога рада пријаве сп.птинскоме Суду до краја овог меседа. Од стране Суда општине вгр. Београда 14. Јула 1890. АБр. 1174. П О 3 и в Сходно иредцису команданта дунавске дивизијске области од 26. прошлог месеца Бр. 275, пма се извршати преглед над целом понисаном комором, како код редонне, тако п код Т-ног и П-гог позива народне војске пз свију јединица. Прегдед над целом комором код 1-вог багаљонског среза, а из вароши Београда, извршиће се на дин 20. тек месеца на „Тркалишту." С тога се овим позивају св» оии којимаје саопштено да дају ма какву комору, н за макоји позпв , да на дан 20. тек. месеиа у 8 сатп пре иодне буху са одређеном комороч на „Тркалпшту", где ће се преглед извршити. Бр. 4480. Из канцеларије оедме пуковске окружне команде 11. Јула 1290. год. у Београду.

Рад општинског одбора XXXV. РЕДОВИИ САСТАНАЈЕ^, 26. јуна 1290- год. Ви .1И : председник г. Н. П. Пашић, чл ш Суда (Ј. Карааешић, чла нови одбора: г. г. М. Јовановић, М. Велизарић, Ф. 'Васиљевић, <ј. Д. Милићевић, М Капетановић. Др. М. Т. Леко М М. Те|>зибашић, А. Ј. Одавић, Ј. Ж. Ђурић, Ђ. Нпк>лић, Ђ, Димитријевић, Р. Драговић, М. Цветановић, Љ. Јов шовић- А Шгов, К. Д. Главикчћ, А. Дашковић, Р. Пуљевић, Г. Бркић, Р. Петровић, Р. Р. Ћирковић, К. В. Михаил< Р вић, М. С. Денчић, в. Николић, Д. Најдановић. I. Прочитаи п усвојен записнпк одлука из седнице 19 т м. с прпмедбом да ј■! у ирошл >ј седници г. Р. Доаговић тражпо да се пдуће седнипе стави на ред п решавање о такси хлеба. II. Председништво подносн пројзкт буџета за ову, текућу го^цјчу, подељен у два дела, за прво полгође по старом и за друго према новом усгројству. Ј По саслушању реФерата преседништва — изабрана комисијаод г. г. М Велпзарића, М. ТерзибашнКа, Г В Дпмптрпјевића,

И. Цветановпћа п Др. М. Т. Л.еко да нроучп пројект буџета н даде своје мишљење. . III. Нредседнпк саопштава да је водоводна компсија поднела акт којпм тражи да се одобри привремепп кредпт од 6000 дин. како би се без одлагања моглп отпочетн први ра^ови на грађењу новог водовода а нсто тако и предузела реконструкцнја данашњег водовода према одлуии одборској која је о томе донесена Пошто је потребно да се реконструкцпја данашњег водовода извршн у што краћем времену, како бп се што пре отклоннла данашња оскудица воде за пиће; н како је збор општпнскп одобрно да се опптина може задулгити, Одбор одлучује: да Суд општпнскп отвори комисији водоводној кредит из оиштнпске касе до 60000 дии. на реконструкцију дапашњег и почетак грађења новог водовода. IV. Цредседннштво реФерише да је општинска Суд узео у сдужбу нарочпто лице за прикупљање обаларппскнх такса од онога дана кад је раскинут уговор са б. уакуиием обале, и да ће бити потребпо да се постави још један званичнпк за ту службу, како би се могла уједно вршити нанлата обаларипских такса и на дунавско,] као н на савској обалп, иошто ће посао према новоироиисаиој тариФП као и сам приход од сада битп много већи. Одобравајући до сада учпњенн издатак на илату привремена постављенога прнкуцљпвачаобаларннских такса — Одбор решаво да се могу држати стално два званпчипка за нанлаћивање обаларине, један за савску обалу с годишњом платом од 1200 а други за дунавску с годишњом платом од 960 дпнара. У исто време препоручено је председништву да проучи да ли би се могло наилаћивање обаларине вршити преко царпнских органа, као што се чинн , са нанлаћивањем оиштипске мерине. V. Председништво саопштава да је општинскп Суд био црпнуђен молити Главну Еонтролу да она одреди једно или два стручна лица, која ће извршитп нреглед онштанскпх рачуна из ранијих година, иошто тај посао због његове огромности толико времена није логла свршигп раније одређена компспја. Слажући се с мпшљењем председништва да се не сме никако даље одлагати преглед реченпх ]>ачуна, Одбор одлучује да се из општинске касе може учинити пздатакнадва ])ачуноиспитача који ће извршитп преглед општпнских рачуна, за 1884 1885, 1886, 1889 и 1887, а тако исто прегледати и рачуне за последњу 1889 год. п ако их је комисија одборска нрегледала. Дпевница овим рачунсисиитаччма да буде 6 динара а исплата учини на терет партије за неиредвпђене потребе. VI. Председништво подноси пзвештај саннтетске компспје , ко.јој је било иоверено да проучи и предложи какве сгалне мере треба завести ради редовног и потпуног контролисања свију виктуалнја.