Beogradske opštinske novine

БРОЈ 33.

ГОД. VIII.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕД4Н 117Т ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : на годину за пода године за етране земље на годину .

6 дин. 3 дин. 9 дин.

Цена је огласпма 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општниски суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ Неплаћена нисма не примају се.

НАРЕДБА УПРАВЕ ЕАР. БЕОГРАДА По решењу Господина Министра војног, од 16. тек. мес. ФВр. 352, и претпису команданта дунавске дивиз. области од 22. тек. мес. Бр. 34:1., позивају се сви обвезници пешаци II. позива народне војске са припадајућом комором (сем прекобројпих) на тро-дневно вежбање на батаљоним зборним местима. Усљед горњег наређења . Управа вароши Београда позпва све обвезнике и комору за чето и батаљ. штаб из Београда, да неизоставно, на дан 11. Августа ове године, у 8 сати пре подне , дођу на зборно место на „Тркалишту". Сви су обвезници из 1-вог батаљ. вар. Београда. Обвезници и коморције имају собом понети храну за 4 дана. Сиромашнима, по доказу, даће општина. Оем хране, сваки обвезник пешак има понети себи и покривку. Ва изостанак никаково извинење неће вредити, но 3»е сваки поред двогубе вежбе добити и најстрожију казиу. Од управе вароши Београда 28. Јула 1890. Бр. 10485. НАРЕДБА ОКР. КОМАНДЕ Дрема правилима о регрутовању обвезнпка за стални кадар, од 15. Јуна 1884. ФБр. 4226, и претписа комаиданта дунавске дивпзпјске областп , од 16. овог меседа Бр. 8966., регрутовање ће се ове године предузети 5. Сепгембра С тога се овим познвају , да репенога дана у 7 часова пзјутра дођу у општпнску кућу и предстану регругној комисији : 1. Сви мушкарци којп су рођени 1870. год. и то : како, они који су се родили овде у месту, тако и ипи који су се доселпли у Београд. 2) Неспособни задругари појединих обвезчика , чија неспособност даје регруту нрава па скраћени рок; а могу доћи и други из задруге радн објашњакања задруженог стања. 3. Прпвремено песпособни регрути од прошлих година којл имају собом понетп п уверење којнм су за привремено неспособне били оглашени. Из канцеларије штаоа УП. београдокз пуковоке окружне команде 20. Јула 1390. год. Бр. 4716.

Рад општинског одбора XXXIX. РЕДОВМИ САСТАИАК 23. Јула 1850 год. Биди Заст. Иредеедппка С.Каранешић. Чданони одбора: Коста Михајловић, Р. Дратонић, С. Азријел, Илија Циетановић, М. Јовановић, А долф

Шток, Љубомир Јовановић, Јов. М Тадић, Р. Ј. Ђирковић, Риста Петровић, К. П. Михајловић, Милов. Р. Маринковић , Л. Дашковић , В. Виторовић, Гав. Бркић, Јов. 'Бурић, Коста Д. Главинић, Јова Петковић. I. Председништво саопштава, да је на дневноме реду избор црквених ( дбора по новом закону о црквеним властима. Пошто за сваку парохијалну цркпу треба нзабратн одбор од 10 лица, то је поверено , да сиреме кандндацију за идући састанак, одборници: г. г. Л.аза Дашковић (за Саборну цркву), К. II. Михаиловпћ (за Вознесенску), Јов. Ђурић (за цркву Св. Марка) и Риста Петровић (за цркву св. Александра Невског). II. По саслушању нрикунљеннх извештаја о цени жита н брашна, решено: да остапе цена хлебу 20 дин. пара килограм до 1. Августа, а тада стави питање опег па дневни ред. А у будуће, пак, кад год се буде решавало о такси хлеба, Суд онштинскн да иодноси и преглед цена, но којима је ранија такса била одређена, а тако исто н табелу но којој ће се, према цени жита и брашна. расходпма које имају хлебари и нроценту зараде њихове, израчунавати и одре^ивати цена хлебу. Ш. Пре 1 ,седништво реФерише, да је, према одлуци одбора пз седнице 28. Маја т. г , добављен извештај о стању у коме се находи Л.аза Ђорђевпћ, бпв. кројач и да се по томе може донети и дсФинитивна оддука: хоће ли му се дати помоћ, коју је тражио из суме што је општини накнађена за трошкове ^ко ногреба п, К. Хранпсављевпћа. Прибављеним извештаЈем с меродавне стране (АБр. 1168) нотврђено је, да је милнлац у превеликој бедн: ударен канљом и но све сиротног стања и без икаквог издржања; па с тога, и ношто је онштнни н. Хранисављевпћ завештао знатну суму, Одбор је решио: да се ,1ази Ђорђевићу, кроЈачу из онштинске касе учини помоћ за коју је молио, п нрема томе да му се изда на терет партије, за ненредвиђеве трошкове још колико му је мање издато но одлуци Одбора од 18. Јула 1885. г. СБр 8794. VI. Иредседннштво ц.шоси план, но коме бн се пмала извршнтп рсгулација у „Васнној" улнци (код пмања Д. Фархи), ако би се п одбор са уцртаном линијом С10Жно. По расмотрењу поднесеног плана, Одбор је пзабрао комиснју од г. г, М. Ннколи^а, Мнлов. Г. Маринковића, Мат. Јовановпћа и А- Штока да даде мпшљење.

ХХХХ. ВАНРЕДИИ састаиа^ 27. јула 1830. год. Блли '• Застунник председника С. Каранешић; чланови одбора: г.г. Л. Дашковић, М. Маринковић, А. Одавић, Ј. Тадић, М. Цвегковић, М. Јовановић, А. ПГгок, С. Милићевић, Р. Ћирковић, Ј. Ђурић, Ванђед Николић, Риста Петровић, М. Денчић, Ђор. Николић, С. Ј. Азријел, Љ. Јовановић. И. Цветановић, К. Б. Михаилопић, Р. Драговић, К. П. Михајловић. I Прочитан н прпмљен запнснпк одлука нз седнице од 16. тек. мес., бе« примедаба.