Beogradske opštinske novine

ГОДИНА VIII.

- 207 —

БРОЈ 35.

вожење ђубрета и тада општина о евом трошку извози. Од 6900 кућа, претплаћено је било до 1885. год. ЗВ00. Претплата се полаже на пола године унапред. В, Контрола. У Ахену, Хајделбергу, Карлсруху, Минхену, ЈЈирнбергу, Штутгарту и Вирцбургу полиција води контролу над нриватнима, а грађевинско одељење над опшшном о чигаћењу улица. У Берлину постоји нарочити одбор који води надзор о чистоћи улици, а састоји се из 4 општинска кмета и 8 онштинских одборника саједиим инжињером општинским. У Франкфурту и Бреслави води надзор директор ватрогасаца. У Хамбургу, Еелну, Дрезди и Аајацигу . надзирава полиција. У Хановеру и Мајнцу грађевинско одељење општинско. Г Доба .чишЂева и извожева (ђубрета. У Берлину важи као правило, да се чишћење и извожење врши ноћу. Изузетно само, кад су велики снегови или мразеви, дозвољено је дању чистити, и тада се ноћу не чисти. У свима квартовима почиње чишћење радницима у по ноћи, а машинама за чишћење но сата раније. Рад машинама траје 6 и по до 7 сати. Чишћење а тако исто и извожење ђубрета, мора се по свима улицама довршити до 8 сати ујутру. Само нри рђавом времену, сме чишћење трајати до 9 сати. Просечно чисте се улице три пут недељно и сматра се као довољно. У Ахену чишћење улица и извожење ђубрета, врши се три нут недељно, лети од 6 —7, а зими од 7—8 сати. Исто тако у Берлину, Каселу, Дрезди, Хамбургу, Карлсруху и Лајачигу. (НАСТДВИВЕ СЕ)

ОПШТИНОКЕ ВЕОТИ Азбучни спискови. И покрај све пажње са којом су састављени бирачки спискови за избор нар. посланика, могуће је да они ипак не садрже имена свију грађаиа који имају право гласа. Тешкоћа да се спискови саставе одмах савршено тачно, лежи у томе, што има много грађана који даначну пријаву нису учинили на време, кад је распоред данка вршен, иего су се доцније пријавили. Обраћамо нажњу грађана на ову околност да би се сваки бирач благовремено уверио да ли је у азбучни списак увршћен. Исправке снискова могу се чинити само до 8. Септембра и с тога је најбоље да се сваки бирач до 1. Септембра пријави за бирачку карту. Регулација. Еао што смо у сво.је време објавили, Одбор општински поверио је 3. Јуна нр. год. нарочитој, стручној комисији, да „изврши ареглед састављеног нлана целокупне данашње варошке регулациопе ситуације и да у исти уцрта линије преиначења регулације, како би се она имала и требала по њеном мишлењу извести према данашњим саобраћајним приликама и техничким захтевима." Комисија је завршила свој иосао ових дана и уз извештај приложила и записнике својих састанака, у којима је детално изложен њен рад.

Одбор општински жели да у овом важном питању, цре решавања, саслуша и друга мишлења, ако би их било у грађанству, и с тога је одлучио да се заиисници комисије публикују у листу. Данас доносимо ирви затшсник, обраћајући пажњу оних, које ово питање може интересовати. Усвојеиа. Нова иравила о слободном клању п продаји меса, Одбор је 17. ов. мес. усвојио у начелу. Специјалном претресу приступиће се у идућој седници.

ИЗ СТРАНИХ ОПШТИИА Изложое у Буда-Пешти. У угарској ирестоници отворена је 2. Августа по нов. и тр."јаће до 15. Октобра изложба земаљске нидустрије ; а у дворани трговачког музеума нриређена је засебно изложба кожне индуотрије. За ову другу издожбу послале су и мпоге стране куће машннерије и алате који прииадају овој врстн индустрије. Изложба у Одеси. Један од лепих градова велике Русије, који се врло брзо развпја у све већу и све краснпју варош, јесте Одеса. Она ће 1894. год. славити стогодишњицу свога постанка, и тим иоводом пц .едставништво онштине покренуло је мисаодасе ради свечаније прославе приреди велика изложба разних земаљских произвола по иримеру оних изложаба које су раније ириређиване у Петрограду и Москви. На овој изложби аарочито ће моћи да суделују излагачи производа из Бесарабије, Мале Русије, Крима и Кавказа. Суделовање њихово на петроградсној и московској изложби имало је тешкоћа због даљине. У тако пространој земљи, каква је царевина руска, у једиом, нрестопичном граду, није ни могуће приредитн изложбу пролзвода целе земље, и с тога одеска изложба без еваке сумње имаће знатан успех, нарочито с погледом на нроизводно богатство покрајина које поменусмо. Атлас Моокве. Оиштинска управа старе руске престонице ' шдала је атлас у коме је представљена Москва и њезин раз| витак од 1882. год. на овамо, у сравњењу са другим великим | европским градовима.

Разне општинске хлидитације Оиштина београдска издаваће иутем јавпе лицитације следећа своја ненокретаа добра, набавкеи и разна права и то 22. августа Десет дућаиа својих у Фишек. улици на— лицу места. 25. августа Изношење ђубрета пз вароши — у рачуноводству. 28. августа Чишћење инјаца, — у рачуноводству. 3. септембра Набавка хране за коње чете иожарне, — у рачуноводству. 6. септембра Ков коња чете пожарне — у згради пожарне команде, 10. септембра Набавка дрва за огрев, — у рачуноводству. 12. септембра Набавка гаса за осветлење вароши, — у рачуооводству. 15. септембара Набавка олова за маркирање меса, — у рачуноводству. 17. септембра Набавка а оиравка Фењера, — у рачуноводству. 20. септембра Кућа општинска на дорћоду — на лину места. 22. септембра Аренда акциса механског, — аред Пандиловом каФаном.