Beogradske opštinske novine

ЈШАЗИ НЕЛНЉНС ЈЗЛА." П"Т ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : на годину . . 8 дин. аа пола године . . 3 дин. за стране земље на годину 9 дин.

Неделва 2. Септембра 1890-

Дсна је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општниски суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена писма пе примају се.

во.тни позиви I, (ЗА КОЊИЧКЕ ТРУПЕ Решењем Господина Мпнистра војног од 7. тек. иес. Ф г ББр. 388 и 5344. и претписа воманданта дунавске дивизијсве обдасти од 8. и 15. тев. мес. Бр. 379 и 403. позивају се на д,ееето-дневно вежбаље : Ј. Реаервистп коњичке бригаде сталног кадра и то: а), За штабове коњичких иукоча : комесари и вомора за воду. б), Из ескадрона : све старешипе , комесари , значари, редови војници и подкивачи. Како резервисти, тако и комора, имају се неизоставно на дан 18. Сентембра тек. године у 6 сати пре подне скупити у доњем граду где ће се прегдед — смотра над коњима, прибором, као и ирозив извршити, а идућег дана у Ћуирију упутити. Коњаници имају предстати са прописним јахаћим коњима и ирибором, акоморџије са комором и оетадом спремом. Никакови изговори неће се примиги, но ће сваки за изостаиак кажњен бити. Резервисти, као и коморџије, понеће трошка за оддазак п повратак како за себе тако и за стоку. П. Дивизијскл коњица редовие војске и коњица оба ескадрона ирвог новива народне војске. а). Дивизијска коњица редовне војске вежбаће се од 25. Септембра до 5. Овтомбра тек. год. — а коњица иак I. позива народкге војске од б. па закључно до 16 Октобра тек. год. Обвезници дивизијске коњице имају неизоставно бити на конав 24. Септембра тек. год. у Београду, а коњица I. позива народне војске од 5. Октомбра тек. год. у Београду. За обоје зборно место „ЗаисЦни Врачар" На ову вежбу имају доћи коњаници оба позива горња са припадајућим персонадом, резервним официрима , старешинама и комором, у потпуној ратној снреми. Са дивизијском коњицом редовне војсве, имају доћи 24. Септембра на вонав у Београду и сви обвезници допунског ескадрона редовне војске, са својом комором. Од овог позива пико (сем бодесних) изостати несме, нити ће се ивавови изговор примати, но ће сваки за свој неоправдани изостапак најстрожије бити кажњен. Од Унраве вар ши Београда 24. Августа 1о90. год. Бр. 11.695 и 11 696. у Београду.

ТХ. (ЗА ЂАКЕ КОЈИ ( У НОЛОЖИЛИ И( ПИТ ЗА НОТИОРУЧИКЕ) Сходно претнису команданта дунавске дивизијске обдасти од 26. Августа тев. год. Бр. 5.376. имају доћи на

овогодишњу вежбу , а у већ одређено време , они ђаци, који су подожиди испит за чинове резервних потиоручика, и то : како пешадијски, тако и артиљеријски и коњички редовче војске. Исто тако имају доћи на вежбу и сви курзисти, који су сдушади курс ОФицирски , па још у овај произведени нису, а обвезници су редовие во .јске, па ма у којем чину војске биди. Из канцеларије седме нуковске окружне команде 28. Августа 1890. год. Бр. 5889.

ТТХ (За обвезнике који дају коње и комору). По рсшењу г. Министра војеног од 6. тек, мос. ФЂБр. 393 и предпису команданта дунавске дивизијске области од 1 '>. тек. мес. Бр. 401. позива]у се : 1. Сви обвезници, који дају јахаће, теглеће и товарне коње и комору за редовну војску брдског артиљеријског пука и допунску брдску батерију истога пука. 2. Сви обвезници, који дају јахаће, теглеће и товарне коње и комору за редовну војску дунавског артпљеријског пука , и допунску нољску батериЈу истога пука, тако, да они први дођу и доведу своју стоку 22. Септембра тек. год. изјутра рано у горњи град, да се стока прегледа и оцени , да ли је способна за намењену цељ, и за тим стоку преда одређеним коњоводцима, којн ће стоку сутра дан 23. Септембра водити и предатп је командапту брдског артиљеријског пука у Крагујсвац. Ови други, да дођу 24. Септембра изјутра такође у горњи град, да се п њиова стока на нстп начин ирегледа, оцеии и за тнм упутн команданту дунавског артиљеријског пука овде у Београду. Сопственпци уписане стоке дужни су лично привестн своју стоку ово-окружној команди и то : јахаће коње са прописним прнбором и товарне са самаром. Исто тако , сопственици стоке * дужни су спаблети коњоводце, који љиову стоку водс с нужним трошком од Београда до Крагујевца и обратно. Из канцеларије седме пуковске окружае команде, 30 Августа 1830 год. Бр. 5933. Рад општинског одбора. Х1ЛУ. ВАИРЕДНИ САСТАНАК 23. Августа 1890. Вили : Заст. предс. Члан Св. Карапешић; Чланови одбора: г. г. М. Ј. Марковић, Ђ. Никодић, А. Ј. Одавић , Љубомир Јовановић, Коста Б. Михајловпћ , В. Ниволић, Ф. Васиљевић, Г. Бџкић, Р. Луљевић, Ј. Нетковић, (Ј. Д. Милићевић, М. Цветковић, М. Јовановић, К. П. Михајловић, И. Цветановић, М. Велизарић , С. Азријел, Др. М. Т. Леко, Л. Дашковић и М. Р. Маринковић. I. Најпре је прочнтан и примљен записпик одлука из седиице 17. тек. месеца без измепа.