Beogradske opštinske novine

ВР >Ј 43

ГоДИНА УШ

предрачун за реконструкцију иостојећет водовода, као и услове за набавку нотребпих цеви за ту реконструкцију; тако, да је комисија већ при крају .Јула расписала стечај за набавку тих цеви. 0 резулгату овога стечаја комисија је већ у своје време извесгила суд онштипски. Исто тако за то време огкупљено је место за главни резервоар и иабављепе цајнужније ствари за канцеларију управе водовода. Сем тога комисија је узимала у претрес све молбе о чесмама и водоводу у опште, којесујој од стране суда ошптинског на мишљење или поступак упућиване, а исто тако обратила је нарочиту пажњу на то, да за време сугае која је грајала у Јуну, Јулу и Августу осигура, колико је год могуће. вигае воде по варогаким чесмама, те су тога ради предузете све могуће мере, да се злоупотреби са водом из водовода стане па пут. 20. Јуна т. г. дошаојеу Београд г. Смрекер са својим заступником г. Еуртом. Пошто су нрегледали нонуде за набавку цеви за рекоеструкцију постојећег водовода, комисија са г. Смрекером у вигае седница утврдила ову диснозицију за даљи рад: I. За реконструкцију аостојеКег водовода : 1. Да се огкопају постојећи извори, а по могућности и нови ухвате; 2. Да се одреди месго за стовариште цеви, на коме да се подигне једна шупа за пробање цеви; В. Да се по одобрењу одбора општинског изврши поруџбина иотребних цеви; 4. Да се полагање цеви још до зиме изврши, и то У режији; 5. Да се ове јесени отпочне грађење резервоара, а извршење њихово да се преда ОФерталном лицитацијом. (Свршиће се)

Дрте Лоренцове показиваху неку страшну унутрашњу борбу: прса му се дизаху и падаху и од једном из његовог се гр.1а проби мукао и неспретан г.]ас : — Брате! Не — ччини то: Нем — проговорио! Гром му одузео говор, другп — страшан осећај, проузроковао силну унутарњу борбу, која му .је повратила говор! Кеса ми испаде из руке са њеном ништавом садржином. Шта је било благо за мене, шта Магдалена пред овим чудом ?! Бацих се у наручија Лоренцу, загрлих га ватрено п плачући од радостп нисам могао нншта друго рећи до : — „Спашен"! — у којој речи ја мишљах: спашени обојица! Пробудпмо брзо бабу, коју обојица загрлисмо и плачући од радости испричамо шта се и како с збило. И баба је плакала. Она сиротица била је узела к себи кесудаме зором обрадује и даде позајмицу коју сам тражио. Али ми сви троје благооиљасмо што је тако испало ! О, да знате, 81$П0ге, како смо с радошћу очекивали зору ! На капији наше куће од једном се зачу нека луна. Зачуђени појуримо прозору и доле пред каггијом спазимо неколико карабинера, чије се пушке блистаху на месечини. Отворнмо капију, командујући уђе и позва мене у име закона. Залуд баба п Лоренцо протаствоваше. Морадох поћи. Командант ме предаде стражи н Ја се за час нађох у затвору. Оутра дап истражни судија узе ме на одговор као окривљеног за суделовање у крађи накита, који су у Пелерму украђени саветнику 0.

Рад општинског одбора.

Ш. ВАНРЕДМИ САСТАМАК; 28. Сзптембра 1830. Председавао члан суда г. Св. Карапешић; Били члавови одбора: г. г. Ј. М. Тадић, И. Цветановић, Ф. Ваеиљевић, М. Р. Маринковић, Ђ. Димитријевић, Ј. Ж. Ђурић, Љ. Јовановић, Ј. Станковић, М. Велизарић, Р. Петровић, М. Капетаиовић, М. М. Терзибашић, Л. Дашковић, А. Одавић, Н. Р. Поновић, К. В. Михаиловић, Др. М. Т. Леко, К. П. Михаиловић, К. Д. Главинић, М. Јанковић, Р. Драговић. I. Пре но што се црешло на дневнп ред, прочитани су и примљени записници одлука из седннде 21. и 25, тек. мес. с тим, да одборник г, Милован Р. Маринковић сравни јесу ли тачно упнсане измене и допуне у пројекту правила о клању стоке и продаји меса (АБр. 1991) и да правила корегује II. Одборник г. Коста Б. Михаиловић улаже иротест што се војници сазвани на вежбање, не размештају цо свима механама у вароши на преноћиште, него се тиме прекомерно оптерећу механе на врачару, у савамали и у жељезн. улици, а тако нсто се и за коње заузимљу штале само у тим механама. Овим поводом вођена је дужа дебата, после које је усвојено по предлогу председништва да се црема попису механа п гостионица, који је општицски Суд већ предузео, удеси сталан распоред колико у коме локалу може на случај потребе, кад се држе вежбања, бити смештено војника и у шталама коња. 0 овоме, препоручено је председништву, да се општинскц Суд с војном влашћу споразуме. III. Грађевинско одељење реФерише да је држана лицитација за грађење трошаринских станица, али је цена испала сувшпе велика. Према томе, и како се тај посао не може одлагати — одобрено : да Суд општински може или у режији општине саградити цотребне зграде за трошаринске станице, или уступити мањим предузлмачима грађење појединих кућица ако се добију повољне цене. Грађење да се изврши цнгљом а не од бандрука. 1У. Рачуноводство саопштава да је лицитација за 14-то мссечну онравку возова пожарне чете држана 19. т. мес. по другн цут и том лицитацијом ковачко-коларски посао остао на Алексу Полиција је дуго трагала док није наишла прави траг у Лавањи. Мене пустише после три дана, почем би доказано да је Магдалена љубавница сграшног разбојника Бепа, и даје она са накитима умакла по извршењу смртне пресуде над љубавппком јој. Признала је све код иследника, па и то, да сам ја пмао да послужим само за безбедну продају накита. Осудише ју на 10 год. робије. * С доста тешком муком исплатисмо моје дугове, а Лавања постаде ми мрска. Једно, претрнљена срамота, а друго смрт наше добре бабе, учини да се решимо на одлазак. Продадосмо тамо кућу па се доселисмо амо, да у овом лепом месту, у овој красној питомини живимо мирно и скромно. Менп је требало дп заборавим прошлост а Лоренцу за нов и срећнији живот, Нервп му је дао нови свет ! Ето, 8Ј§поге, шта је учипило да ћемо нашу заједницу а сложан живот претпоетављати увек свему другом !