Beogradske opštinske novine

БРОЈ 44.

ГОД. VIII.

ИЗЛЗИ НЕДЕЉНО ЈЕЛДН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : на годину . 8 дин. на пола године . . 3 дин. аа стране вемље на годину 9 дин.

Неде^а14. Ок.томбра 1890.

Дена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општниски суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ 11л 'нла1.ена нисма не примају се.

•II ||Н|||||11|||11|| ЛЈмН*

И1|.,|1 У||<„„ »1(111

Н А Р Е Д Б А (0 ПРШАВЉИВАЊУ МЛАЂИХ) Ради одржања потребног надзора над млађима Унрава вароши Београда на оонову правила Господина Министра унутрашњих дела од 1. Априла 1887 године ПБр. 4037 издаје следећу наредбу : 1. Од објаве ове наредбе па за 15 дана дуЈкне су све газде своје неуписане млађе прнјавитп и уписати код својих квартова под буквицу, коју ће они код себе држатн и чувати док су год млађи код њих у служби. 2. Сви млађи који до сад нису нашли службу од дана објаве па за 5. дана, дужни су наћи себи службу. 3. При свакој промени или изласку млађег, газде су дужне пре одпуста о том известити свој кварт а млађи су дужни одмах престати дотичном кварту и известити га о своме изласку и где ће бити на стану док службу не нађе. Овим се не искључује пропис, по ком су газде дужне и у исправи млађег написати : његово владање, проведено време службе и узрок изласка. 4. Млађи су дужни, који први пут у службу ступају, поднети при упису уверење од Оиштине или од два грађанина влашћу потврђено о свом дотадашњем занимању и о том да до тада нису служили и да нису служитељску исправу водили ; или привестп два грађанина да то усмено нзјаве, јер се иначе неће моћи уписати. Л.ица испод 16 година морају још поднсти и влашћу потврђено одобрење родитеља или стараоца да могу у службу ступити, ако ови нису у месту да могу сами власти престати. 5. Свакп млађи при упису од власти добиће' билет пребивања, утврђен званичним жигом и подписом чиновника, у комс ће бити означепо име и презиме његово, као и газде код кога служи, и тај бнлет млађи мора увек уза се носити, како би у свако време и у свакој ири шци могао дати коме треба рачуна о своме занимању, јер без билета сматраће се да је без занимања. • 6. Млађи, који дође из другог места ради службе, мора се најдаље за, 24 сата по доласку, приЈавити свом најближем кварту, који ће му одредити рок у коме мора службу наћи. Управа објављујући ову царедбу, позива грађанство да се њс строго придржава, јер ће сваки који се исте неби придржавао, бити кажњен, и те газде по допуни § 356 под б. крив. зак. затвора до 30 дана или новчано до 150 динара а млађн еатвором и прогонством. За извршење ове наредбе, квартовима је издат сходан упут како ће у овоме и газде и млађе контролисати. Напомена: под млађима се имају разумети : покућари, кочијаши, рабаџије ћирице, механџески момци, келнери, куварице, собарице, дадиље, дојиље, служитељи прибанкама и другим приватним заводима ; а тако нсто и во ;ари, скелеџије, лађарп н аласн, ако су код кога погођени или немају самосталне радње. Од Управе вар. Београдг 3. Октобра 1890 Бр. 14.474,

Рад оиштииског одбора. Ш1. РЕДОВМИ САСТАМАН. 2. Октобра 1830. Председавао члаи суда г. Св. Карапешић; биди члавови одбора: г. г. М. М. Терзибашић, Ј. М. Тадић, М. Велизарић, М. Јовановић, М. Ј. Марковић, Ђ. С. Новаковић, Ђ. Дииитријевић, Др. М. Т. Леко, Н. Р. Иоаовић, М. Р. Маринковић, Р. Р. Ћирковић, С. Д. Милићевић, Р. Иуљевић, Р. Петровић, Р. Драговић, Љ. Јовановић, К. Б. Михаиловић, Д. Најдановић и К. П. Михаиловић. I. Пре дневнога реда прочитан је и без примедаба усвојен записник одлука седнице од 28 нр. мес. II. Рачуноводство реФерише да је 19. пр. мес. држана и друга лицитација за набавку гаса и да је остала на Симона Ландау гш 46 и по дин, пара килограм. Налазећи да је цена, повољна и по саслушању протокола лицитације (СБр. 15886). Одбор решава: да се усвоји лицитација и Симону Ландау да се уступи лиФеровање гаса од 1. Нов. тек. до 31. Дек 1891. г. по 46 и по дпн. пр. од кгр. — У уговор да се унесе поред осталих услова о квалитету гаса још и тај, да ни при сагоревању несме имати загушљав задах, III. Рачуноводство подноси реФерат о држаној лицитацији за набавку хартије и коверата. По саслушнњу швештаја (СБР. 16.582) Одбор одлучује : да се поверц г. Др. М. Т. Леку да мустре подвргне хемијској анализи и претходно констатује да ли је хартија доброг квалитета и таква, да се може усвојити лицитација, па онда да се изпесе на решење. 1У. Иредседаиштво саопштава акт управе удружења дунавскога краја (АБр. 1176) којим се предлаже одбору да се не граде две школе за јалију и дорћол него једна и то на плацу данашње цркве, а црква да се измести на плац гди се хтела школа градитп ■ код „сака-чесме". Акт гласи : „Из општинских новина види се, да ће онштина ускоро к то првенствено подизати зграде за осиовне шкоде као нокушај на овоме крају, и то две зграде једну јалијску а једну дорћолску. Колико је одбору управном за уређење и унапређење дунавског краја нознато, за дорћолску школу општина има земљиште негде око садање сакачесме, а за јалијску нема, но ће да тражи. Управни одбор овога друштва имајући у задатак, да се брине о уређењу и унапређењу овога краја претресао је то нитање пошто је важно за овај крај, и у седници својој од 22 тек. мес. одлучио је, да општинокоме суду, за подизање ових школа изнесе своје гледиште као корисније и практичније за овај крај и њено становништво.