Beogradske opštinske novine

БРОЈ 48.

год. пп.

ЖЗШ НЕДВЉН0 Ј2ДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ • на годину . . ца пола године . за стране вемље на ^одину

6 дин. 3 дин, 9 динс

Неде^ва 11- Новембра 1890.

Цена је оглаеима 0 дин. нара од врсте Претплату ваља, слати удутницом на општниски суд а све кореслонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋЛЈУ СЕ Неплаћена пнсма не нримају се.

ФИГЧГ «- « -тала ||||#Л

1ГИ' ЧЦ1"1||1"1Ц

""' '■НУЦУЧЦ!'"""'"

№•» „^ЈмШ .ЛлШнЛ)!...,,,,«,,,.,,,,!

„ЛдЛкЛћ 1«к ||1|»|11|| . II

Н А Р Е Д Б А. о изношеву робе испрзд ду &ана. Ииа трговаца и других дућанџија који противно ранијим наредбама износе робу иснред својих дућана и њоме на штету саобраћаја, закрчују тротоаре, и тиме отежавају пролаз. С тога се овим наре^ује: да од сада иико не држи робу но тротоарима, испред дућана, ниги да је веша испред дућана тако како ће бити на снетњи онима који иродазе. Ко се не буде ове наредбе иридржавао казниће се по § 326. крив. закона. Од Суда општине вар. Веограда 10. Новем. 1890. I. АБр. 2253.

Рад општинског одбора. 1Л<1 . РЕДОВНИ САСТАНАК 29. Октобра 1830. Бнли: Недседник. Н. П. Пашић, члан суда, г. Св. Карапешић, чданови одбора г. г. М. Јанковић, К. Б. Михаиловић, В. Виторовић, К. Д. Главинић, М. Велизарић, Ј. Ж. Ђурић, Р. Петровић, Љ. Јовановић, С. Д. Милићевић, Н. Р. Пововић, М. Капетановић, Др. М. Т. Деко, Р. Драговић, А Шток, А. Одавић, М. М. Терзибашић, и Ђ. С. Новаковић I. Најпре је прочитан и без измене уевојен записник одлука из седнице од 22. ов. мео. II. Поводом прпмедое одборника г. Р. Драговића, председништво је изјавнло да ће оиштински суд наредити свима општинскпм лекарима, да паместе испред својих кућа таблице, на којима ће писати : »општински лекар за кварт " У исто време одбор је одлучио да у будуће општински лекари подносе ошнтипској управи сваке седнице извештај о свему своме раду иреко недеље, у онштинској служби, и да се ти извештаји редовно публикују преко општинских мовина. III. Председништве према одлуци из лоследње седнице саопштива да јв прошле године заведена књига за уписивање оправака општинских возова, да су све оправке редовно завођеие, п да Је наређено да се иста књига стави на увпђај г.г. одборника. IV. Предссдништво саопштава акт управе »друштва за неговање и васпитање сиротне и напуштене деце«, којим јавља да је проширен дом друштвени и да је управа друштва вољна да прими 20 — 25 од оне деце коју општина издржава по приват-

ним кућама. Услов ове нонуде јесте да општина за свако дете плаћа годишњо ио онолико исто, количо даје и приватним лицпма за издржавање и одевање. НалазеНи да је понуда друштва (АБр. 2354) врлокорисна, и да ће се деца телесно и морално несравњено боље одгајити у дому друштвеноме, одбор јо одобрио : да суд општински може друштву за неговање и васнитање сироте и напуштеие деце предати сву децу коју општина по приватиим кућама издржава. V Грађевинско одељење реФерише да је, према одлуци пз последње седнице (ГБр, 1501) комисија извршила преглед камепа који је на обалу савску довежен из Медеонице и из Брњице пз мајдана Томе Благојевића и комп. и Алексе С. Иоповића из Голупца. Комисија је нашла: а ) да је трахитна стена из Медеонице за калдрму добра, како за коловоз тако исто и за тротоар ; б.) да су коцке израђене прописно а има их разних облика и димензија у количини коју комисија није оцењивала; в.) да грааитна стена из Брњице не изгледа повољно за израду коловоза те морала би се дуже време испитивати њена издржљивоот у самој калдрми, и г.) да су коцке израђене прописно, те би се могле онробатп. Према оваквоме мишљењу одбор је одобрио да се купи од соиственика камен који је комисија нрегледала на савској обали, и да суд општински сем те количине може узети још 1000 кв. метара коцаке (али од трахитне стене), па да се са њима извршив калдрмисање одмахда би се још за време ове зиме, до пролећа могла впдети пздржљивост камена. VI Рачуновдство саопштава, да је 27. о. м. држана лицитација за закуп ирава на цубок од 1. новембра т. ј. до 31. декембра идуће године и да је иста остала на Косту Панђелу за 35.000 10 дин. годишње рачунећи. По саслушању акта (СБр. 18.716) одбор је решио да се лицитација усвоји. VII Рачуноводство реФерише (СБр. 18.717) да је држана 27. о. м. лицитација за закуп права на наплаћивање акциса. и да је остала на Нестора Милосављевића каФеџију за 29.021 динар аренде, годишње рачунећи. Код овако неповољног резултата и иосле четврте лицита ■ цијв, одбор налази да општина мора узети наплаћивање акциса у своје руке, али нре но што би се денела одлука за ^то, решено : је да се држи још једна лицитација. УШ Према реФерату да су из пореског одбора иступили г.г. Св. Карапешић и Дим. Ћирковић, изабрани за чланове порескога одбора : г.г. Ил. Антоповић и Вл. Чортановић трг, из савеког краја.