Beogradske opštinske novine

БРОЈ 5.

ГОД„ IX.

ИЗЛА.ЗИ НЕДЕЉНО ЛКДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈЈ I на годину 6 дин. на пола, године 3 дин. за страие земље на годину .... 9 дин.

&

5:>

3,,

Неде^ва 27. Јан, 1891.

Цена је огдасима 6 дин. пара од врсте Прегнлаху ваља елати унутницом на оаштински суд а све коресноденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Н е и л а !• е н а и и е м а н е п р и м а ј у с е. •• '1ПГИ' Чг"'1|1— — Ц|

. ,„

ЧГЧРИ

'II' """» 1||1"Ч)|"1|| Н " '||н*1| > тшштт • « «ши№* « 1|>||'||>

Г. Спасо Хаци-Ристић није ваше уредник Београдских општинских новина и ГГредседништво општине. повери«ло је потписаноме да их од сада уређује. УРОШ КУЗМАНОВИИ.

ПОШТОВАНИМ ЧИТАОЦИМА Променом уредни^а и администратора Београдских општинских новина лако се мозке десити, да који од поштованих претплатника не добије ласт. Зато молимо свакога, који не добије лист. да нам то ивволи одмах јавити, како би грешку у администрацији одмах могли поправити. Исто тако молимо наше претплатнике да шзволе претплату што пре обновити, пошто је истеком прошле године свима претплатницима и претплата истекла, а власништво листа решило, да се никоме лист на вересију не шаље. Нарочито молимо он.у господу и општине ив Србије, који су нам за целу прошлу годину дузкни остали, да свој дуг што пре изиире. УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ВЕОГРАДСЕИХ ОПШТ. ИОВИНА

ОБЗНАНА Законом о трошарини у вар. Београду ослобођеви су од пдаћања грошаринске таксе варогаки Фијакери при улазу у варош кад су празни или кад су у њима пашажери. Но ако у њима има ствари које подлеже плаћању трошарине, онда су фијакеристи дужни. да те ствари при улазу у варош пријаве трошарипским органима и трошарину плате. Сем овог дознало се, да мпоги Фијакеристи, за рачун свој или туђ, кришом уносе у својим Фијакерима сгвари, поддожне такси трошаринској и пројуре поред канцедарије трошаринске тако, да органи трошарински

нису у стању да изврше прегдед и таксу наплате. Зато се овим свима Фијакеристима строго наређује: да од сада увек, при улазу у варош, пред трошаринском канцеларијом стану, те да чиновник трошарински преглед изврши; у противном ће се сваки казннти као кријумчар, према закону о грошарини. Од стране суда општине вар. Београда, 16. Јануара 1891 год. АБр. 86.

С Т Е Ч А .Т за електрично осветљење београда Општина вароши Београда у Србији, расписује овим стечај за осветљење варошких улица и то под овим условима : 1. Све варошке удице , којих укупна дужина износи 62.000 метара имају се освеглити искључиво електричном светлошћу и го пдаменим лампама (1атрез ћ, агс, Во§еп1атреп) и сијалицама ((1атре8 к Јпсапдегсепсе, 61нћ1атреп). Произвођење елекгричне струје да буде динамо-машинама а моторна снага да је снага водене паре. 2. Од целокуппе горе наведене дужине улица, 7000 метара улица I. класе ваља осветлити са 65 пламених елекгр. лампа. Донуђачи ће у својим понудама навести цене варошког осветљења, кад би се га дужина од 7000 метара осветлила лампама сијалицама рачунајући, да на гу дужину 250 сијалица неједпако размештених. Осталих 55000 метара улица да се осветли лампама сијалицама рачунајући на целу дужину 1000 лампа (округдо), распоређених на 30, 40, 50 и 60 метара средњег остојања. Ради оријепцатије у расиореду лампа на плану су варошком унисане све удичне лампе и свакоме ће се конкуренту тај план на захтев послати. 3. Интензитет сваке пламене лампе, (ако се оне буду употребиде за улице I. класе) да буде од 1000 нормалних свећа; интензитет лампа, сијалица да буде свуда од 16 нормалних свећа. Да би се избегао сваки неспоразум, нормадна се свећа. одређује према карцеловој лампи (1ашре Сагсе1) која на сат изгори 42 грама пречишћеног зејтина од ! репице (Г ћш1е Дв со1га ерагее. карл т е1) | у стењаку од 3 сантиметра у пречнику. И !

свећа која буде осам (8) пута слабија од тако деФинисане карцелове лампе, сматраће се као „нормална свећа". 4. Сваки ће понуђач навести, каквим се динамо машинама (са једносмисденом иди наизменичном струјом) жели служити за добијање електричне струје а тако исго и који систем машина жели употребити (Грамове, Сименсове, Едисонове и т. д.). У исто време. сваки ће понуђач навести и каквим се сисхемом пламених лампа односно сијалица желн служити за улично осветљење. 5. Дозвољава се да спроводници за струју буду ваздушни свуда где је то технички могуће. По себи се разуме да се концесионар мора постарати за сигурност спроводника. 6. За осветљење државних, општинских и приватних локада биће потребпо 2500 до 3000 сијалица од по 8 и 16 нормалних свећа. (Број пламених лампа не може се у нанред предвидети). Пошто са растењем броја гих лампа опадају цепе осветљења, то ће ионуђачи напоменути у својим понудама који ће део прихода од те потрошње усгупити општини (види тач. 10.). 7. Концесија за електрично осветљење трајаће 41 годину рачунато од дана кад обе уговорне стране уговор потпишу. По истеку тог рока, цела инсталација са свим магеријалом који се у експлоатацији буде затекао, припада без икакве накнаде општини београдској Понуђачи ће назначити, по коју би цену усгупили општини београдској целу инсгалацију после 16 година а по коју после 26 година рачунато од дана потписа уговора. 8. Интензитет удичног осветљења неће бити лети цеде ноћи. Све ће лампе горети до 11 сати у вече. После тог доба, број горућих лампа свешће се на половину. Онштина се обвезује да свака лампа која светли цеде ноћи, гори 2500 сати годишње а свака од оних дампа које светле до 11 сати у вече, да гори 1500 сати. Како ће се и кад ће се лампе у вече палити а кад из јутра гасити према годишњим временима и месечевим Фазама, одредиће се нарочитом таблицом по потнису уговора а у границама горе поменутих бројева сати. Сваки ће нонуђач означити нарочите цене, ако би се горе означено трајање осветљења продужило или кад би се нов број лампа завео.