Beogradske opštinske novine

БРОЈ 8

ГОЛ. IX.

ИЗААЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУГ иа годину на пода године за стране земље на годину . . .

6 дин. 3 дин. 9 дин.

Неделва 17. Фебруара 1891.

„„А.ЉА,,,,..

I ^ Н е П л

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати улутницом иа онштииски суд а све коресподенције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ акева писма не примају се.

Већ је наступио и Фебруар месец, а ниједан од поштованих претплатника није обновио претплату ва ову 1891. г. Стога молимо наше п. претплатнике да исту што пре обнове, јер им се лист, по решењу власништва, неће слати на вереси.ју. Исто тако молимо све општине из унутрашњости да нам дуг од целе прошле године плате и за ов.у обнове, јер ће им се" лист обуставити. Претплата из Београда примаће се у канцеларији уредништва и администрације листа (у здању општинском) а мозке се полагати и разносачима, који ће при себи имати признанице. ГГретплату из унутрашњости најбоље Је слати поштанском упутницом Београдске општинске новине излазе једанпут недељно и коштају: а) за Србију 6 дин. годишње или 3 дин. полугодишње; б) за стране земље на годину 9 дин. УРЕДНИШТЗО И АДМИНИОТРАЦИЈА ВЕОГРАДСКПХ ОПШТ. НОВИНА

НАРЕДБА Правидима за слободно клање стоке у вар. Београду и београдском агару , чланом XXVIII. забрањено је, да се жива сгока по вароши продаје, но се иста може продавати само на једном месту, које суд општински одреди. С тога се овим објављује и наређује свима продавцима и купцима живе стоке, да се од сада само на марвеном тргу (батал џамији, може жива сгока продавати. Сваки онај, који се ухвати, да живу стоку тера или носи по вароши ради продаје, биће кажњен према §. 326 крив. зак. Да би се кунци, који су стоку на одређепом — марвеном тргу купили и кроз варош је потерали или пропели, — сачували од ове казне, добиће од општинскога контролора билету, де је стоку тамо купио. Од стране председништва општине вароши Београда, 4. Фзбр. 1891. год. АБр. 275..

ОГЈ1АС Суд општине вар. Београда, на основу одлуке одбора општинског од 28. Маја 1890. год објављује овим грађанству београдском, да се нијаца „Зелени венац" има од данас сматрати за слободну. Од суда општиие вар. Београда 8.Фебруара 1891. год. АБр. 940|90.

НАРЕДБА Да би се о приходу од псетарине боља контрола могла водити, Суд опшгине вар. Београда решио је а Одбор општине одобрио, да се од ове гедине па у будуће, на свако псето, без разлике рода, наплаћује по 3 дин. за сваку годину. Наплата ће се ова вршити у Јануару месецу. Стога се позива грађанство, да у најкраћем року за своју пашчад горњу таксу општини плати и од ње марку узме. За сваку изгубљену марку општива ће давати другу и за њу наплаћивати 1 дипар. Сви они који су од нове године па до сада према старој такси марку обновили, позивају се, да исту са новом замену и прописну таксу доплате. Од Суда општине вар. Београда, 1. Јануара 1891. год. АБр. 2548.

РАД 0ПШТИН0К0Г ОДБОРА VIII. РЕДОВНИ САСТАНАК 28. Јануара 1891. год. Председавао чдав суда г. Св. Карапешић, од одборпика прасуствовали : г.г. Мпша. Никодић, М. Велизарић, Јован Ж. Ђурић, Андра Ј. Одавић, С. Чађевић, Н. Р. Поповић, Мих. Дветковић, Адолф Шток , В. Виторовић, Риста Пуљевић, У. Петровић, Љубомир Јовановић, Ми-

лов. Р. Маривковић, Р. Драговић, Риста Петровић, К* Б. Михајловић, Ванђел Николић, Ђорђе С. Новаковић. Д-р. Марко Т. Леко, Милан Каиетановић, Мидутин Ј. Марковић, Коста Д. Главинић, Сима Д. Мидичевнћ, Дим Најдановић, Михајдо Јанковић, Коста П. Михајловић, Гаврило Бркић, Милан С. Денчић. I. Прочитани су записници одлука одборских седвица од 17. и 21. Јан. 1891. Учињене су у одлукама Књ Бр. 24, 31, и 36. следеће пзмене: да одлука Бр. 24 гласи, да одборник г. Коста Б. Михајловић захтева, да се место надконтролора месарског као непотребно укпне; да се у одлуци Вр. 31. изостави реч иротест и замени са речју питање, и да се одлука Бр. 36 памени у толико, да се не само г. Стеви Чађевићу но и осталим одборницима ставе на расноложење акта комисије за преглед регулацаоног плана вар. Београда на разгледање п проучавање. II. Одборници г.г. Раденко Драговпћ в АнДра Ј. Одавпћ интерпелишу Председништво, први зато, што је чуо да се поред прегледа марвено лекарског ипак протура и по вароши продаје бобичаво месо, а други зато, што је чуо, да је марвеви лекар за и^весну неуредиост кажњен а међутим да он у том случају пије крив. Услед обе ове интерпелацпје одбвр је решио: да се у идућој седници изабере одборска комисија, која ће све неправилностп по кланицама извадети и одбору реФериеати. III. Одборник Андра Ј. Одавић пита председништво, ко је дао право клизачкоме друштву да приликом клизачке трке наплаћује таксу за стајање на друму општинском што води од железничке ставице ка савском стоваришту : Председнпш гво је изјавило. да оно није овластило поменуто друштво за ову наплату те да ће с тога ствар извидети и одбор о резултату известитп. IV. По прочитању акта истражног судије за вар. Београд АБр. 191, 192 и 205 п акта аачелника среза врач. А.Бр. 216, којим се траже уверења о владању и имовном стању извесних окривљеника одбор је изјавио : да су му Арса Милићевић калФа тпшлерски и Павле Арожановић ћурчија ненознати ; да Је Јован Мијајдовић лађар доброг владања а имовног стања слабог а Мијајло Борисављевић цртач да је владања доброг а имовног стања сродњег. V. Председништво износи акт АБр. 232 којим рачуноводство општинско јавља, да су рачунп општински за 1890. год. склонљени и закључени. По прочитању тога акта одбор је изабрао комисију за преглед тих рачуна. У комисију ову изабрао је г г. Јоцу Тадића, М. Терзибашића и Јована Ж. Ђурића, оДборнике.