Beogradske opštinske novine

БРОЈ 16

ГОА- IX.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНЛ ЗА СРБИЈУ : на годину 6 дин. на пода године 3 дин. за стране земље на годшу .... 9 дин.

Неделва 7. Апркила 1891.

Цена је огласима в дин. пара од врсте Претилату ваља слатл улутнидом на отптински суд а ссе коресноденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ цеилаћена иисма не п р и м а ј у се.

• ♦ ♦ «■

Н А Р Е Д Б А

Нравидима за сдободно клање стоке у вароши Београду и београдском атару, чланом ХХУШ. забрањено је, да се жива стока но вароши продаје. но се иста може продавати само на једном месту, које суд општински одреди. С тога се овим објављује и наређује свима нродавцима и купцима живе стоке, да се од сада само на марвеном гргу (батал џамији), може жива стока нродавати. Сваки онај, који се ухвати, да живу стоку тера или носи по вароши ради нродаје, биће кажњен према §. 326. крив. зак. Да би се купци, који су стоку на одређеном — марвеном тргу купили и кроз варош је протерали или пронели. — сачували од ове казне, добиће од општинског контролора билету, да је стоку тамо купио, за коју ће платити 0*05 дин. од ситне стоке (телад, свиње, прасици и остали ситни преживари) а 0-10 дин. од крупне стоке (водови, враве, јунад и д.) Од страке прбдседништЕа општине варсши Београда, 4. Фебр. 1891- год. АБр. 275.

Одбор општински у седницама својим од 18. и 15. Фебруара 1891. г. ГБр. 340 решио је, да се регулација вар. Београда на следећи начин изведе: РЕГУЛАЦИЈА ВАРОШИ ВЕОГРАДА ОДОВРЕНА ОПШТИНСКИМ ОДБОРОМ ОД 13. И 15. ФЕБРУАРА 1891. ГОДИНЕ. 1). У кнез-Михајловој улици од ТелеграФске па до Обилићевог венца леви Фропт да остане као што је сада, десни да се регулигае по зелено извученој линији тако, да кнез Михајлова улица код ТелеграФске буде 22 50 м. широка а код Обилићевог венца 16'00 м. Од Обилићевог венца па све до Лепеничке улице да остане садање стање и ширина од 15'00 м. Даље да се ћоше пово-озидане Спасићеве зграде у Лененичкој улици веже са ћошетом Нанђелове куће, који је у Вук-Караџића улици. Од Вук-Караџића улице да се задржи иостојеће стање до Малајничке улице и да код Вук-Караџића улице остане ширине 20*50

м. а геод Малајничке 19 00 м. Од Мадајничке да се задржи лева сграна и да се тај правац продужи до Фронта улице Градског поља одвајајући зграду Русидеса и секући хотел Грчку Краљицу и кућу Марка Стојановића као штојезеленом бојом уцртано. Десни Фронт да се сече по цинобером уцртапој линији а да улица скроз добије ширину од 19 00 м. 2). Улица Горње Градско поље да остане као што је сада и по црвеној уцртаној линији. 3). Тројичка (РајиЋева) улицадасерегулише но кармином и цинобером уцртаној линији до Богојављенске улице у ширирини од 10-00 м. 4). Дубровачка улица да остане као што је сада, код Узун-Миркове 15-00 м. код кнез Михајлове 18-00 м. широка, а да се продужи у ширини од 18 - 00 м. све до Косанчићевог венца као што је цинобером уцртано. 5). Ћорсокак између Дубровачке и Малајничке да се нросече до кнез-Лазареве улице у ширини од 9-00 м. 6). Малајнична улица да се продужи до Спасовске по циноберу уцртаној линији у ширини од 10*00 м. између кнез-Михајлове и Васине да се прошири на 8 - 00 м. као што је зеленом бојом уцртано. 7). Вук-Караџи"ћа улица од Топличиног венца. па до кнез-Михајлове улице да се регулише по црвеној линији у гаирини од 12 - 00 м. од кнез-Михајлове до Васине да се регулише по црвеној линији у ширини од 10 00 м. 8). Лепеничка улица да се регулише у ширини од 10 - 00 м. као што је црвено означено. 9). Соколска улица да се регулише по црвеној линији у ширини 8-00 м. 10). Совљачка улица да серегулише по црвеној линији у ширини од 10-00 м. 11). Узун-Миркова, Велика пијацаиВасина улица да се регулише цинобером уцртаној линији, која ће се добити, кад се Калимегданско ћоше гостионице Краља веже са ћошком каФане код Дарданела. Супротни Фронт да се регулише по ципобером уцртаној лииији и да улица буде 25-00 м. широка. (Велика Школа испада оваком регулацијом изторње линије али какоје пред њом велики трг, неће нишга сметати).

12). Велики трг да се регулише по црвеној линији као што је у плану уцртано. 13). Цариградска улица да има најмање ширину од 25-00 м. Где је ужа да се регулихпе с десне сгране по црвеној линији а с леве по цинобером и зеленом бојом уцртаној линији. 14). Миланова улица да осгапе као што је сада у гаирини од 10-00 м. Троугао између Миланове и Љубичине улице, да се повећа са оноликом повргаином, која је потребна да се дође у Фронт Л.епеничке улице по зеленој линији. 15). Сокаче Златан Анђео између Миланове и Васипе улице да остане у ширини од 3-50 м. 16) Љубичина улица да остане по регулацији, која је црвеном бојом извучена са изменом ћошкова у Васиној улици и да се продужи до Дувава, као што је зеленом линијом уцртано у ширини од 15-00 м. 17). Позоришни трг да остане по регулацији која је црвеном бојом уцртана. 18). Обилићев венац да остане као што је сада у ширини од 22-00 м. 19). Глумачка улица. Код позориштада се изведе линија Коларчетовог имања у правац улице Обилићевог венца а између Пашоне и плаца гимпазијског да се образује нова парцела као што је зеленом бојом извучена. Глумачка улица да се продужи до Дунава као што је то црвеном и зеленом бојом уцртано у ширини од 22-00 м. 20). На парцели између Цариградске улице и Обилићевог венца на спрам Коларчетовог имања, да се одсече парче до зелене линије као гато је у плану уцртано и отвори улица; а према спомепику сагради парк и чодоскок, као гато је цинобером уцртано, улица поред Коларца да буде 25-00 м. широка а с противне стране парк 15*00 м. 21). Топличин венац да се задржи као што јецрвеном линијом уцртано. Између Обилићевог венца и Љубичине улице да се учини исправка, као шго је зеленом липијом уцртано, тако да Топличин венац до Л.ененичке улице буде 20*00 м. широк а од Лепеничке до Обилићавог венца 22 00 м. 22). Краљ Миланова улица да серегулише но црвеној и зеленој линији и да се изврши засађивање дрва по начињеном пред-