Beogradske opštinske novine

ГОДИНА IX. РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА ХХХШ. ВАНРЕДНИ САСТАНА!^ 9. Априла 1891. год. Председавао застуиник председника г. Гв. Карапешић од одборнива биди: г. г. К. В. Михаилови)!, Ј. М. Тадић, С. Азријел, А Шток, Р. Драговић, Ђ. Димитријевић, В. Виторовић, М. Ј. Марковић, Мипта Николић, А. Ј. Одавић, Ј. Станковић, Љ. Јовановић, Ј. Петковић, Ђ. Нико.гић, Дим. Најдановић, Л. П. Дашковић, Р. Петровић, К. Д. Главинић, Др. М. Т. Леко, М. Велизарић, И. Цветановић, Н. Р. Поповић. Ф. Васиљевић, М. Јовановић Гав. Вркић. I. Прочнтан је записнпк одборских одлука седнице држане 8. Априла 1891. год. н угвојен је без икаквих измена. II. Одборник г. Андра Одаввћ пита председнигатво зашто падзорпа водоводна комнсија спроводи цеви за водовод улицом Дубровачком и услед тога коцкасту калдрму квари, кад је то могло да буде у којој споредној улицп а и кад већ постоји решење да се што је могуће више обилазе главне улпце. Одбор је по саслушању овога а на предлог г. Раденка Драговића одборника решио, да се преко овога питања пређе на дневни ред. III Председпиштво саопштава да је на дпевноме реду претрес трошаринске тариФе п објављује да ће се трошарпнска тариФа претресати у тајној седницп, но одбор је после поимепичног гласања са 13 гласова против 10 (једап није гдасао) решио, да се трошаринска тариФа претреса у јавној одборској седници. После овога решења г. Јов М. Тадић, одборпик и известилац одборског повереништва изабратог у седници одборској од 29. Марта 1891. год. АБр 722 прочитао је извештај п нацрт тариФе одборског поверенпштва зојом се тариФом предвиђа приход од 516 000 дип. годишње, пошто је одборско поверенншгво миш.љења, да се према данашњим приликама нити може нити сме већи приход од варошке трошарине тражити и очекивати. По саслушању тога извештаја и нацрта тариФе трошаринске АБр: 723 одбор је после поименичног гласања са 19 гласова против 6 примио у начелу и извештај повереништва и нацрт трошаринске тариФе с тим да се одмах пређе на специЈални иретрес исте. IV. Ио примљеном у начелу извештају и нацрту трошарпнске тариФе одбор је после ноимезичног гласања за сваку позицпју решио, да се досадања трошаринска тариФа замени следећом : *)

XXXIV. ВАНРЕДИИ САСТАНА^ 10. Апрнла 1891. год.

Иредседавао заступник председника г Св. Карапешић од одборника били : г. г. В. Виторовић, Н. Р. Поповић, Л. П. Дпшковић, А. Ј. Одавић, М. Николић, М. Ј. Марковић, Јов. М. Тадић, Ф. Васиљевпћ. М. Р. МаЈШнковић, К. Д. Главинић, Др. Л. Пачу, Ј. Петковић, Р. Петровић. Ј. Станковић, Г Б. С. Новаковић, Д. Најдановић, Ђ. Николић, Љ. Јоваповић, Ванђ. Николић, М. Јанковић, К. Б. Михаидовић, Р. Ђирковић, Р. Драговић, С. Мплићовић, М. Јованопић, Др. М. Т. Леко, М. Капетановић Гав. Вркић.

*) ТариФа штампана је целокуииа у једиом од прошдих бројева.

- 110 I. Прочитан је заппсник одборских одлука седнице држане 9. Анрила 1891. год. и у одлуци КЊБр. 178 учцњена је допуна да је тежиште питања било у томе, што ће водоводне цеви морати пролазити кроз неких 5 других канала а не у томе што се коцкасга калдрма квари. II. Продужен је специјалнп претрес трошаринске тариФе п после поименпчног гласања за сваку позицију ионаособ, одборје решпо, да се п следећи артикли оптерете трошаринском таксом.*) IIIНа предлог одборског новеренпштва, за израду трошарннске тариФе, одбор је после поименичног гласања са 17 гласова проитв 7 (4 нису гласалп) решпо, да се умоли г. Алекса Миловановнћ цариник београдски, да изради стална иравила за вршење службе у трошарини и манииулацији око наплате трошарпнске таксе као и Формударе за тачно вођење књига и контролисање нрихода, уз награду која ће му се доцније одредити. IV. На предлог одборског новереништва за израду трошаринске тарнФе одбор је нзабрао г. г. Ђ Новаковића, Л Дашковића одборнике и Нмколу П. Николића општинског правозаступника да као одборски пов^реници проуче законе и уредбе о акцпсу и ноднесу одбору своје мишлење на који би се начин ова дажбнна могла укинути.

С ПШТИНСКЕ ВЕСТИ Положио заклетву. Новоизабрани ирсдседник огштипе београдске г. Милован Р. Маринковић подожио је заклетву и иримио дужпост председпика у ванредној седпици одборској држаној 23. Маја 1891. год Овом је нриликом г. Мариивовић поздранио одбор оиштински кратко •, али језгровитом беседом, којом је у главним цргама обележио програм свога рада као председника онштине. Г. Никола Р. Поповић одборник, отпоздравио је г. нредседпика, у име одбора, овој нрилици ирилагоднии говором. Цена лебу. Услед палих цепа житу и брашну, Одбор је онштински у седиици својој 0 1 20. Маја 1891. оборио цену хлебу од 27. и. дин. на 25. п. дин. но килограму. Пелцовање деце врши се у згради цр веног крста 2 пута не»ељно и то нонедеоником и суботом од 4 сата но подне. Ове године набанља ће онштипа Београдска за свако иедцовање свеже и чисте кравље маје и с' тога се неће скидати маја са деце. Умољава се грађанство да пошље своју децу за педцовање кад се који кварт нозове, и то ће се увек објавити у квартовћма добошем. Оцењивачи. Према акту г. Министра Војпог од 28. Јапуара 1891. год. Е. 0. Бр. 475, у седници општинског одбора од 23. *) ТариФа штамиана је делокупна у једном од прошлих бројева.

БРОЈ 23. Маја 1891. год изабрапи су ови грађапи да у текућој години врше оцеиу материјала и израђевина, што за војну погребу држава набавља. За илатно : Ђорђе Неранџић, Настас Крстић, Петар Новаковић, нлатнарски трговци, Стеван Мијатовић ситничар и Фота Неранџић трговац За чоју: Јован Ш. Симић и Видоје Марковић терзије, Видоје Виторовић, Јосиф С10јановић п Мијаило Штитарац кројачи. За кожу : Мидош Савић, Идија Никодић, Мидан Денчић, Љуба Мартић и Глиша Матић обућари, Димитрије Стојковић трг. кожарски. Живојин Стојадиновић и Коста Аврамовић сарачи. Зч пебкд: Милован Мндепковић и Сава Раденконић сарачи, Петар Марипковић и Јован Петровић абаџије. Зи металне иредмета : СоФроније Јовановић, Душан Рајковић и Сима Џамиић лимари. За гвоздене иредмете: Петар Палић, Павле Павловић и Светозар Бојиновић бравари, и Јоца Јуришић ковач. Зи дрвенарију: Ђока Тошић, Папта Мићић и Радовап Марковић стодари, и Васа Денић колар. За изриђено одело: Мијаило Штитарац, Марко Петронијевић и Видоје Виторовић кројачи. Зи оианке: Милан Бедчевић Милић Тодоровић, Л.ука Купчевић и Милан Јова новић опанчари. Школски одборници Као сваке тако и ове године одбор је опшгиаски изабрао грађане из свакога кварга по двојицу, који ће ово-годишњим испитима у основним школама присуствовати. Изабрати су дакде за: Квпрт варошчи: Миленко Павловић пензиоиар и Јоца Крстић каФеџија; Квпрт теразијски: Живко Кузмановић трг и Дазар Тадић столар; Квчрт иричарски: Коста Дазаревић дувапџија и Милан г Борђевић баруџија; Кварт иалилуски: Милан Цветкоипћ каФеџ. и Сава Богдановић трг.; Квар АорИолски и Јалију: Содомон Азријед и Јањаћ Коистантиновић трговци; Кварт савамалски : Јован Петровић и Драгомир Здравковић трговци. Поротници. На место Настаса Крстића трг. и г Борђа Чунића трг. који су подиели осгавку на поротничку дужносг и која им је уважена, одбор је оиштипски изабрао: Васу Мијатовића каФеџију и Ристу Мидеиковића трг. за порогпике за ову годину. Присутници Изабрати ирисутници при исдеђењима кривичиих дела за 1891. годииу: Аксентије Тодо [)Овић. Сима Провиџело, Коста Николић Мидоје Ж. Тадић, Живко Н. Тодоровић и Сава Недељковић, поднеди су модбу о бору општинском да их ослободи ове дужпости. Одбор им је онштински \ важио модбу н па њихова мес-