Beogradske opštinske novine

БРОЈ 31.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ дена за србију: на годину на пола године 8а стране земље на годину . . .

гчгчг"" аММћ

6 дин. 3 дин. 9 дин. 1ЦПЦР »»»"».■цшцшц)!"" 1

Субота 20. ЈухДа 1891.

иНУМћ

Цена је огласима в дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општански суд а све воресподенције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ Ненлаћена писма не примају се.

НАРЖДБА Усљед модбе еснаФа механсво-каФанског од 11. о. м. и год. коју је г. министар унуграшњих деда претписом својим од истога дана ПНБр. 11192 спровео управи вароши Београда на оцену и поступак, којом молбом старешине еснаФа, помоћници и одборници моле, да им се дозволи држати ма и само један ред столова каФански уза саме каФане и механе, — управник вар. Београда у споразуму са председником општине вар. Београда, регулисао је ову ствар овако: Да се у опште свуда на довољно пространим тротоарима, дакле где то неће бити од сметње по саобраћај, дозволи каФеџијама и механџијама држање једнога реда столова испред каФана и механа, но тако да столови дужином својом иду паралелно са каФанском згрздом и да растојање између стола и вграде може бити само голико, колико да може стајаги столица или алупа. Столови морају бити од прилике метар дугачки и пола метра широки, и лакши, тако, да се могу увек уклониги, кад према приликама не би били гостима за употребу» како, дакле, не би стајали и оида, кад за то потребе нема. Не могу се никако износиги столови пред каФанама : „Српска Краљица", код „Злат. Ангела", код „Новог Мајдана", код „Старог Мајдана", код „Грчке Краљице" у правцу Калимегдану, код „Крагујевца" и Делиграда" и осталима у савској улици; код „Два Јелена" у видинској улици; у которској улици тако исто не могу се износити столови; код „Гушанца" и на свима местима овим сличним. Надати се, да ће и сими каФеџије и механџије увидети где би се овако стављени столови јаче отежавали иролаз *тротоаром, те да ту неће никако ни изнети столове, иначе власт ће, чим то опази, одмах изрећи забрану држања столова на таким местима: Никакве музике песме бити испред каФана и механаОд стране суда општине Београдске 18 Јула 1891. године АБр. 1562.

I

ОБЗНАНА. Управа водовода извештава грађанство, да ће се идуће недеље пусгити вода на ново посгављеним чесмама поправљеног водовода. Ну како ће требати извесно време да прође док се цеви и сесме исперу, то ће ареко дана, још за неко време, тећи вода и на сада поетојећим старим чесмама. Мии се пак добије уверење, да су цеви и чесме испраге, обуставиће се вода на старим чесмама. Бр. 1561 18. Јула 1891 У Београду. Управа водовода.

0 Г Л А С

44. ВАНРЕДНИ САСТАНА^ 23. Маја 1891. год.

Драгутин Стоичевић каФеџија из Београда резервиста II коњичког пука који се није мого пронећи, позива се да до сконца тек. месеца овој команди предстане. Из канцеларије VII Београдске пуковске окружне команде Бр. 7319. 16 Јула 1891 год. у Београду.

Председавао заступ. Председника г. Св. Карапешић, од одборника била: Ђорђе Николић, Јован Станковић, К. Б. Михајловић, Љубомир Јовановић, С. Азријел, Мих. Цветковић, Риста Петровић, Јова Петковић, В. Миторовић, Коста П. Михајловић, Коста Д. Главинић, Милут. Ј. Марковић, Филип Васиљевић, Радоје Ф. ТЗирковић, Лазар П. Дашковић, Р. Драговић, М. Капетановић, Андреја Ј. Одавић, Н. Р. Поповић, Дим. Најдановић, Михајло Јанковић. I. Прочитан је иротокол одборских одлука седвпце лржане 20. Маја 1891. год. и учињене су следеће измене: у одлуци Књ Бр. 283: да се одговори Банци, да се општина не може користити кредитом према иостављеним условима. У оддуци Књ Бр. 284. да су оних 7 гласова били за 24. паре а не против спуштања таксе, н у одлуци Књ. Бр. 286 да се не шаље извегатај г. Селесковића њему на иоправку, но да се само ублаже поједини израчи па одмах штампа. II. Застуиник председника објављује одбору, да је н I држ аном збору 19. о. м. изабран

; председника општине вар. Београда г. Милован Маринковић са савршеном већином гласова; да је овај избор пуповажан, пошто у року од три дана од дана избора није уложен ни цисмен ни усмен протест, и да према члану 35. зак. о општанама треба новоизабрани председннк да положи заклетву пред одбором. По саслушању овога председник г. Милован Р. Маранковић положио је усмено и нисмено заклетву пред одбором и београдским протојерејем г. Новицом Лазаревићем, који је писмену заклетву оверио. После овог свечанога чина председник је поздравио одбор кратком беседом, на коју ,|е одговорио одборник г. Никола Р. Поновић. Затим је председник заузео нредседничко место и позвао одбор да приступи решавању ствари које су на дневном реду, што је одмах и учнњено. III. » ,, , По прочитању акта истражног судије за вар. Београд АБр. 998 1013 и 999, акта начелника среза Алексиначког АБр. 1008 и начелника среза врачарског АБр. 1014 којим се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изЈавио, да су му Жнвко Станковвћ и Нвкола Јовановић непознати; да је Алекса Недовић доброг владања — доброг имовнога стања а без задруге; да су му Милош Тодоровић и Новица Грујић непознати. IV. По прочитању акта министарства народне привреде АБр. 665, којим се тражи, да одбор кандидује три грађанина за чланове — три за замењенике чланова контролног одбора управе ' Фондова, одборје кандидовао, зачланове: Ђорђа X Николајевића, Ристу Миленовића и Косту А. Крстића трг. и за заменике: Филипа Ре1 љића трг. Милоша Триковића лебара и Николу 1 Кики трг I ! у Председник објављује, да је на дневноме реду да се изаберу оцењивачи, који ће у овој 1891. го/. прегледати материјал и израђевине, што држава набавља за војму нотребу. 11о нрочитању акта минпстарства војеног АБр. 239, 487 и 918 одбор је изабрао за оцењиваче за 1891. год. ове грађане: ЗА ПЛАТНО: 'Борђа Неранџаћа, Настаса Крстића, Петра Новаковића, платнарске трговце. Стевана МиЈатовића ситничара и Фоту Нераџића трговца. ЗА ЧОЈУ: Јована Ш. Симића и Видоја Марковића терзије, Видоја Виторовића, ЈосвФа Стојановића аи Милоша Штитарца кројаче.