Beogradske opštinske novine

ГОДИНА IX

БРОЈ 31.

Ник. Р. Поиовић. Пре него што се пређе на дневни ред, молио бих да ми се да реч ! (пред. изволте!) Мало час примајући се дужности преседничке после свечаног полагања заклетве ви сте изјавили да високо цените место на које сте дошли поверењем Београђана и да сте им захвални на гоме. Ту реч чули смо и ми као одбораици и присутна господа грађани и ми ћемо вашу захвалност саопштити онима којима и припада, грађанима београдским, који су вас одликовали својим поверењем да дођете на то важно и части пуно место — на место председника београдске општине. Ја сам овом приликом узео реч да вам наноменем како сматрам да је положај председника општине врло важан, како од њега зависи много што шга и како ми очекујемо од вас да ви ваш утицај распрострете свуда где год то корист општине изискује. Као год, господо, што каоа не би била каФа да нема у њој извесне супстанције која се зеве каФејин; као год што сир не би био то кад у њему не би било супстанције која се зове казејин, и као што вино не би било то да у њему нема танина, тако исто и ујраду одбора општине београдске гек ће онда биги правилности и тачности, тек ће онда бити онога полета у раду на унапређењу пре

На дневном реду су нрво тражења од полиц. власти, да одбор изда уверења о владању и стаљу извесних лица. Чујте их. (Секретар чита) За Јовицу Грујића, Николу Јовановића скитницу из 'Гополе. — Непознати. За Алексу Недовића овд трг. који одговара за утају. — Чује се : Доброг владања, доброг стања. Ђ. Новаковић. Ја знам тога Алексу Недовића, да је некад одговарао из притвора за неки ФалзиФикаг. Може бити да ће се г. Милутин сетити, да ли је био осуђиван. М Марковип. Кад је оп за то одговарао ја сам био ђак и да ли је осуђен то незнам. (Чује се : сад је доброг владања и доброг стања). ПредседниА. Дакле да се изда уверење: да је доброг владања и доброг стања. (Јесте). Чујте даље. (Секретар чита). За Живка Станковића надничара и Милоша Тодоровића бив. практиканта среза космајског. — Непознати. Ви знате господо, да по закопу морају неколико грађана састављати одборкојиодређује кредит појединим лицима код управе Фондова, кад траже зајам. На основу тога тражи се од одбора да од грађана избере три грађанина за чланове

стонице, ако му председник буде имао оне ј тога одбора и три за њихове замењенике.

осооине коЈе су нужне председнику као што су побројаним предметима нужне супстанције које сам напоменуо те да буду то шго су. Да би председник одтоворио свима својим многоструким дужностима он мора имаги људи који ће га ревно и својски помагати. За то пак граже се од љегових помагача одличне особине: савесност, тачност, оданост интересима опшгине. А дужност у општини београдској је велика и обухвата и судство и управне и рачунске послове. Све то, наравно, да председник не може сам личпо свршавати већ помоћу органа. А да би ти били савесни и тачни ту мора да бди соколово око председпика које ће све то да види и оцени. Да би се одговорило дужности, председник треба да буде соко и да има соколове очи, које ће све те радње, које се обавља ЈУ У С УДУ општинском, видити и надгледати, да свуда тачпо и уредпо буде. И познавајући г. председника од више година као наставника и директора; познавајући га и овде као одборника само имам да кажем то: да је било ствари како у радњи општинској ван одбора тако и у одбору, које су и њета и остале одборнике вређале, и надам се, да од сад то иеће више бити, па га молим, на све ово што сам напоменуо да има у виду и да нарочиту пажњу обрати. Председник. Захваљујући на пажњи која ми је учињена, ја вам изречно могу да поновим, да ће ми како у приликама одборске дужности, тако и нове поверепе ми дужности, бити једина и највећа брига, да свратим пажњу на све оне ствари, које сам и као одборник радио, како би се тачно и уредно и брзо извршивале. И с гога надам се, да ћу у друштву и споразуму са одбором моћи да извршим и оправдам сва очекивања, која се полажу у моме раду. (Живио. Живио — —). Захваљујући вам понова молим вас, да пређемо сад на оно, што нам је вечерас на дневни ред.

Изволте изабрати свега 6-торицу и то гледајге из сваког кварта по једног (Настаје кандидирање. После). Дакле за чланове изабрана су ова лица: г Бока Николић, Рака Миленковић и Коста Крстић, а заменици: Филип Рељић, Милош Трпковић каФеџија и Никола Кики бакалин. (Усваја се). По акту г. министра војног од 28. Јануара 1891 год. има да се изберу грађапи, да у текућој години врше оцену ма^еријала и израђевина, што за војну потребу држава набавља. (Секретар прочита горњи акт). Изволте изабрати лица. (Настаје бирање). После. Дакле изабраги су ови : За алатно : г Борђе Неранџић, Настас Крстић, Петар Новаковић платнарски трговци Сгеван Мијатовић ситничар и Фота Неранџић трговац. За чоју: Јован 1П. Савић и Видоје Марковић терзије. Видоје Виторовић, Јосиф Стојановић и Мијаило Штитарац кројачи. За кожу: Милош Савић, Илија Николић, Милан Денчић, Љуба Мартић и Глиша Матић обућари. Димитрије Стојковић кожарски тргов. Живојин Стојадиповић и Коста Аврамовић сарачи. За ћебад : Милован Миленковић и Сава Раденковић сарачи, Петар Маринковић и Јован Петровић абаџије. За металнв аредмете : СоФроније Јовановић. Душан РаЈковић и Сима Џампић лимари. За гвоздене аредмете: Петар Палић, Павле Павловић и Светозар Бојиновић бравари и Јоца Јуришић ковач. За дрвенарију : Ђока Томић, Панта Мићић и Радован Марковић столари и Васа Девић колар. За израђено одело : Мијаило Штитарац, Марко Петронијевић и Видоје Виторовић кројачи. За оимнке : Милан Белчевић, Милић Тодоровић, Л.ука Купчевић и Милан Јовановић опанчари.

Молим вас да чујете сада оставке тугора цркве Св. Марка. (Секретар прочита). А. ОдавиА. Молим да се одвојено нрочита остазка Николе ТриФуновића свештеника. (Секретар прочита). Ја никако не могу да разумем овакав поступак, да поп неће да буде црквени тутор. Ми дајемо и хватамо наше грађане; те их они помажу, а они од тога бегају. Ни сам никако да му се оставка уважи, него био да му се још каква дужност дода. Ј. СтанковиК. Они неће за то да туторишу, што им је за председника метут ! поп Иса. Председник. Ово је онако исто као што I је и са одборницима. Као год што се одборник не може разрешити тако не може ни тутор И ако одбор не уважава, онда му се не може ни оставка уважиги. Јесте ли сагласни сви са мишљењем г. Одавића ? (Јесмо). Добро. Онда му се неуважава. На реду је оставка Богосава Марјановића. (Секр. прочита). Овај Богосав вели, да даје оставку с тога шго је презрен у овој општини. Треба изнаћи начива да се тај човек позове и да се чује у чему је нрезрен и кад се то види, да се његова оставка изнесе на решење. Усвајате ли тако ? (Усвајамо). Станоје Николић деловођа цркв. одбора и деловођа цркве св. Марка моли за разрешење. Председник. Молим вас да мени оСтавите ову ствар да јс уредим а ја ћу прво видети којим се поводом ово чини. А. ОдавиК Мени изгледа да постоји велика распра између ове господе која би требала да светле примером сложна рада јер врше дужности за цркву. И овај не даје оставку од масни колача, ма да сам уверен да је томе одбору погребан један такав човек као што је Станоје. За го сам мишљења да се оставка не уважи а да се види за што се даје. Председник. Да оставите ви то мени па ћу ја видети у чему је ствар и потражићу начина да их изравнам. (Михаило Јанковић одборник говори одборницима до себе : ја сам био тамо и видео сам те поповске интриге. Људи се ти гложе и трову да те Бог сачува. (смех!). Господо, код полиц. и исљедњих власти има извесних лица која нрисуствују при испитивању криваца. Нека од њих моле еа разрешење па изволте чути њихове молбе. Секретар чита молбе : 1. Панте Којића, на његово место одређује се ТЗорђе Секулић; 2. Аксентија Тодоровића магазаџија, за мењен Гавром Пурићем. 3. г Борђа Чупића да се разреши од поротништва, замениће га Риста Миленковић. 4. Симе Прониџеле, замениће га Мита Илић. 5. Косте Николића да се разреши од поротништва као стран подапик, решено: да се припази на друге његове радове јер он у изнесним приликама хоће да важи и као српски поданик, а да га замени Вељко Николић. 6. Косте Крстића да се разреши порогништва, замениће га Васа Мијатовић. 7. Живко Н. Тодоровић магазаџија, замениће га Младен Милић. (Свршиће се.)

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА

Власник Опзттина Београдска.

Парна штампарија Народне Радикалне Странке.

Уредник Урош Кузманови!