Beogradske opštinske novine

Г0Д1ШЛ IX //рвдсед««'.". Хоће ли ко да говори по овоме. Н Р. ИоиотК. Ја не знам зашто ће сад овај извештај онштинске понисне коиисије кадје одборска комисија о истој ствари известила председпишгво и тражила одобрење овога издатка. Зашто би се понављао један исти раи Св. И 'рааешић. Ви знате да је нописној комисији одобрена једна сума поваца за покри1)е трошкова, и они сад овим полажу рачун о утрошку те суме. Н. Р. ПоиовиК. Није било никакве потребе у томе кад је о томе поднела извештај одборска комисија. Лредседник. Према овоме овај се извештај нрима просто к знању. Имам још да вам саогштим да пам је дошао један акт од пешачке инспекције којим се тражи да се и питомцима нодофицирске школе који су били употребљени на пописивање људства одреди пека иакпада. А ОдавиИ И ја сам имао да кажем то што је и г. Ниаола напоменуо Доиста је чудно што ће овај извештај општинске пописне комисије кад је све што се у њему излаже обухваћено у извешћу одборске комисије која је прегледала и контролисала издатке учињени од стране општинске пописне комисије. Председник. Па баш због тога сам ја и предложио да се овај извештај прими просто к знању и да се ништа по њему не ради. Н. Р. ПоиовиК. А шта је рађепо по ономе што од позватих грађана њих 70 до 80 није дошло на вршење пописа а није : се извинило? ИредсеАник. 0 томе ће суд поднети парочити извешгај кроз кратво време. Сима МилиКчвиК. При попису били су упогребљени многи ђаци као замењеници, међутим оии су, како чујем дијурну примили (чује се: то је застарела ствар). А. Одавић. Ко је год био дошао као засгупник некога тај није илаћен. Иредседнт. Међу предметима који не трпе одлагања налази се и молба 20—80 становника балканске улице, у којој траже да одбор одступи од свога решења те да они могу правити тротоаре од обичног камена. 0 томе би сад ваљало донети одлуку.

- 177 Св. КарааешаК. Лицитација је одобрепа и по условима мора тамо да се прави циклон трогоар и сад има да се реши да ли да то тако и да остане или да се учини ,по молби. Председник Молба се укратко своди на то да се циклоп тротоар не прави него тротоар с обичнил каменом. Ако желите може се и молба прочитаги (ЧуЈе се: не треба! не треба!) Хоће ли одбор усвојити молбу или ће одржаги своје нрвашње наређење, то је ствар његове оцене (Чује се : неће.мо да примимо). Д. НајдановиК. Ја би ову молбу без икакве дебате одбио. За то што је подносе неколико људи којима је жао да потроше по који грош па бољг тротоар. Као што знате та улица је и онако стрма и ако не би било овога бољег тротоара онда би значило да смо осгали при старом турском калдрмисању улица. Но пошто као што вам реко ово подноси неколико људи којима је жао да потроше коју крајцару више на калдрму, ја сам за то да се молба одбаци. 13. Николић. Ја сам мишљења да тај тротоар буде саграђен како је решено попјто је улица балканска врло важпв улица за саобраћај нарочито за пешаке који иду од жељеенице или на железницу. М. ЈовановиИ Ова улица врло је важна јер је њоме велики саобраћај с тога смо ми и решили да се она калдрмише као што треба. Одредили смо да у њој буде циклоп тротоар за то што гај с обзиром на стриенитост улице најбоље одговара погреби саобраћаја. С тога и ја сам мнења да ову молбу ие треба усвојити. Још имам да напомеием што се тиче ивичног камена. То је стрма улица кроз коју може да дере јака бујица и са тога сам мишљења да се употреби у њој дугачки ивични камен, јер ако се мете крагки камен, моћи ће вода да га извали што би било само од штете. Тај ивични камен разуме се ди би требао да се утврди као што треба. Молио бих да од ове напомене г. инжињер узме белешку и да настоји да се тај ивични камен тамо у кратком времену и удари. Морко Вслизарић , Та је ствар свршена.

ехо одзвоњују гласи Владете војводе и с Л у ге Милутина. Та ја п» ођох кроз Еосово равно, И ја виђех Милош Обилпћа: Оп стајаше на пољу Хосову. На бојно се конље паслонио, Бојно му се копље преломило, Око њега Турци навалнше, — Досад мислим да је погинуо. ЕЛИ 0Н0: М сјлош тп је, госпо, погипуо, Код Ситнице, код воде студене, Ђе су многи Турци изгипулп. Милош згуби турског цар Мурата, И Турака дканајест хиљада.

Као истори]ски факат иостојп , да је Милош убивши, Мурата иод чадором, иошао своме ждралину да му се на рпмена баци и тек хито је ,једну ногу метнуо у зенгију аогинуо је од руку јаничпрских. Истииа постоји и мишљење, да је Милош убио Мурата за време косовске битке али нама никако ие изгледа „да је дело Милошево у смислу етике благородније, кад он Мурата на бојишту, нежели, кад га под чадором живога лишава", што рекао

пок. Василије Субогић ц. кр. архидука леополдовог полка № 53 војног свештенике. 6. Успомене на Милоша. Сутра дан по свршеном страшноме боју иа Косов\ лежала су мртва тела па све стране. Тада ја пошетао добри дух српског народа, лепа Косовка девојка, те превртала коње и јуиаке. Намера је, као пгго веле народпе песме, намерила била на јунака Орловића Павла. Из његових уста диже се ирва хвала бесмргноме делу Милошеву. Дуго се и дуго мислило, где је сарањеп Милош, нонос и у^еха наша. И о томе се различиго прича. Једни вели, да је сахрањен поред Мурата и да му је десна рука оковаиа у сребру, висила до Кочине крајине над Мураговом труњом , а после одиета у Брусу. Други опет веле, да се његов гроб палази на десној обали Лаба, на 2 часа одавде на месту, које се зове „Милошева бања" или „Бањиште", где невољни долазе, те се купају. Брдо изнад села зове се „Јунпков гроб." (Мишковић стр. 181).

Б1'ОЈ 33. Л.ицигација учињена и предата Друга калдрма не треба никад да се нрави по молби појединих, него треба да се прави онако, како у тој улици треба. Зар кад би сад са теразија дошли неки па казали да се другче гради, да ми то слушамо. Председник. Пристаје ли одбор на то, да се ова молба пе усвоји? (Пристаје). Усваја ли одбор и опо, што је г. Мата предложио, да се мете дуже ивичпо камење? (Усваја). Сад имамо један акг г. минисгра грађевипе, да се установи више телеграФских и поштанских станица у Београду. Изволте чути. (Секретар чита). Сад у свези овога има и једна молба од друштва за улепшавање врачара. Чујте и њу. (Секр. нрочита) Има реч г. Ђ. Николић Г Б. НиколиК. Ја би био за то, да се нреко овога пређе на дневни ред, а односно те молбе, да се одбаци. Друштво врачарско је узело за тај посао је г 1ну кућу и сад би хтело да му општина то плаћа. Св. К раиешић. Кад сам добио ово писмо од г. министра, дошао је и један члан овога друштва и молио, да ствар ову што пре изнезсмо на дпевни ред. Ја сам одговорио, да би врло тешко било за општину кад би те станице сместили у општинске одељке, јер ако би одбор решио, да се одељци укину , онда би морала општина да нлаћа за те станице. Он је казао, да ће у том сдучају она примити на себе терет, и кад су на то пристали ја сам им казао, да поднесу молбу, коју су они као што видите и поднели и чак и једну зграду нашли. Мата ЈовановиК. Господо, ја не зпам шга ово значи. Овде се чују гласови, да се одбаци молба. Ово би значило, да одбор налази, да нису потребне те установе. (Чује се: то није). Г. министар је вољан да учини колико може по буџету и тражи неку жртву и од онштине. Тако свуда бива, да општина предходи начелу и после држава прима на свој терет. Дакле треба ми да почнемо и да добијемо те установе, а после ће их држава издржавати. Што се тиче овога, ја мислим да би могли у нашим одељцима уступити по једну собу и држим да се одељци неће укинути 1 погато су они сваки дан све потребнији.

Близу самог Муратовог гроба налази се место где су усађена три камена, који се сада једва виде. Они показују скокове Милошеве од шатора Муратова, до свога Ждралина. Код трећег камена Милош је исечен од Јапичара. У Муратовом тулбету на Косову и сад се палази један кратак мач, којим је, веле, Милош распорио Мурага М. С Милојевић тврди, да се на том мачу, норед разних украса, налазе и речи МИЛ.ОП1Б (избрис.) ОБИЛ.. . . Даље Милојевић и то тврди, да »стоји још и дапас огроман калпак Милоша Обилића, за дапашње све највеће главе и сувише огроман ц одвећ велики '. А Хамер онет вели, да се милошево и ждралиново бојно одело и данас чува у сарајској ризници, Солакзаде у Цариграду. Где је год "једног Србина, тај вам зна причати о јупаштву Милошеву, Чак и чувар Муратовог гроба не пропусти, а да радозналом путнику, или Фанатичком саога часнику, не рече коју о храбрости Милогаевој. Газиместап, Муратово тулбе и Гасково, где су Турци расковали Милошев оклоп, сведоче живо Милошево јунаштво.