Beogradske opštinske novine

БРОЈ 35.

ГОД. IX.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУI на годину 6 дин. на нода године 3 дин. за стране земље на годину .... 9 дин.

Неделва 18. Августа 1891.

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља слати упутницом на онштински суд а све кореснодендије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ ОЕ Ненлаћена писма не примају се.

Н А Р Е Д Б А

Да би се санитет. нодиц. надзор над произвођачима бозе лакше могао вршити а и да би се спречило мећање леда у бозу, који често пута, скоро никад, није прегледан и може бити нечист и шкодљив по здравље људи, суд општине вар. Београда решио је, да се свима произвођачима бозе забрапи иродавање бозе по улицама београдским и ван њихових дућана. Ко прогивно поступи, биће кажњен по §. 326 крив. зак. Од суда општине вар Београда 3. Августа 1891. год. АВр. 1796.

О Б Ј А В А

Одбор општине вар. Београда у седници својој од 1. августа 1891. године решио је, да се таксе за чишћење димњака у в р. Београду смање на половину досадање таксе. Према овоме суд општине вар. Београда одредио је следеће тавсе за чишћење димњака у Београду. а) За чишћење димњака (цилиндера) без разлике на сцратове . . . О20 д. б) За неузидан шпархерд . 0'20 д. в)3а узидан 0-40 д. г) За велики узидан шпархерд у гостионици 0*50 д. д) За чишћење димњака од два спрата 0*20 дђ.) За чишћ« простог димњака 0 - 10 д. е) За чишћење чункова до 2 и по метра уједно са пећима ...... 0*10 д. ж.) За чишћење чункова од 2 и по са више пећима метара 0.20 д. з) За паљење димњака (цилиндера) без разлике на опратове 0 75 д. 2® оуда оштине вар. Бзограда 10. августа 1891. год. АБр. 1816. у Београду.

о тг л љ. о. Ма основу правила за регруговање за стални кадар од 15 Јуна 1884 год. ФН. 4226, и прониса командапта дунав. дивиз. обласги од 30 Јуна тек. год. Бр. 6213 извршиће се регрутовање обвезника за сталан кадар за варош Београд а за ову календарсву годину. С тога се овим позивају: 1 сви обвезници који су рођени 1871 год. и то како рођени у месту таво и досељени. 2. Неснособни задругари појединих регрута чија неспособносг даје регруту права на свраћени ров службе, а могу доћи и други из задруге ради објашњавања свога задружног стана. 3. Привремено неспособни регруги од прошлих година, а ови имају собом понети и уверење којим су за привремено неспособне оглашени. Регрутовање ће се извршити у здању суда општ. вар. Београда, а почеће 1 Септембра тек. год. а тога дана нека сви у седам сати из јутра регрутној комисији предстану. Број 7164 Из канцеларије 711 пуковоке окружне команде 10 Јула 1891 год. у Београду.

-48. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 7. Јуна 1891. год.

Председавао нредседник г. Милов. Р. Маринковић, од одборпика били: г. г. В. Виторовић, Радоје Ђирковић. Љубомир Јовановић, Милан Капетановић, А. Шток, М. Јовановић, Јован Тадић, Ђ. С. Новаковић, И. Цветановић, Дим. Најдановић, Р. Драговић, Јован Петковић, К. Б. Михајловић, Риста Петровић, Јован Станковић, Филип Васиљевић, М, Велизарић, Дазар Дашковић. I. Прочитан је заиисник одборских одлука седнице држане 3. Јуна 1891 год. и учињена је иимена у одлуци КЊБр. 349 у томе, да се вага 1 не намести на обали савској већ на рамии код | жељезничке станице. I II. Одборник г. Р. Драговић пита предеедништво, да ли је марвени лекар кажњен за пропуштање бобичавог свинчета, за који је узимат већ на одговор и донета пресуда да се казни са десетодневиом платом. Председништво је одговорило, да ће ову ствар извидети и одбор известити.

Ш. Одборнпк г. Јован Петковпћ, пита председвиштво да ли ће се једном већ наредити калдрмисање палилуске пијаце кад је већ камен тамо довучен, и председпиштво је одговорило, да ће по овом питању наредити шта треба. IV. Одборник г. КостаБ. Михајдовкћ ппта председништво кад ће ее једном отпочети калдрмисање код „Моруне", и шта је са пресудама општинским по разним кривицама које су по молбама осуђеаих послате нстражном судији на решење. Председник је одговорио, на прво нитаве, да ће се калдрмисање извршити чим се добије времена а на друго, да ће иредседништво учинити све могуће, да интересе општинске очува. V. Одборник г. Јова Петковић предлаже да се новисп такса на јагањце, који се продају на марвеној пијаци као и да се учини све могуће, да се спречи крпјумчарење по овоме. На ово питање председништво је одговоридо, да ће учинити шта треба, да се кријумчарење сиречи а што се повишења таксе тиче, да иста ове године не треба да се повишава, а за идућу го дину како одбор реши. VI. По прочитању акта кварта теразијског СБр. 8759 и акта истражног судије за вар Београд, АБр. 1117, 1088, 1089, 1129, 1130, 1116, којим се траме уверења о имовном стању и владаву извесних лица, одбор је изјавио да му је имовно стање Томе Тасића абацаје непознато; да су му Марија Младеновић овд. Сима Ђурђевић, Спира Михајловић, Алекса Кокаловић непознати; да је ТриФун Симић пушкар, доброг владања, имовног стања сиротног и без задруге; да су Јанко Ивановић, Радцслав Мандић Марко Живковић и Божа М. Божић владања доброга имовиог стања сиротног. VII. Председништво износи одбору на мишг.ење молбе, којим се траже уверења о имовном стању По прочптању тих молби СБр. 8720, 8595, 9590, 8682, 8743, 8764, 8566, одбор је лзјавио мишљење, да се молиоцима, Милици Брајтнер, Јулијани М. Скерлић, Ани Главииић, Јакову Карасу, Александру Хиршлу, Радовану Вуковићу може дати тражено уверење; да се суд предходно уверп о имовном стању Димитрија Јовановића, обућара, па поднесе одбору извештај. VIII. По прочитању протокода лицитације СБр. 8769 држане 13. Маја о. г. ради издавања под закуп места на савској обалп за намештање