Beogradske opštinske novine

БРОЈ 36

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ: на годину на нола године за схране земље на годину . . .

6 дин. 3 дин. 9 дин.

Неделва 25. Августа 1891.

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља слати упутницом на општински суд а све коресподенције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ Ненлаћена писма не примају се.

МУН1

■» ♦ • ов ......МмИћ

О Б 3 Н А Н А. Суд општине вар. Београда објављује овим свима гра^анима вар. Београда да је радња са мртвачким колима у вароши Београду сваком приватном лицу забрањена, и да само општина београдска према закону и према решењима држзавних власти мозве држзати мртвачка кола и стављати их гра^анима на располозкење. Решењем дрзкавне власти, којим је дато општини искључиво право да мозке дрзкати мртвачка кола, — уједно је забрањено Кости Нешићу сатлеру овд. и сваком другом, да са мртвачким колима ради. Од суда општине вар. Београда 24. Авгус а 1891 год. АБр. 2067.

Н А Р Е Д Б А Да би се санитег. полиц. надзор над произвођачима бозе лакше могао вршити а и да би се спречило мећање леда у бозу, који често пута, скоро нивад, није прегледан и може бити нечист и шкодљив по здравље људи, суд општине вар. Београда решио је, да се свима произвођачима бове забрани продавање бозе по улнцама београдским и ван њихових дућапа. Ко противно поступи, биће кажњен по §. 326 крив. зак. Од суда опшгине вар Београда 3. Августа 1891. год. АВр. 1796.

О Б Ј А В А Одбор општине вар. Београда у седници својој од 1. августа 1891. године решио је, да се таксе за чишћење димњака у в ф. Београду смање на половину досадање таксе. Према овоме суд општине вар. Београда одредио је следеће тавсе за чишћење димњака у Београду.

I а) За чишћење димњака (цилиндера) без разлике на сцратове . . . 0'20 д. б) За неузидан шпархерд . 0 - 20 д. в)3а узидан 0'40 д. г) За велики узидан шпархерд у гостионици ..... 0*50 д. д) За чишћење димњака од два спрата 0'20 д. ђ.) За чишћ. простог димњака 0'10 д. е) За чишћење чункова до 2 и по метра уједно са пећима 0*10 д. ж.) За чишћење чункова од 2 и по са више пећима метара 0.20 д. з) За паљење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0 75 д. Из суда општине вар. Београда 10. августа 1891. год. АБр. 1315. у Београду.

ОГ Л Ј\. О.

На основу правила за регрутоваше за стални кадар од 15 Јуна 1884 год. ФН. 4226, и прописа команданта дунав. дивиз. области од 30 Јуна тек. год. Бр. 6213 извршиће се регрутовање обвезника за сталан кадар за варош Београд а за ову календарску годину. С тога се овим позивају: 1 сви обвезници који су рођени 1871 год. и то како рођени у месту тако и досељени. 2. Несиособни задругари појединих регрута чија неспособност даје регруту права на скраћени рок службе, а могу доћи и други из задруге ради објашњавања свога задружног стана. 3. Привремено неспособни регрути од прошлих година, а ови имају собом понети и уверење којим су за привремено неспособне оглашени. Регрутовање ће се извршити у здању суда опшг. вар. Београда, а почеће 1 Септембра тек. год. а тога дана нека сви у седам сати из јутра регрутној комисији предстану. Број 7154 Из канцеларије 711 пуковске окружне команде 10 Јула 1391 год. у Београду

ОБЈАВА.

Суд онштине кушиљевачке на дан 1. Септембра тек. год. даваће под трогодишњи закуп механу опшшнску но плану II класе од тврдог материјала са пространом баштом и леденицом. Ко је вољан узети нека одређеног дана дође на лицитацију. Услови могу се видети пре а и на дан лицитације. Из канцеларије суда општине кушиљевачке 19. Августа 1891 год. Бр. 1179.

49. ВАНРЕДМИ САСТАМ&К: 12. Јуна 1891. год.

Председавао пуедседник г. Мидов. Р. Маринковић, од одборника били г. г. В. Виторовић, М. Велизарић, Јов. Станковић К. Б. Михајловић, Мих. Цветковић, А. Шток, Н. Р. Поповић, Филип Васиљевић, Мил. Капетановић, Радоје Р. Ђирковић, И. Цветаеоиић, А. Ј. Одавић, Ј. Петковић, ТЗ. С. Новаковић, јЉуб. Јовановић, Милут Ј. Марковић, Мата Јовановић, Л. П. Дашковић, Р. Драговић, Јов. Тадић, Ђорђе Николић. I. Прочитан је протокол одборских одлука седнице држане 7. Јуна 1891 год. и у одлуци КЊБр. 370 учињена је ова допуна, да се Тодору Милишићу тек онда врати положена кауција, кад на протокол изјави да сматра да је уговор између њега и оиштине раскинут. II. Одборник г. Јов. Петковић саопштава одбору, како Сгеван Ивкозић носи камеп за општинску потребу за поправку друма вишњичког, изван атара београдског, далеко од места одређеног. По саслушању овога, пуедседништво је изјавило, да ће ствар извидети и одбор известити, III. Одборник г. Коста Б. Мпхаиловић мисли. да не би требало да се дозволи да се у кијосцима калимегданским нродаје пиће алкохолно и одбор је по саслушању овога мишљења решио, да му суд општински поднесе на одобрење како прописане услове тако и лицитацију. IV. Одборник г. Љ>б. Јовановић интерпелише председништво зашто се уредно не наплаћује такса за јавне вабаве и свирање од појединих каФеџија, Пошто је председништво изјавило, да је због овог нередевног наплаћивања дошла ствар до встражнога судије, но да он још није решио а