Beogradske opštinske novine

БРОЈ 38

год: IX,

ИЗДАЗИ НБДЕЛ.НО ЈЕДАН ПУТ ДЕНА ЗА СРБИЈУ: на годииу 6 дин. иа пола године 3 дин. З а стране земље на годину .... 9 дин.

Неде^ља 8. Септембра 1891.

Цена је огласима 6 дин. нара од врсте Претилату ваља слати уиутницом на општински суд а све воресиодендије на уредпика РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ НенлаЛена писма не примају се.

НА ЗНАЊЕ На основу нредписа г. Минисгра војног од 14 Авгус1а тек. год. ФЂБр. 6649, И иредписа Команданта дупав. дивиз. области Ј6 8705. — Овим се јавља свима оним обвезницима и масама, воји дају комору, јахаће, теглеће и товарне коње, ма за коју јединицу, — да су сви такови обвезници и масе, с ходно закону о устројству војске, дужни, да даду, за војену нотребу оно, што је на њих разрезано, без призрења, држе ли они стову на лицу, или не, иначе подлеже одговорности. Они обвезници, воји комору и коње дају а који су обавезу служења према го инама прешли вао и масе дужни су комору и коње лично привести овој комаиди, где ће се коњи прегледати и оцениги, и по том нредавати резервисгима, јединице за коју су уписати, воји ће их у вомапду одвести, и дотичном команданту предаги; — По свршеној употреби и вежби, коње ће вратити овој команди, онај исти резервист воји је и одвео, а ова ће их команда по том сопственицима предавати. Предпис се саогштава свима онима, којих се ово гиче. Из канцзларије VII пуков. окр. команде 2. Сешумбра 1891 год. Бр. 9777,

ОБЗНАНА. Суд опшине вар. Београда објављује овим свима грађанима вар. Београда, да је радња са мртвачвим колима у вароши Београду свавом приватном лицу забрањена и да само онштина Београдска према завону и према решењима државних власти може држати мртвачва вола и сгављати их грађанима на располошење. Решењем државне власти, војим је дато општини исвључиво цраво да може држати мртвачва вола, —уједно је забрањено Кости Нешићу сатлеру овд. и свавом другом, да са мрвачвим волима ради. Од оуда општине вар. Београда Августа 1891 год АБр 2067.

РАДОПШТИНСКОГ ОДВОРА 54. ВАНРЕДИИ САСТАН&К; I 26. Јуна 1891. год. Председанао иредседпик Јг. Милов. Р. „Марипковић, од одборника били г. г. М. Ј. Марковић, М. Јапковић, Р. Пуљевић, М. Цветковић, Н. Поиовић, С. Д- Милићевић, Л. Дашковић, Р. Петровић, М. Велизарић, А. Одавић, М. Каиетановић, К. П. Михајловић, Ј. Ставковић, К. Б. Михајловић, Р. Драговић, И. Цветавовић, В. Виторовић, Љ. Јовановић. I. Ироч 1тан је записник одборсаих одлука седнице држаие 21. Јупа 1891 год. п усвојен је без икаквих измена. II. На предлог одборника г. Стевана Чађевића одбор је одлучио потребан кредит из партије буџетом одређене за непредвиђене трошкове да председништво набави три бурета за полавање улица београдских. III. По прочитању протокола оФерталне лици1ације ГБр. 920 држане 1Ј. Јуаа 1891 год. за набавку коцкастог камена иолагање коцкасте калдрме одбор је решио, да се набавка коцака и полагање коцкасте калдрме уступи Перишону и комп. као иајнпжем поауђачу према прописани 1 условима и по цени п то: За набавку коцака I врсте и цолагање калдрме за квард: метар са макадамом петнаест данара н деведесет и пет пара; без макадама тринаесет динара и осамдесет и пет пара, за набавку коцака II врсте и полагање калдрме са. макадамом од кв. метра по четрнаест динара и двадесет пара; без макадама по дванаест диаара и десет параУ означеним ценама обухваћена је и цена за слој шљупка (гуцаника од десет сантиметера, који слој морају предузлмачи према условита у макадам поставити. За одножење земље по деведесет пара од кубног метра и за одношење стене по три динара и педесет цара од кубпог метра. Висвна од двадесет сантпмегара откопаног земњншта, не рачуна се у огкопано и однето земљиште. Оном ће се понудом моћи општина београдкористити кад по њеном мишљењу нађе за најбоље да калдрмпсање вароши коцкама предузме. IV. Према реФерату цредседништва о неправилном вршењу званичне служ0е општ. лекара г. Др. Николе X. Николпћа одбор је једногласно решио, да се Др. Никола X. Николић отиусти из општипске службе и ва његово место прими Др. Змај Јо; ан Јовановић ако пристаје с тим, да се овај избор иоднесе идућој одборској сед-

ници на одобрење, пошто у овеј нема довољног броја одборника за пуповажно решење нових ствари. V. По прочвтању понуде Наума А. Николића СБр. 9563, којом нуди, да узме под закуп киоск калимегдаски бр. 2 према прописаним условпма, одбор је решио, да се Науму А. Николићу, уступи киоск калимегдански број 2 под закуп за месец јули август и септембар ове год. аа цену од сто седамдесет динара за цело време закупа с тим да у истоме може продавати само оно што је у условима означено. VI. Напредлог одборника г. Михаила Јанковића, одбор је после поименичног гласања са 10 гласова против 8 (један није гл^сао) решно, да се боза, која се у вароши производи или са стране уноси, оптерети таксом трошаринском од четири дцнара по сто литара. VII. По прочитању молбе Милисава Миловановића и Костантина Русидеса стараоца масе Л>убице Јевр. Вучковића због затрпавања масеног имања „скупштинске каФаве" одбор је решно, да се ова молба преда општ правозаступнику намишлењепа после под есе одбору нарешење. VIII. Поводом захтева одборника г. Раденка Драговића, одбор је решио, да се од сада дневпи ред за одборску седницу хектограФИше и одборницима ире седиице предаје. IX. Одборник г. Андра Одавић интерпелише председпиштво, зашто се грађанству београдском не објављује стање реконструкције старог водовода и зашто на чесмама нема воде. По саслушању ове иитерпелацпје, одбор је препоручио председништву, да од надзорне водоводне комнсије изиште извештај и да тај извештај у приом броју општииских новина. као и у другим обзнани. X. Председништво износи на решење усмену молбу г. Св. Караиешића чдана суда да му се пзда накнада из општинске благајне, а изпартије одређене на плату председника за све време, за које је он заступао председника. Пошто је одбор изјавио да по закону о општнвама не може се иадавати накнада лицу. које је уживало плату, то је одбор на предлог г. Николе Р. Иоповића, да се г. Карапешићу изда награда за ревносно вршење службе и заступање председника, — решио да се ово питање о издавању награде поднесе идућој одборској седници на решење.