Beogradske opštinske novine

БРОЈ 42

I ОД. IX.

ИЗЛАЗИ НЕДВЉНО ЈЕДАН ПУТ цена за србију: на годину 6 дин ва пола године за стране земље па годину . . .

3 дин 9 дин "|Ц">||1 н и|и

Неделва 6. О^тобра 1891.

!

'цирц! в» «■ «■ «и

Цена је огласима 6 дин. нара од врсге Претилату ваља сдати упутницом на општински суд а све*коресподенције на уреднива РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ Нендаћена писма не примају се.

ОБЈАВА. Порески одбор вароши Београда, на основу чл.70.закона о непосредноме порезу, позива све гра^ане ове вароши, да поднесу пријаву за разрез пореза 1892 године, од данас па за 15 дана, т. ј. до 15. октобра ове године закључноПријавну листу свако пореско лице добиће у дотичноме кварту, у коме станује. Пријаве попуњене предаваће се у пореско оделење у кнезМихаиловој улицикод „ХајдукВељка" на горњем спрату, а примаће их одређени порески чиновник. Пријаву су дугжни учинити: а, за малољетнике, душевно болеснз, распикуће и све масе, — њихов старалац, заступник или бранилац; б, за оне који нису у месту, кад се пријава чини -- њихове делово^е, помоћници. пуномоћници или природни или законити заступници; но ако сопственик ових нема, а сам не учини пријаву, онда ће пријаву учинити закупац на позив пореског одбора; а ако и овога нема, онда општина; в, за све правне личности, друштва, еснаФе, Фондове итоме подобне, — управници тих завода или њиховизаступници; г, за зкену или за децумузк — однасно отац; д, у пријави мора бити тачнс забелезкено: 1, кварт, улица и све зграде; 2, на шта се зграда употребљава; 3, годишња кирија или вредност ове, ако сам сопственик седи у истој: 4, године старости, које је вере и чији је поданик;

5, имена и године старости чланова породице. За све мла^е подносе пријаву њихове газде. Обр. 1 1. октобра 1891. год. у Београду. Председник, иор. одбора за варош Београд, Милован Р. МаринковиЋ.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 67. ВАНРЕДНИ САСТАНА^ 29. Јула 1891. год.

Председавао иредседнив г. Милов. Р. Маринковић, од одборника били: Мил. Ј. Марковић, Р. Драговић, И. Цветановић. М. Јовановић, Ф. Васиљевић, Ј. Станковић, А. Одавић, С. Азријел, К. Б. Михајловић, Н. Р. Поповић, Ђ. Николић, М. Велизарић, Ђ. С. Новаковић, В. Впторовић, Р. Ђирковић, Л. Дашковић, Р. Пуљевић, К. П. Михајловић. I. Прочитан је записвик одборских оддука седнице, држане 28. Јула 1891. год и примљеп је без икаквих измева. II. На предлог г. председнпка одбор је усвојио у свему одборско решење из прошле седнице о подизању цене хлебу. III. По прочитању протокола лицитације ГБр. 1113, држане 15. Јула о. г. ради полагања тротоара у Вук Караџићевој, Кнез Милошевој, Васиној и Цариградско.ј улицп, на којој није било ни једног лицитанта; и по прочитању протокола сасдушања ГБр. 1187. на коме је Петар Китуси изјавио да се овога посла прпма, одбор је решпо, да се полагање тротоара у улици кнез Михајловој, Вук Караџићевој и Цариградској уступп Петру Китуси по цени и то: За полагање тротоара од тоичидерсквх плоча по 1-48 дин. од квадр. метра, за полагање тротоара од пиротских плоча по 1*15 дин. од кв. метра, и за откопање земље по потреби по 1 *18 дин. од кубног метра с тим, да за прве две недеље подаже по 40 кв. метра дневно, а после по 60. IV. По прочитању протокола дицитације ГБр. 1133, држане 17. Јула о. г. за грађење шеталишта макадама у кнез Мидошевој удици одбор је решио, да се грађење шеталишта — макадама уступи Панти Манојловићу по 42 паре дин. од кв. метра.

V. Председништво износи одбору на решење молбу савезве стрељачке дружине, којом моли, да општипа београдска и ове годнне као сваке до сада, одреди извесну суму новаца која ће се као награда општине београдске издатн добрпм стрћлцима. По прочитању те модбе ВБр. 712 одбор је после поимепичног гласања са 7 гдасова противу 3, који су гдасали за 150 дин. (осморица се уздржади од гласања) решио, да се изда савезној стрељачкој дружини из општинске бдагајне, а из партије буџетом одређене за не предвиђепе трошкове, за награду добрим стрелцима три стотине динара. VI. Према о^луци из прошде седнице КЊБр. 507. прочитане су примедбе г. др. Марка Лека која је учинио на пројект уговора за осветлење вароши. и решио, да се примедбе учињене на чланове уговора 6, 9, 10, 11, 29. 32 и 33 не усвоје, а примедбе на чланове 12, 17, 34, 36, примљени су к знању пошто је одбор у ранијој седници својој те примедбе у неколико унео У уговор. VII. Председништво саопштава одбору да је предузимач Периклес Цикос учинио неке примедбе на уговор о осветлењу вароши који је одбор у својвм ранијим седнвцама усвојио. По саслушању тих примедаба одбор је решио, да рок за испунрње овог уговора означен у чл. 56. буде две године као што је пројект гласио а не 18 месеци; Да ее учињени додатак чл. 67. изостави а на место њега да се стави: „Кад комисија на цозив повластичара врши своју дужност, дневнице и трошкове њеие сноси повластичар." Да т. а) чл. 59. овако гласи: »Из трошкова за пројектовање и постројење инсталације. Да се у 33. у 2. т. после речи „ценовником" дода: »у споразуму с надзорном комиоијом.« У чд. 2 посде 1 т. додати: (види чл. 55.) VIII Одборник г. Илпја Цветановић пита, хоће ди општина дати повластичару потребно земљиште за зидање централе. I На ово питање председник је упутио г. Цветановића на чд. 4. уговора за осветдење, којим је ова ствар регулисана. IX. Председник износи одбору на мишлење молбе, којим се траже уверења о сиротноме стању. Но прочитању тих молби АБр. 1722, СБр. И.100, 11.454, 11.217, 11.184, 11.128, 11.477, 11.099, 11.285,11.274, 11.275, 11.477. АБр. 1781. СБр. 11.251 и молбе Бенциона Адкалаја, трговца из Беча АБр. 1782 којом моли да му суд