Beogradske opštinske novine

ГОДНИА IX.

— 240 —

ВРОЈ 4 2.

изда уверење о томе како .је испунио све своје дужности ирема општини и грађанима, како би на основу тога могао добити грађанство у другој земљи, — одбор је изјавио мишлење, да се предходно суд увери о имовном стању молилаца Зорке Ацићеве, Димитрија Никол"ћа, Јелке Антонијевић, Милице У. Илића, Феме Абдерагића, Драгутина Сарића, Саве Мирчић^ и Јоце Терзића, — па тек онда да им изда тражено уверење; да се молпоцима Васи Ноиовићу, Кости Миндеровићу, Ристи Милановићу, Лазару Верговићу, Љубици Николићевој може дати тражено уверење; да се Милеви Данчеиић не може дати тражено уверење и да се суд оиштински увери о испуњеним дужностима према оиштини и грађавима па тек онда да изда тражено уверење Бенцијову Алкалају.

68. ВАМРЕ4НИ САСТАНАК 1. Августа 1891 године. едседавао НЈЈедседник г. Милов. Р. Марииковић, од одбориика били: Л. Дашковић, К. Б Михајловић, Р. Пехровић, М. Ј. Марковић, Ђ. Дииитријевић, Ђ. Николић, А. Одавић, Р. Драговић, С. Азриел, М. Велизарић, К. Л. Михајловић, М. Јовановић, Љ. Јовановић, К. Д. Главинић, В. Виторовић, Г Б. С. Новаковић. I Прочитан је записник одборских одлука седиице држане 29. Јула 1891. год. и у одлуци КЊБр, 515. учињена је донуна- да у чл. 59. уговора о елект. осветлењу вароши 2. т. под б) остане као што је у равијим седницама решено. II. Иредседииштво саопштава одбору, да је у прошлоЈ седници одбор решио: а) да се грађење трогоара у киез Михајлокој, Вук Караџпћевој и Цариградској улици уступи Петру Китуси; б) да се грађење шеталишта — макадама уступи Панти Манојловићу ; в) да се савезној сгрељачкој дружини изда 300 дин. у гме награде добрим стрелцима; г) да је према примедбама Периклеса Цикоса учинио пзмене и допуне у уговору за осветлење. Како у тој седници ог 29. Јула о. г. шуе било довољна броја чланова одбора за решавање Новах предмета, то моли одбор да ова решења потврди. По саслушању овога одбор је усвојио у свему сна ова одборска решења. III. Одборник г. Ђ. С. Новаковић извештава одбор; како се може лако десити кесрећа, ако кола јуре оним улицама ко,је се оирављају и у којима има због тога мпого прашине, и иредлаже да са нареди, да у тим улицама кола нолако иду. По саслушању овога председништво је изјавило да ће по овоме предлогу издати нужне наредбе. IV. Одборник г. Г Б. С. Новаковић пита одбор, ко 1е надлежан да констатује напредак и бољитак у електротехници, означен у 46. чл. уговора о електр. осветлењу. Председниппво је на ово нитање о говорнло, да је за ово констатовгње надлежна надзорна комисвја. којој је стављено у дужност, да се о извршењу уговора стара. Овим се је одговором одбор песле поименичног гласања са 13 гласова иротиву 2 (један није гласао), задовољио. V. Одборник г. Раденко Драговић предлаже да се одмах предузме оправка калдрме у савској

улици, пошто ће врло тежак саобраћај бити ! зими и пошто се пројектована коцкасга калд^- | ма неће моћи ире зиме мет\ти. По саслушању овога иредлога одбог је пре- ј поручио нредседннштву да у смислу о #ога предлога учини шта треба. VI. Одбориик г. Лазар Дашковић предлаже да се смање таксе за чишћење димњака, тошто су днмничари решењем државних власги ослобођени сваке општинске дажбине. По саслушању овога одбор је решио, да се такса за чишћење днмњака сведе на половину оне која је до данас вредела. УИ Одборник г. К. Д. Главинић предлаже, да се калдрма на раек^шћу Богојављенске н Ду бровачке улице што пре поправи; а г. Андра Одавић одборник, предлаже да се тротоар између старога здања и Снасоја СтеФановнћа куће новом намести. По саслушању оба о^а предлога одбор је решио. да се по њима одмах учини шта треба VIII. Одборник г. Соломон Азријел пита председништво, да ли је што урађено по предлогу његовом односно одређирања таксе векнама, кнФлама и т. д. На ово нитање председништно је одговорило, да ће се по истоме предлогу урадити све што се учинити може. IX. Председништво објављује да је на дневноме реду решавање о извештају падзорне водоводне комиснје: да је одузео предузимачу А. Б. Кеншу неки део послова на основу уговора, иошто нема изгледа да ће предузимач, према своме досадањем раду, моћи извршити послове — нолагање водоводпих цеви — у означеном року. По ирочитању тога извештаја и мишлења онштвнскога правозаступника одбор је одобрио у свему извештај и рад надзорне водоводне комисије и предоручио јој је, да се и од сада нридржава уговора са псјединим предузимачнма радова на водоводу, X. Одборннк Г. Лазар Дашковић извештава одбор, да се велике злеупотребе чаие од стране појединих трговаца приликом наплаћивања трошаринске таксе на шпиритус, што у варош уносе, јер нре увоза снпају у шпаритус воду и објављују га као ракију нли ракију објављују за шпиритус, н мислп да би овим злоуиотребама што пре требало стати на пут. По саслушању овога одбор је ставио у дужносг иредседништву, да набавп :!ваничне податке о томе, која алкохолна течност и одколико степе п и јачине има се сматрати за шпирнтус а испод ког степена јачине је ракија. XI. Председник извештава одбор да је према овлашћењу његовом нашао кућу Настаса Јовановића за смештај општинског инжење^ског оделења и да за ту кућу нзноси кирија 240 дмесечно. По саслушању овога извештаја одбор није ! одобрио да се за ову кућу нлатн овако велика кирија и преноручио "редседннку да другу каку кућу и ј( Ј Фтинију наће.

69. ВАНРЕДНИ САСТАНА^ 4. Августа 1891. год. Председавао иредседник г. Милов. Р. Маринковић, од одборника били: М. Ј. Марковић, Р. Драговић, Р. Ћир«

ковић, Р. Пуљевић, М Велизарић, Ђ. Николић, Ј. Станковић, А. Шток, Љ. Јовавовић, Ђ. С. Новаковић, С. Азриел, К. П. Михајловић, Д. Дашковић, К. Д. Главинић, Ф. Васиљевић, А. Одавић и М. Јовановић. I. Прочитан је заннсник одборских одлука седнице државе 1. Авг. 1891. г н учињене сј следеће змене: у одлуци КЊБр. 520 да се саобрађај у такнм улнцама прекине, ако је могуће, а нарочнто у улици кнез Милошеиој од Лондона до Академије. Одлука Књ. 526 допуњена је, да надзо^на водоводва комисија у уговору са судом све будуће сукубе за нредузимачпма расаравља према услоинма и уговорима. Одлука КЊБр 527 допуч^ена је овим: да суд општински изиште податке о шипритусу и ракиЈЦ и од царннарнице београдске па да нрема извештају царинарвице п државнога хемичара ноступи приликом наплате трошаринске таксе. II. Председпиштво саонштава одбору, да је у прошлој седпнцн одбор решио а) да се такса за чишћење димњака сведе а половииу; б) да се по иредлозима г. г Косле Главинића и Андре Одавића одборника, поступн ; в) да је одобрно у свему нзвештај и рад надзорне водоводне комисп.је односно одузпмања извеснах радова од предузимача А. Б. Кенига. Како у тој седннцп од 1. Августа о. г. није било довољног броја чланова одбора за решавање нових предмета, то моли одбор да ова решења потвори. По саслушању овога одбор је усвојио у свему сва ова одборска решења. III. Председннк нзвештава одбор. &) Да је у име општине београ А ске и њених грађана честитао рођен дан Његовом Величанству Краљу; б) да је са ина;инером Марешом закључио уговор о његовом раду на нлановима за кеј; в) да су потнисани уговори о грађењу трамваја и електричног осветлења закључен са Периклссом Цикосом из Милана. По саслушању овога одб р је примио к знању сва ова нзвешћа и одобрио поступак председника. IV. Одборник г. Раденко Драговић предлаже да општина одреди земљиште ван варошп на коме да се сместе дрва за огрев, — одбор је примио к знању овај предлог и препоручио нредседништву да иоради да се сва дрварска слагалишта истисну из вароши, пошто ирети опасност од могуће паљеване и сурвавања сложених камара. V. Одборник г. Мата Јовановић саопштава одбору, да је дошао до уверења да онштински позорннцн не врше службу своју као што треба н да се ретко скоро никако не виђају на одређеним им линијама, на, предлаже одбору да реши, да се позорници опгатински нумеришу како би сваки грађанин могао њпхов рад и нонашање лакше контролисатп. Ио саслушању онога председпиштво је одговорило, да ће учинита по предлогу као и да је пре кратког времена пздата наредба старешинама одељења да упуте своје позорнике на тачннје и правилније вршење њихове дужности. VI. По прочитању акта истражног судпје АВр. 1840. којим се тражи уверење о владању и имовном стању извеснога лица, — одбор је изјавно, да је ВасаНиколаћ, дечак пмовног стања слабог да му је владаље његово непознато.