Beogradske opštinske novine

БРОЈ 44.

ИЗЛАЗИ НЕДВЉНО ЈЕДАН ПУТ цена за србију: 1Ја ГОДИНу 6 ДИЈ1. на пола године . . 3 дип. за страпе земље па годину .... 9 дип.

ЛОШТОВАНИМ ПРЕШДТНИЦИМА Молимо све наше иоштоване претилатнике из Београда, да изволе иолагатн претплату за лист разносачима наппш којиимају при себи иризнанице. Наше претплатнике из унутрашњости молимо, да нам нретплату пошљупајдаље до 15. Новембра о. г. јер ће им се после тога рока морати лист обуставиги. Нарочито молимооиштинеиз Србије, које скоро све дугују претплату за целе две годипе, да пам исту неизоставпо ношљу до означепога рока. Лако се може десити да који од иаших Веогр. претплатпика није добно у последње време лис, ношто је један од разносача иовајлија. Стогабимолили, да се сваки таки нретплатник изволи нријавити администрацијп. Београд Октобра 1891 год. Администрација ВЕОГРАДСВИХ ОШШ ИНСВИХ НОВ ИНА

Неделва 20. О^тобра 1891.

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претилаху ваља слати упутницом на општински суд а све коресноденције на уреднива РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ цеплаћена п и с м а н е п р и м а ј у с е.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 75. РЕДОВИИ САСТАНА^ 2(>. Августа 1891. год. Председавао нредседиик г. Мидои. Р. Маринконнћ, од одбориика били: г. г. Р. ДраготИ., А. Одавић, М Ј. Марковић, Ђ 0. Новаковић, Г. Вркић, В. Виторовић, Ђ. Димитриј' вић. М. Јоваповић, Ј. Тадић, Н. Поповић, М. Капетановић, 'Б. Пиколић, М. Велизарић, К. П. Михајловић, К. В. Михајлопић, М. Јанковић, К. Д. Главинић, М. С. Депчић, Р. Ћирковић.

Прочитав је зависнпк одборских одлука сед- | нице, држаие 19. Акг. 1891 г. и уевојен је б^з ' икакких измена. II. Одборнпк г. Коста Б Михајдовић саопштава одбору, да је дознао, да марвепи лекар општипски издаје сточне пасоше и за ону стоку, која није па овдашњој иијаци иродата. По саслушању овога председпиштво је одговорило, да ће ствар извндета п одбору реФерисати. III Одборпик г. Андра Ј. Одавић нита председннштво, да лп новопроппсана такса за чпшћење димњака вредп и за приватне дпмњаке или само т оне на општинским здрадама. пошто је дознао, да димнпчари неће да се поксре прописаној такси кад чисте димњаке приватнима, но иачлаћују по иогодбп. По саслушању овога председнпштво је одговорило, да ова нова такса вредп за све дпмњаке без разлнке и дв ће порадпти да се дпмничари по истој наплаћују и кад приватнима раде. IV. Одборнпк г. 'Б. Димптријевић саоиштава, како је општана београдска ангажовала једног хемичара, који ће чпнити разне апализе за општину београдску, на ппта, да лп хемпчар на овоме послу ради и зашто се не штамиају његовп извеипаји у оаштинском лпсту. По саслушању овога председнитатво је одговорило, да ће о овој стварп извзстпти одбор у идућој седнпци. V. По прочитању акта иСтражпога судије за вар. Београд СБр 13104 п 13105, којпм се траже уверења о владању н имовном стању извеснпх лица, одбор је изјавио, да су му Коста Никодић и Сиира Вељановић непознатп. VI. По ирочнтању протокола лицитацпје држане 10. Авг. 1891 год. за набавку дрва потребвих за огрев суда и основппх школа за 1892 год. одбор је решпо, да се прописанп услови измене овако: а, да ће нрпјем дрва извршити комисија, коју одбор буде одредио; б, да се дрва сложе у хватове пзмеђу коља и да свуда буде сура једиа од друге удаљена. в, да ће се исплата вршиги новцем, који се буде нашао у касв, п г, управптељи школа да одреде место за слаган>е дрва а суд да нареди колико ће се где слагатн.

Да се лицнтанги, ва које је лпп,итација остала, упптају да ли пристаЈу на ове измене, па. ако прпстају да им се по излнцитираној цевн уступп лиферација дрва, у противном да се распише друга лицнтацнја. Међу тпм да суд оиштинсии иита не би лп мпнпстарство народне прпвреде могло од својих дрва уступпти општини иотребну количипу и по којој цени. VII. По прочптању акта глав. школског одбора којим се тражи, да одбор општински пзабере 12 лица за школски одбор па место досадањих, којима је рок двогодншњп истекао, — одбор је изабрао ова лнца за члаиове школског одбора и то: За кв. Налалулски: Саву Богдановпћа трг. Мпх. Цветковпћа инж; за кв. теразпјски: Евг. Чоловића трг. Ђорђа Благојевпћа пенз.; за кв. варошки: Мих. Новаковпћа ненз. и Трпшу 'Борђевића трг.; за кв. дорћолски: Јакова Мевораха и М. Велизарпћа чл. гл, контроле; за кв. врачарски: Стевана Д. Поиовпћа начелнпка и Стевана Мпљковића бакалнна н за кв. савамалски; Вел. Карапешића и Димптрпја Перовића трг. VIII. Председништао извештава одбор да је пок. Мнл. Карастојановић трг. овд. тестаментом оставпо Јегат од 120 дпн. за сиротињски фопд п молн одбор да решн, у коју партпју прихода да се овд сума унесе. По саслушању овога н по ирочитању акта рачуповодства судског ББр. 2470, одбор је прп ■ мио овај извештај к повољном знању и стоЈећкч одао пошту илемевигои покојипку. Но, желећи да са овпм новцем расиоложи опако, како је покојппк желео, препоручио је суду да из тестамента впдп, да лп је иокојппк желео, да се ова сума подели спротињи београдској плп да се тим новцем оснује нарочитп спротпњски фнод , на о томе извести одбор. IX. Председник извештава одбор, да је према овлашћењу одбора узео под кприју кућу ДпмптриЈа Панђела на марвеној пнјацп за смештај инжнњерског оделења општипског за месечпу кирију од 240 дин. као п да је о томе закупу закључио уговор, ио коме општииа може У свако доба закуп отказати. По саслушању овога одбор је одобрио уЈсвему овај поступак председника .онштпне. X. Председииштво пзвештава одбор, да има да се исплатн рана спротппх војппка I позива и молп одбор да овај пздатак одоб|»и. По саслушању овога одбор је решпо, да се п овај пздатак учппп пз партпје буџетм одређене за пепредвпђепе трошкове, као ппојерешено и за спротне резгрвпсте