Beogradske opštinske novine

ГОДПИЛ IX. изјавио мишлење да се Милоју Нерићу не може дати тражеио уверење, аошго је грађавин чачански, да се Јоиану Начићу и Јелени Вуканића не може дати тражено уверене; да се суд претходно увери о имовноме стању молилада Николе Ристића, Љубомира МихајловиНа Станојке Јовановић, Јелене Стојановић Кате Јо вановцћ, Танасија Диматријевића, Нанчике Сивали, Панајота Аризоиовића, Милеве Петровић, Катарине Великић, Љубомира, Катарине Јелене Костић, Десанке Станковић, Милана Влајковића, Марије Адамовић, Марка Ђурашковића, Катарине Дракулић, Алексе 0. Милвнковпћа, Даринке Поповпћ, Ружице Лазаревнћ, Катарине СтеФаоовић, Л.ааара Вдајића, Ката]>ине Ленђелове Јована Орогановнћа, Илије Николића н Вукашина Поиовића на тек онда да пм изда тражено уверење.

83. ВАИРЕДИИ САСТАИАК 26. Авгуета 1891. год. Председавао председпик г. Милов. Р. Маринвовић, од одборвика били: г. г. Ф. Васиљевић, К. П. Михајловић, Р. Драговић, Н. Р. Поновић, А. Шток.Р. Петровић, Ђ. Димитријевић, К. Д. Главинић, Дим. Најдановић, Јов. Станковић, К. Б. Михајловић, Ј. М. Тадић, М. Капетановић А. Ј. Одавић, X. Николић, Д. Дашковић, Љ. Јоваиовић Ђ. С. Новаковић. I. Прочитан је записник одборских одлуаа седннце држане 16. Септ. 1891. г. и цримљен је без измена. II. Одборнвк г. Коста Д, Главинић ирнмећује да је у ирошлој седници изабрат за члана двеју сталних комисија, па како је он већ члан многих комисија те му није могуће да се н овога избора нрими, с тога моли одбор да на место његово другога изабере. По саслушању овога одбор је одлучио, да се о овоме решава у идућој одборској седници. III. Нредседник износи одбору на решење аат надзорне водоводне комисије, којим иста тражи да одбор изабере поверенике, који ће нрема одборском решењу од 8. Маја о. г. АБр. 935 ићи у Штутгарт — Берг да констатују да је Фабрикант Г. Кун, коме је поверена пврада машина за нов водовод београдски, спремио материјал и моделе за машине, ге да му се премауговоруисплати 30% од уговорене цене. По прочитању тога авта одбор је после поименичног гласања са 17 гласова против 1 решио, да као повереиици оду у Штутгарт-Берг председник надзорве водоводне комисије г. Н И. Стаменковић и члан исте комисије г. Т. Селесковић да као стручњаци изврше овај увиђај. Односно награде за овај пут и споредннх задатака одбор прима у свему иредлог надзорне водоводне комисије. IV. Одборник г. Коста Д. Главинаћ из.јављује, да по најгдавнијам улицама услед копања роиова за полагање водоводннх цеви, има, тодико прашине, да је апсолутно немогуће да становници тих удица н даље то сносе и да би требало да се та прашина уклони, па иредлаже да се о општннском трошку узму људи који ће нрашину покупитн и на општинским кодима пз вароши изнети. По саслушању овога одбор је усвојио у свему овај нредлог и нрепоручио председништву да по њему одмах постуни. V. По прочитању нротокода лвцитације СБр. 14706, држане 11. Сеит. 1891. г. за давање иод кирију куће општинске у абаџиској улици, од-

- 268 бор је иосде ноименичног гласања са 11 гласова протав 3 (3 нпсу гласалн) решио, да се ова кућа уступи иод кприју Матнји Срећковнћу овд. за годишњу кнрпју од шест стогпна тридесет динара а за време од 1. Новембра ове год. до 31. Дец^мбра 1894 год. VI По прочптању протокола лицитације СБр. 14704 држане 16. Септ. 1891. год. за давање под закуп три општинска дућана у дубровачкој улици. одбор је решио, да се сва три :.ва општипска дућана у д\бровачкој ј ЛИцц уступе Дпмитрнју X. Фпчу за годишњу кирију од девет стотина дпнара за сва три а за време од 1. Јануара 1892. год. до 31. Дец. 1894. год. VII. По нрочитању иротокола лицптације СБр. 14705, држане 19. Септ. 1891. г. за давање нод закуи куће општиаске на дорћолу, одбор је решио, да се ова кућа уступи под закуп Рпсти Костнћу пиљару овд. за годишњу кирију од три стотине и ссам динара а за време од 1. Јануара 1892. год. до 31. Децембра 1894. год. VIII По прочитању нротокола дицптације ГБр 1630, држане 17. Септ, 1891. тод. за грађење два пропуста на вишњичком друму, одбор је решио да се грађење ова два нропуста на вишњичком друму уступи Петку Вељковићу предузимачу за цеиу од седам стотпна седамдесет и пет динара укупно. IX. По прочитању протокола лицитације ГБр. 1629, држане 17. Септ. 1891. год. за грађење макадама на Вишњичком друму, одбор је после поименичног гласања са 10 гласова протпв 4 (4 нису гласалп) решио да се грађење макадама на Вишњичком друму уступи Петку Вељковићу предузпмачу по цени од једног динара и и тридесет и три четвртине нара дин. од квадратног метра с тим, да буде дужан да овај макадам изради за шесдесет радних дана. X. По нрочнтању нротокола лицитације ГБр. 1597, држане 12.Септ. 1891. год. за набавк удва казана од ливеног гвожђа, одбор је реш о да се ова лици"'ација као скупа одбаци да се раснише друга са условом да казани могу битн и од бакра; да се на лицитацпју позову све овд. казанције као и г Дим. Најдановић да као одбор нпк о тој лицитацији присуствује XI. По прочитању протокола лицитације ГБр 1658, држане 19. Септ. 1891 год. за грађење калдрме у делу каменнчке улице између баре Венецнје и савамалске улице, одбор је реошо, да се у овом делу каменичке улице не гради тротоар но да буде преко цеде ширине улице кодогек, и грађење овог колосека да се уступи Ђорђу Л.. Трпковићу по два дпнара и деведесет осам нара дин. од ква фатног метра. Од ове улице па до жедезничке станице да се калдрмише стаза за нетааке. XII. По прочитању нротокола лицитације ГБр. 1659. држане 19. Сент. 1891. год. за грађење калдрме у делу Ноћајске улице између грацког поља и которске удице, одбор је решио, да се грађење ове калдрие устуии Ставри Костићу по цени и то: За грађење колосека по два динара и деведесет и девет и три четвртине иара од квад. метра и За грађење тротоара по два динара и четрдесет н девет и три четврти е пара дин. од кв. метра.

БРОЈ 45. XIII. По прочитању акта истражног судије за вар. Београд АБр. 2355, 2379, 2381, 2383, 2382, 2380 и акт Управе вар. Београда АБр. 2481, којим се траже уверења о владању н имовноме стању извесних лица, одбор је .пзјавио, да гу Илпја Рајковнћ лпмар овд. п Милан Милошевпћ служитељ овд. доброг владања а сиротног пмовног стања, да су му Миханло Стојановнћ келнер, Натадпја Продановић раденпаа, Настас Стаменковић без занимања, Антон ЛаФерт пекарски момак, Мнлоје Доб\ровић п Петар Смиљаннћ скитнице и коцкари — ненознати. XIV. Председништво взноси одбору на мишлење молбе разнлх лица, којим траже уверења о имовноме стању. По прочитању свију тих модби СБр. 14669, 14668, 14722, 14617, 14443, 14678, 14618, 14656, АБр. 2384, 2356 и 2441, одбор је изјавио мишлење, да се молвоцима Авраму Поновићу фидософу. Андри Станковпћу правнику, Јулки Љ, Марковић овд. и Вучку Костићу бнв. сапунџији, може дати тражено уверење; дасесудпредходно уверн о имовноме стаљу молплаца Анке И. Радовановић, Јованча Сгојановић, Левке С. Глишића, Фаие Ваверке, Николе Мацаревића, Нешка Нилчевића и Настасије Рачићеве, па тек онда да пм изда тражено уверење. XV. Председоик извештага одбор, да је Ј. Хобрехт инжињер из Берлпна, комеје поверена израда плапова за канализацију Београда, пданове израдио и донео; да су ти плавови предати надзорној вод( водној компсији на чување док се не отпочне рад по њима. Одбор је примио к знању оваЈ извештај нредседников. XVI Председништво извештава одбор, даје Крста Вучићевпћ из Рудничког округа поднео понуду онштини бео^радској да јој вабавља из свога мајдана плоче тротоарске, на предлаже да одбор одобри да се један део Вук Карацића удице овим плочама тротоарише, како би се њнхова издржљивост могла видети. По саслушању овог, одбор је одобрио у свему овај предлог нредседништва. XVII. Председник реФерише одбору, да је Ђорђе Јовановић вајар израдио л^к пок. Др. ЈосиФа Панчића и да је вољан да тај лик уступи опш г 1 ини да га она намести где за најбоље нађе с тим, да оншгиоа платп подвоз од Париза до Бео^рада. По саслушању овога, одбор је иримио ову понуду Ђорђа Јовановића вајара и решио да се подвозни трошак исплати из партије буцетом одређене за непредвиђене трошковеОдносно места, на коме да се овај днк подигне, да се доцније реши.

општински послови Извештај. Државни хемичар г. Др. Марко Л.еко иоднео је одбору онштипсвом опширан изв шгај о вршеним прегледима и анадизама никтуадија за време од годину дана и то од Октобра 90. до Овтобра 1891. год. Одбор је одлучио, да се овај извештај отштампа у засебну књижицу и разда одборпицима на ироучавање, па нотом да се у одбору решава о нредлозима, што се у њему налазе.