Beogradske opštinske novine

БРОЈ 46.

ИЗДАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ Г ва годину дин. ва пола године 3 дин. за стране земље на годину .... 9 дин.

Неделва 3. Новембра 1891.

I о

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Прегилаху ваља слати упутницом на оиштински суд а све коресаоденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ цеплакена п и с м а н е п р и м а ј у с е.

Молимо све наше поштоване претплатнике из Београда, да изволе полагати претплату за лиет разносачима нашим којиимају при себи признанице. Наше претплатнике из унутрашњости молимо, да нам претплату пошувунајдаље до 15. Новембра о. г. јер ће им се после тога рока морати лист обуставити. Нарочито молимоопгатине из Србије, које скоро све дугују претплату за целе две године, да нам исту неизоставно пошљу до означенога рока. Лако се може десити да који од наших Веогр. претплатника није добио у последње време лис, пошто је један од разносача новајлија. Стогаби молили, да се сваки таки претплатник изволи прпјавити администрацији. Београд Октобра 1891 год. Администрација БЕ01ЧРАД0КИХ ОПШГИНСВИХ НОВИНА

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 48. РЕДОВНИ САСТАМА^ 23. Сентембра год. Председанао цредседник г. Мидован Р. Марипковић, од дборви^а били: Мил. Ј. Марковвћ, Н. Р, Поповић, К. Б. Михајловић, Дим Најдаиовић, Ђ. 1 Новаковић, Ђ. Николић, К. Д. Iлавинић, Љуба Јопановић, К. П. Михајловић, Р. Драговић, Рад. Ђ.ирковић, М. Капетавовић, Г. Бркић, Мата Јовавовић, В. Виторовии, М. Велизарић, С. Азриел,

Прочитан је заипсник одборскох оддука седниие, држане 20. Септембра 1891. г. и у одлуци КњБр. 647. учињена је измена, да се Дим. Најдановић, одбррник, позове, да назначи какве казане треба општина да набапи а не само да присуствује лицитацији. II. По нрочитању акта истражног судије, за вар. Београд АБр. ,2458, којим се тралш уверење о владању и нмовнон стању извесних лица одбор је изјавио да су му Коста Цветковић в жеаа му његова Јованка непознати. III. Председништво износи одбору на мишљење молбе, којим се траже уверења о имовном стању По прочитању свију тпх молби СБр. 147771, 14804 и 14844 одбор је изјавио мишљење, да се Јоци Мијатовићу може дати тражено уверење да се суд предходно увери о имовном етању Ане Вошковаћ и С офијс Милићевић, на тек онда да им изда тражено уверење. IV. По прочитању акта команданта 7 батаљона ББр. 3646. којим се тражи од општине исплата 1802-92 диа. ко^а је сума утрошена на исхрану обвезника I. и II, позива, из прошле године, — одбор је решио, да се по сниску команде наплати ова сум 1 од обвезника и преда команди; а ако се што не буде могло напдатити, да се исплати из касе општинске по предходном решењу одбора. V. Председништво саопштава одбору, да је у прошлој седницн одбор решио : а) да као повереницн оду у Штутгарт-Еерг г.г. Н. И Стаменковић и Т. Селесковић ; б.) да се по предлогу г. Косте Главинића, одборнцка помоћу надничара иокупи прашина по улицама беогр. и из вароши однесе; в.) одобрно је следеће лицитације ; 1. за давање под кирију општинске куће у абаџијској улици; 2. три општин. дућана у дубровачкој ул.; 8. општ, куће на Дорћолу ; 4. грађење два нропуста на вишњичком ДРУму : 5. грађење макадама на вишњичком друму ; 6. грађење налдрме у делу каменичке ул.; 7. делу ноћајске улице • г.) одбацио је лицитацију за набавку два казана; д.) одобрио да се тротоарише Вук-Караџићева удица плочама Крсте Вучећевића. ђ.) одобрио да се статуа Панчићева о општ. трошку из ђумрука извади.

Како у тој седници од 20. Септ. о.г. није бнло довољног броја члавова одбора, за решавање нових ствари то молн, одбор да ова решења потврди. По саслушању овога одбор је усвојио у свему сва ова одборска решења. VI Према решењу одбора од 9. Септ. о. г. да суд онштински проучи тражење министарства војеног, да се нз касе општинске испдати 9В07 дин. <а набавку шина и осовина за 227 кода, што има општина спремити за комору, председништво подноси реферат суда и по прочитању тога реФерата одбор је решио, да се према акту управе вар. Београда ББр. 3883. исплати из општинске благаЈне Министарству војеном шест хиљада двеста четири динара, и седамдесет пара, што износи две трећине од целокупне суме од 9.307 дин. Ова исплата да се изврши концем месеца Септембра о. г. а да се сматра као позајмица из општинске касе оним грађанима београдским за чијн рачун општина ову испдату врши. Да се одмах приступи разрезу и наплате ове суме. VII. Председник извештава одбор, да је Минастарство војено наредило, да сви они, који су дужни давати комору, јахаће или тегдеће коње, морају нсте држати у принраваости. Па пошто је разрез ове коморе учињеа још пре две године, а и за то се је време стање појединих грађане знатно изменидо, а и пошто има против тега разреза много жадби, то предлаже одбору, да се изабере нова комнсија, која ће овај разрез нрегледати и по потреби из менити. По саслушању овога одбор је јсвојио у свему овај предлог и азабрао комисају, која ће у споразуму са војеном влашћу нов разрез коморе израдитн. У комисију изабрати су: за кв. варошки : Милеван Миденковић, Соломон Азријел, трговци и Миденко Павдовић, певзионар; за кв. теразијски : Мидош Обркнежевић. ковач, ДимитриЈе Наумовић, казанција и Сима Ч. Поповић, пензионао ; за кв. врачарски: Чеда Поповић, пензионар, Јеремија Миливојеваћ, бакадин, и Милан Бркић, магазаџија ; за кв. падидулски: Пера Љубишић, чиновни* главне контроде, Настс Крстић платнар, и Мпта Маријановпћ. земљодедац; за кв. дорћолски : Живко Јовановић, чинов. Марко М. Марковић, трговац и Јанаћ Константиновић, бакадин ; за кв. Савамадски : Стеван Бајадовић, проФ. Павле Цветковић, магазаџија, и Периклес Зако, трговац.