Beogradske opštinske novine

ГОДИНА IX. Ч/Ч/\^~ "\/\А/ "Л/Ч/Ч/ \АА/

ВРОЈ 48

да треба да врши и оправке или да кирију нама уступи. Андра Одавић. Ја би м.олио председника да дш јави, како стоји са дућанима где је суд трговачки, ко прима кирију. Ако општина плаћа оправке, онда она треба и кприју да прима Иредседник. Известићу се и томе. Г. Министру грађевине можемо одговорити да општииа пе може приступити оправки што и^а и пречих послова, пего нека министар изврши. Том приликом приметити. да општипа не пристаје платити док се пеизвиди, да ли је општина дужна по закону да, плати. Усвајате ли да се овако одговори ? (Усвајамој Ј. ПетковиК. Молим да се прочита молба палилулаца односно трошарине за доношење хране са својих земаља. То је хитно. Хоће људма да проиадне храна. Лредседник. На ово питање имам да одговорим, да и ја имам једну молбу за то, но како пема овде ни једног члана трошаринске комисије незнам шта да радимо. М. МарковиА. Нека они члапови, који су ту са председником ту ствар сврше. Соломон Азријел. Сва акта о томе налазе се код г. Николе Р. Поповића и без тога ми незпамо ништа. Андра ОдашИ. Ја би овако предложчо, да се сопствеиици ти задужују код трошаринске упр.^ве дотле, док се комисија не састави и тај посао сврши, ца ако се реши да неплаћају неће ни платити, а ако да плаћају, онда да се од њих наплати (Чује се : пеће за то да зна управник трошарине). Коста ГлавиниК. Г. Управник је добро казао. Не може њему сваки зановедати, него то треба одбор да реши. Међу тим овде треба да се помогпемо и ово је најбољи пут што је предложио г. Андра. Нека се задужују, па ће се после видиги. Председник. Пристаје ли одбор на ово (Пристаје). Добро. Молим да вам саопштим један позив. Друштво типограФско хоће да подигне споменик Ђури Јакшићу и приређује на ту цељ ,Јакшићево вече." Оно је иоднело и молбу да му се одреди место на Калимегдану, и ја сам умолио г. Еапетаповића да види где ће то бити. И друга друштва се спремају да подигну Даничићу Панчићу и др. Дакле они позивају одбор па то вече л ја вам то саонштавам. И општииа мисли приредиги једно вече на Калимегдапу у корист улепшања Калимегдана, и ја сам паредио г. Романовићу да одреди дан и спреми све што треба. То ће бити на св. Илију о. м. Кост ГлавиниК. Ја предлажем да општина београдска приложи 100 динара на Јакшићев споменик Лредседник. Усваја ли одбор овај предлог ? (Усваја). Састанак је закључен. Састанак је трајао до девет и по часова по нодне.

држан 1!). Јула 1801. год. Председавао председник Милован Мариижовић Почетак у 7 и 20 ио подне. Председник. Молим да чујете протокол лрошлог састанка (секретар чита).

Јован ПетковиК. Овде се велидајерешено да се направи вишњичви пут до карабурме а треби да буде до краљевог чајира. Осим тога ја сам предложио да међу улице које се имају калдрмисати уђе и палилулски трг па није ушао. П редседник Ви знате да је за вишњички пут казано да се поправи до карабурме а не до краљевог чајира а што се тиче радова на палилулском тргу, ти се не могу отпочети због оскудице радне снаге а чим могну огпочеће се. Има ли још ко шта да примети? (нема) Прима ли се протокол? (прима) Пре него што пређемо даље, ја вас мо • лим да одобрите опо што је прошлог пута решено при недовољноме броју одборника а то је: 1. Решење о Драгутину Илићу помоћнику кметовском; 2. Споразум општинског суда, са командантом дивизије односно исхране сиротних резервиста из Београда. 3. 0 кредитима односно калдрмисања; 4. Предлог Косте Главинића и Ф. Васиљевића односно пуга вишњичког. 5. Кредит од 4:000 дин. за исплату упроиашћеннх депозита од стране општинских званичника; 6. 0 давању 100 дин. помоћ друштву „ Јакшић". (Одобрава се). Сад долази на ред оно због чега сам сас нарочито звао. То је лицитацији за оправку школа у Београду. О томе је држана једна лицитација 15. «ли лицитанта није било. И због тога што је ово ствар хитне природе, ја сам наредио да се одан 17. држи једна кратка лицитација у грађевинском оделењу. На ту лицитацију билу су позвапи сви познаги предузимачи од којих су л,ошла тројица и надметали се. Од њих понудио је Антоније Глигоровић најјевгинију цену од 3667 дивара а предрачунска је цена била 3886 динара. Овај садашњи предрачун грађен је на основу нрошлогодишњег и одговара лањској оправци и цени. Ја мислим да је ова цена повољна и да би је требало одобрити. (Одобрава се) Ја ћу наредити предузимачу да од понедељника отпочне рад а у понедељак ће мо понова одобрити ово с пупим бројем одборника. Ђока НиколиК. Треба да се одреди докле ствар треба да буде готова. (Одређепо је) За полагање тротсара у Обреновој и у которској улици држана је лицитација 16. при којој је било више лицитаната. Остала је на Сгаври Костићу. Изволте чути извештај: (Секретар нрочита) Ова је лицитација била преко предрачупа. Она се није могла одобрити и са тога је позван Ставра да да последњу реч и он пристаје да ради испод предрачуна. Ако налазите да треба одобрити, одобрите. Разлика између предрачунске и ове цене врло је мала. Соломон Азријел. Ја мислим да треба да одма одобримо ову лицигацију тим пре шго је тај предузимач један од најсолиднијих. Оп је радио нешто и у калимегданској улици и израдио је врло добро. (Одобрава се).

Председник. Има неколико молби за уверења. Секретар чита: Истражни судија гражи уверење о владању и имовном стању за Драгу Драгићевићеву удову (непознага); За Драгутина Павловића надничара (непознат); Јелена Ћирић мсли за уверење те да се може возити бесплатно железницом (суДУ да да); Марији Богдановићева ученица тражи уверење о сирогињи, за благодејање (сирота). Лредседник. Предузимач Шелинг који доноси камен и полаже калдрму у Душановој улици обраћао се већ у два маха суду општинском молећи да га суд ослободи кантарије за то што он препоси камен жељезницом јер тамо кад се носи камен железницом оно се наплаћу.је по Фрахту калдрмија док други који превосе камен на рабаџиским колима они не плаћају викакву кантарију. Због тога се он обраћа суду и моли да га овог плаћања ослободи те да му олакша да може боље свршити х ај посао, тим пре вели треба му то учинити шго се он служи железницом те и ту плати подвоз држави. Ми ту ствар нисмо могли да решимо за то што камен по закону подлежи плаћању кантарије. Са тога смо је изнели одбори да је он реши. М ата ЈовановиК. Ово што молиоци моле не треба да моле, већ с правом да траже. ТТГто г. нре,)сеник рече, да мора да нлате, то пије истина. јер по закону кантарија се наплаћује само на оно шго се на „кило" и на „литар" продаје, а камен се досад није иа кило продавао. Лредседник. Ово што сам вам казао, то је на основу закона. Сад ћу вам прочитати законКоста Б. ШијајловиЛ. Ја знам да се наплаћује кантарије чак и на дрва, каја додазе вагопима. Дакле и камен нлаћа. М ата Јовановиб.Тжо у закону стоји, да се има наплатити на све што се намеру продаје, али само на „килограм" и „литар" као што је то у закону изриком прописано и према томе и тариФа за наплату мерине одређена, а нигде није прописапо да ће се мерина наплаћивати од куб. метра, нити општина врши премер робе по запремппи. Шарко Велизари^. Ја знам, кад смо правили закоп о трошарини, да смо камен ослободили од трошарине с тога, што оно служи за улепшаваље вароши. Па кад смо га ослободили од трошарине, незнам зашто не би га ослободили и од кангарије, тим пре кад се исти упочребљава за општинске радове. Тиме ће општина, при лицитацијама, добиги јеФтинију калдрму. Ја сам за то да се ослободи, а чини ми се да и по закону не треба је наплаћивати. Ћредседник. Ево да вам прочитам како стоји чисто и јасно у закону (чита,) То је на осиову тога што се камен продаје но запремини. На основу тога суд није могао да се упушга у оцену ове ствари, него је наплаћивао досад а и сада Ево и друга тачка шта каже (чита) Дакле као што видиге закон ништа не искључује од мерине сем што на неке'предмете наплаћује половину таксе.