Beogradske opštinske novine

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА ОРБИЈУ: ва годину 6 дин на пода године ........ 3 дин за схране земље на годииу . . . •. 9 дин

Неде^ва 24. Новембра 1891.

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља сдати упутницом на општински суд а све коресподендије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ Н е н д а ћ е н а п и с м а н е п р и м а ј у с е.

ГРАЂАНСТВУ ВАРОПШ БЕОГРАДА Суд општине вар. Београда', на основу члаца 87. и 91, аспогледом начланове 12 тачке I, 13. тачке б, 18, 19. и 22. закона о општинама, РЕШИО ЈЕ. ДА СЕ САЗОВЕ ОПШТИМСКИ ЗВОР НА ДАН 8. ДЕЦЕМБРА 1891. ГОДИНЕ РАДИ ИЗБОРА а. Председнш^а општине, б. Три члана суда, в. Четири Ј ^метовск;а помо^ни^а.

Ко може бити биран за аредседника општине, за члана суда и киетовског помоћника, изложено је у чламу 32, 33,, 56 и 57. закона о општинама. Право гласања на општипском збору, према чл. 14 закона о општинама имају сви пунолетни чланови општине, који плаћају 15 Д1ш. годишње непосредпе порезе, а који пису под сгаратељством или који по прописима чл 16 и 17. овог закона, право гласања немају или су га изгубили. У задрузи имају право гласања на збору свн задругари, ма сви скупа не плаћали 15 дин. непосредне порезе, ако нису чланом 16. и 17. изузети. Тако исто имају право гласања и она лида , која су ослобођена од плаћања порезе по члану 61. тачке в. и г. закона о непосредноме порезу) што су постала несаособна за рад, шш су инвалиди, или они, која примају милосгињу из државне касе. Немају право гласа на опшгинском збору : 1., они који су осуђени због злочинства, докле своја нрава пе поврате, или који су дишенн грађанске части за време пресудом одређено, као и опа који су осуђени због преступа, који безчасте и јавни морал вређају, док не прође година дана од дапа издржане казне ; 2., који се налазе под судским ислеђењем за дела иод 1 наведена; 3., који су пали под стециште за време док сгециште траје: Од суда ошптине вароши Веоград!

4., који су под полицијским надзором ; 5., који ма колико дугују у име порезе осим текућег полгођа. Официри, војници сталног кадра не учествују по 16-ом члану закопа у саветовању општинског збора. Збор овај почеће у 8 часова изјутра а бирачи могу долазити на изборно место до 6 часова у вече тачно, у које "Ие време престати пуштање бирача на биралиште, Гласање на овоме збору вршиће се по квартовима и то на овим месгима: а) За кварт варошки —- у основној муашој школи код саборне цркве (дубровачка улица). б) За кварт теразисни — у теразиској муш. школи (улица 2 јаблаиа); в) За кварт дорЋзлски — у основној мушкој школи (Душанова улица) ; г) За кварт савамалски — у основно мушкој школи улица Краљевић Марка. д) За кварт палилулски — у осеовној мушкој школи (школска улица); и ђ) За кварт врачарски — у основној мушкој школи (пријепољска улица, спроћу војне болнице). Састав бирачких одбора обзнани1»е се доцније. 20. Нов. 1891. год. АВр. 3205.