Beogradske opštinske novine

БРОЈ 5.

5ГОД. X-

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ДЕНА ЗА СРБИЈУ: ва годину . . б дин. пода године 3 дин. . . 9 дин.

Неде^ва 26. Јануара 1892.

за стране земље на годину . ''И'" 1 !!'"'!!!' Ч||'"'1Н"'Ц1' нцуццтјЦ' '•"'■■■'■'ЦЈИЧЦШЦЦ "1||||'|Ц|Ч|Ш1

> Ј '

Дена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати унутнидом на општински суд а све коресподенције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ _ | Н е н л а к е н а нисма не прпмају с е.

н: Е Д Б А. У интересу здравља овдашњег грађансгва а еа основу тачке 6. члана 36. закона о општинама, суд општине вароши Београда Н а р е \) у ј е: I. Да од 1. Јануара 1892. год. поред месара још и сва она лида, која кољу стоку за распродају, као: механџије, каФеџије, гостионичари, кувари, печењари и други, врша клање стоке на општинској кланици. II. За клање стоке одређује се ово време: крупиа стока клаће се од 1. Маја до 1. Септембра од 4 до 8 часова по подне, а I. Септембра до 1. Маја од 8 пре до 5 часова по подне. Ситна стока, као и свиње, клаће се од 2 до 8 часова изјутра и то од 1. Априла до 1. Септембра, а од 1, Септембра до Ј. Априла од 8 пре до 5 чаеова по нодне. Овим се одређено време за каање стоке, у члану XIV. правила о слободном клању стоке. измењује. III. За наплагу аренде одређени чиновник издаваће клачима упутнице искључиво за клање стоке на општинској кланици. IV. Ко би се од клача огрешио о ову варедбу казниће се према XVI. и XVII. члану правила о слободеом клању стоке и вазненог еаконика. Из седнице суда онштине вароши Београда АБр. 4906. — 31. Децембра 1891 године.

будуће дешавало, те тиме општина штетила а грађансгво овд. трпело оскудицу у води у већој мери но што то мора, Суд општине вар. Београда овим чини пажљивим цело грађанство, да оно најозбиљније опомене своје млађе : слуге, слушкиње, ђаке и шегрте, да ни у чему не кваре чесме, јер ће се па сваког, који се у томе ухвати, применити најстрожија казна, према одредби § 395. т. 8. крив. закона. Од суда опшгине вар. Беорада, 15 Јануара 1892. АБр. 527. у Београду.

О Б 3 Н А Н А До сада се више пута дешавало, да су нове чесме постављене на реконструисаном водоводу злонамерно кварене, и да се хотимице остављају отворене, да вода дањуи ноћу узалуд тече, и ако је оскудвца за воду. У последње доба пак, нарочито за ових 5 — 6 дана, од како је количина воде по чесмама повећана, увођењем воде из бунара иснод војеног сењака, кварење чесама је учестало, и го поглавито на скадарској, Чукурлији и па теразиској чесми. Управа водовода чипи од своје стране све, што јој је могуће, да осигура и равномерно подели вћду по чесмама; а исто тако предузимала је кораке, да уђе у траг кварењу часама, али без успеха. Да се ово кварење чесама не би и у

РАД ОПШТИНСКОГ 0ДБ0РА I. ВАИРЕДИИ САСТАНАК 4. Јануара 1892. године. Предеедавао председник г. Мидов. Р. Марипконић; од одборника били: г. г. Мића Петровић, С. Боторић, Љ. Јовановић, Ј. Х;>истић, М. Трпковић, Др. Поновић, СВељановић, Ј. Ђуровић, М. г Вор!>евић, М. Ђорић, Н. X. Поповић, Л. Радоњић, И. Ђорђевић, М. Ј. Марковић, А Ј. Одавић, С. Азриел, Ф. Васиљевић, В. М. Тодоровић 'Б. С. Новаковић, М. Д. Банковић, Н. Р. Поповић, Р. Драговић, Н. Вулковић, Милан Петровић, Др. М. Т. Деко, Д. Гајић, К. Д. Главинић, Мата Јовановић, Ђ. Ж. Нешић, Мих. П. Бончић, М. Велизарић, Дп. Алкалај Гавр. Бркић. I. Прочитан је записник одборских оддука седснице држане 30. Дец. 1891, год. и у одлуци бр. 828. учињева је измена, да су Радош Нешовановић и Кузман Недељковић слабог имовног стања. II. На интања нредседника општине, да лц ће се и од сада држати редовне седнице одборске сваког нонедељника, — одбор је одлучио, да се од сада држе редовне седнице одборске сваког четвртка у 5 1 /, часова ио подне. III * Одборници г. г. Соломон Ј. Азрнјел Др. Давид Алкалај полажу цред одбором законскп преписапу заклетву, пошто је до сада пису положили. Одбор је примпо к знању полагање заклетве од стране г. г. Соломона Азријела и Др. Давпда Алкалаја. IV. Одборско новереништво, пзабрато у седници одборској од 30 Дец. 1891. год. АБр. 4904 да коистатује стање благајне општинске на дан 31. Дец 1891. год., — иодноси своје извештаје о нрегледу каса онштинских : главне, депозитнеј водоводне и трошаринске. По прочитању тих извештаја одбор је примио к знању ове извештаје без икаквих измена. V. Председник нзвештава одбор, да се на расписан стечај за главног ц млађег благајника пријавило, неколпко кандидата па предлаже, да од-

бор изабере повереништво, које ће пријављене молбе са псправама прегледаги и оценпти и двојнцу кандвдата предложити одбору за итбор. По саслушању овога п по прочнтању реФерата 0 прпјављеним кандидатнма АБр. 183. одбор је изабрао г. г. Николу Вулковпћа, Апдру Одавпћа, Мату Јовановића, Марка Велпзарића н Мих. Д. Банковића одборнике, да као одборски новереницп прегледају и оцеве поднесене молбе и исправе прпјављених капдчдата за гдавног и млађег благајника и предложе два лица за избор. Три иовереника могу иунопажпо решење донети. VI. Председник износи одбору на поновио решење ствар о зндању винарског магацина за потребу трошарине општинске. По саслушања усменог извешгаја иредседник .ч ! о овој ствари одбор је после понменнчног гла! сања са 18 гласова против 13 — 1 иије гласао | — решио, да се за зидање овога магацпна што пре распише друга лицитација с тим, да се зидање извршп са обпчнии кречом. | VII По прочитању акта првостепеног суда за вар. Београд АБр. 115. којпм се тражп да од| бор општ изабере поротнпке за 1892. год, 1 одбор је изабрао ог.а лица за поротнике за ' 1892. год.*)

VIII Председпик извоштава одбор, да је одбор општпнска у седници својој од 23. септ. 1891 ББр. 3646. решио, да се од сиротних војника наплати трошак за храну приликом њиховог вежбања, у колико се ненаплати да се војно власти из касе општинске накнади, да је суд општинекп учннпо корак ирема овоме и могао наплатити свега 5522 динара — па нредлаже да се остагак до 1802 93 дин. псплати војној власти из касе општивске. По саслушању овога одбор је решио, да се војној власти нсплати пз касе оиштпнске, пз партије буџетом одређене за непредвпђене трошковс за храну сиротних војника 1889. год. хиљаду осам стотнна два динара деведесет п две наре, ,а да суд општ. настане и најстрожије мере предузме, да се ова сума од дужннка наплати и унесе у опоитанску касу као ванредан нрпход. IX. Одборник г. Ннкола Булковић тражи од нредседништва да нзнесе одбору извештај о свима радовима општинскпм, а нарочито о ве. ликим]нредузећимв која су у неколико већ отпочета, како би се одбор општински упознао са стањем послова општинскпх. По саслушању овога председиик је изјавио да ће у току овог мес. поднети одбору опшнран извештај о свима пословпма општипским, предузетим у 1891.

*) Имена норотпика су у једном од прошдих бројева оштампана. Ур 1