Beogradske opštinske novine

БРОЈ 6. муј е јеФтивије, али ои аора да бега одавде зато што иема никакви олакшица. Председник Ја сам готов да на томе питању и више проговоримо и пошто је доцкан молим да га оставимо за идућу сед ницу. (Усваја се). Састанав је закључен. Састапак је трајао до 9*| а часова по подне Држан 26. Августа 1891. год. у Београду.

Почетак у 6 часова по нодне. Председавао председник М. Р. Маринковић. Председник. Пошто има довољан број одборника да се може рад почети, то отварам седницу и молим вас да саслушате записнвк последњег састанка. (Секрета прочита). Има ли ко да примети што на записник? (Нема). Усваја ли га одбор ? (усваја). Еоста Б. МијајловиЛ. Неколико марвених трговаца жалили су ми се, како марвени лекар даје уверења за стоку, која није купљена на марвеној пијаци и каже да је купљена еа београдској пијаци. То је злоупотреба и моли г. председника да то и8видн и да се томе стане на пут. Председник. Ја примам то да одмах извидим и да наредим даље шта треба (прима се). Андра ОдавиК. Мени су се жалила 2—3 грађанина на димњичаре. Они кажу да оцачарп говоре да, се њих не тиче тавса од стране општ. суда одређена, па неће да чисте по тавси него граже цену свупљу. Ја мислим да они несмеју таво радити. С тога би молио г. председника да односно овога изда наредбу, да се људи не глобе, а сем тога да се уреди, како ће грађани знати да се у будуће управљају, јер овако једни неће да чисте по општинској такси, а други опет неће никиво и тако су грађани изложени да чекају на димњичаре, који ће слушаги наредбу суда, а опет због тога остају оџаци неочишћени те се може да догоди ваква несрећа. Председник. И ову напомену г. Одавића примам и трагаћу да пронађем тога, који тражи већу тавсу од прописане, па ће се с њим по закону поступиги. (Добро). Ђока ДимитријевиА. Већ има прилично времена, како је у општини установљено једно место хемичара, који ће прегледати све намирнице те да се у томе не чини злоупотреба на штету здравља грађанства. Тај хемичар сигурно прима плату, а нигде се не види његоз рад, пити сам гдегод досад читао извештај о његовом раду С тога би молио, да се еа ово обрати пажња, ваво не би било писварања по новинама, као што је један и спремио био па сам га ја задржао дов у одбору не сазнам шта је с хемичаром. Председник. И ово ћу ја видити и наредити шта треба. Сад молим вас да чуЈете уверења воја се граже. (Севр. чита): За Косту Ниволића вујунџијсвог шегрта и за Спиру Вељановића. — (Незна се где су служили. С тога да се то извиди и други пут изеесе пред одбор). Чујте дицитације и то прво за дрва. (Севр. прочита проговол лицитације и услове).

- 42 V — У Ч/. /Ч >—; .^УЧ/ '/"ч/Ч/ 4/\у\/ -/Ч' 1 / N/N/4-' \Л Радешо Драгојевић. Што се тиче цене дрва, то није свупо, али што се тиче услова треба у њима казати да се дрва ниваво неухваћују прућем, већ вољем и с тога сам да се услови еаправе јер ти услови прочитани нису нивавви. То се зна, да суд увев наређује, вад ће се дрва доносити и где. Еосга Главиник. Има једна празиина у томе, што није вазано, ваввим ће се повцем дрва плаћати, па треба и то у условима ставити, да ће се плаћати онаввкм вакав се у каси општинској деси. Раденко ДрагојевиК Ја мислим да треба сваком управнику послати у преш:су услове, те да зна како лнФерант мора дрва да ухвати, па они и наређују гди ће се дрва ухватити. Ђока НоваковиК. Суд наређује вад да се донесу дрва, а управници швола где да се ухвате. Раденко ДрагојевиЛ. Ја сам видио вако држава прави услове и како прописује, да се дрва ухваћују. Тамо иесме бити пруће и растојање суре од суре колико мора бити. Председник. Добро. Дакле остаје оваво. Цримање дрва извршиће комисија, коју ће одбор одредити, а остало да одпадне. Према томе ова се лицитација одлаже с тога, што нису услови добри, па кад се услови исправе, да се држи друга лицитација. Ђока НоваковиК. Ја мислим да се не држи нова лицитација, већ само услови исправе и лиФерант упита прастаје ли на те услове. Андра Одавип. Меии се чини да је лањске године г. мииисгар привреде имао дрва државеа и нудио надлештвима, па су од њега узимали. Незпам да ли и ове године има министарство дрва и с тога би најзгодније бидо да, г. председеик упита и аво има да се од министарства дрва и набаве. Председник. Добро. Узимам в знању да то сазнам. Мата ЈовановиК. Држава има да прими од лиФеранта 10 хиљада метара. Да ли је то распродала незнам. Ђока ДимитријевиК. Не само због тога него и због ове разливе у цени треба то видити — особито што се тиче дрва брестових. Ђока Новаковић. Ми не можемо држати другу лицитацију, него само да саопшгимо лицитенту промену услова, а за то време нева иредседнив види. има ли држава дрва, па аво има онда ћемо се према томе и управљаги. Председчик. Усваја ли одбор овако, као што важе г. Новаковић. Гавра ВркиК. Ја мислим да ову цену дрва сасвим одбацимо, јер су цене врло свупе. Мата ЈовановиК. Ја не разумем вако то говори г. Брвић да је цена врло свупа. Ја сам платио само подвоз 4 динара и растојање је вод мене сразмерно ближе, а он има да носи чав на врачар, валилулу итд. и према цени прееоса остаје да дрва воштају 24 дин. Аво дрва добро сложи, цсна је мала. Ту је г. Раденво, воји је трговац дрварсви, па нева важе, он боље зеа. Ђока Николлћ. Ја сам разговарао са више трговаца дрварских. Био сам и са

ГОДИНА X Раденком. Они сви важу да није свупо са подвозом 28. дин. Слажем се са г Матом, јер се дрва плаћају 26 дин. а подвоз 2 | динара. К. ГлавиниК : Људи воји воде рачуна о ценама дрва, треба да важу да ли су ове цене свуне или нису ; ја то не могу вазати, Но мислим да ову лицитацију не греба кварити већ питати лпФеранте : нристају ли на промењене услове па аво пристају, а нађе се да су цене повољее, тада да се лицитација одобри. Овом приликом ја бих желио да знам да ли је овде предвиђена и потреба у дрвима за трошаринсву управу вао опшгинсво надлештво ? Председник : Није нарочито, али је речено да се лиФерује волико општини треба. Е. Главинић : Ја мислим да треба да се благовремено прегледају шволе и да се оцени шта још треба с тим, да се узму у рачуп и они пањеви који ваља да се упогребе а да се не повлаче годинама по школским дрвљаницима. Председник: То је све учињено пре него што је наређено држање лицитације. Раденко Драговић ; Што се цене тиче, ја мислим ,аа није скупа цена од 28*60 дин. на мегарски ват е подвозом. Сама држава плаћа по 4'5 паре на метар за сечење а то је прево 17 дин. на ват и ирорачуните сад шга вошта дов се то донесе? Кошга прево 24 дин. па месту. А провизион, а остали трошвови ? и н.их треба предвидети. Ја дакле тврдим да буковим дрвима није свупа цена а за остала еећу да говорим. Ја мислим дакле да ствар треба изнети одбору на решење аво лиФерант пристане на измењене услове. Председник: Хоће се дакле : прво, да се упитају лиФерапти пристају ли на промењене услове или не ? па ако пристају тек тала да се поднесе ствар одбору на одобрење ове лицитације, Је ли тако ? (тако) За то време чиниће се шга треба па да се сазна волива је цена дрвима државним. Мата ЈовановиК: Г. председаив би могао да уштеди труд да пита за дрва државиа. Државу вошга метар 5*75 днн. а то значи метарсви хват 23 дин. без шумсве таксе воја се мора елаћати, а на обали савској когата је 25 дин. То је цена бувових дрва. Е сад ваља томе додати и подвоз до места горења. Према овоме ја држим да понуђена цена није велива и да је треба примити. П редседник : Ја узимам па себе да се известим и да вам реФеришем о томе. Одавно стоји на дпевном реду да се чланови глав. школског одбора замепу другима. То можемо сад да решимо. До сад су били чланови ови (чита). Управитељ основ. школа за кварт палилулсви предлаже ми да примите за чланове Мијаила Цвгтвовића ипжињера и Саву Богдановића трговца (примају се). Код саборне цркве да остану досадањи, г.г. Мијаило Новаковић учитељ и Триша Тзорђевић (усваја се). На Сави да остану Велимир Карапегаић и Дим. Перовић (прима се). На врачару су били Сава Поповић пензионар воји је више ван Београда и Стеван Миљковић. Кога ћемо сад? (Да остане Миљвовић и да се узме г. Стевае Д Поповић начелник минист. нросвете у пензији). На дорћолу су сад: Јаков Меворах и Марко Велизарић (нева остану). На теразијама Јевђеније Чоловић и Игњат Петровић (да остане Јевђени.је и дође место Игњата г. г Бова Благојевић нензионар).