Beogradske opštinske novine

БРОЈ 8

ГСМ. X.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ: на годину 6 дин. иола године В дин. за стране земље па годину .... 9 дин.

Неде^ља 16, Фебруара 1892.

>: "'"чцрчКРЧИ 1 " 1 "

Цена је огдасииа 6 дин. пара «д врсте Претнлату ваља слати упутнидом на онштински суд а све коресподендије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Н е п л а ћ е н а пнсма н е п р и м а ј у с е.

А:!!Пи>

ЋЗ:Ј±Ћ>је: дба Суд општине вар. Београда. позван чд. 36. т. 6. зак. о опгат. да се стара о здрављу људи, а ио препоруци Управе вар. Београда н а р е 1) у ј е: Пошто се употребом старе хартије (новина и иисапе) за завијање јестива, нарочито оних, што се нресна једу, најбоље може да шири заразпа болест, то, у иптересу мароднога здравља забрањује се упогреба старе хартије за ову цељ и сви иродавци без разлике морају од сада употребљавати нову још неупогребљенЈ 1 хартију. Забрањује се и адваџијама и другим сдичпим продавцима, да адву и друго у отворепим таблама носе и продају. Ко противу ове наредбе посгупи, биће кажњен по § 32б. врив. зак. Осим овога суд општине вар. Београда обраћа пажњу грађанству да се и само у иптересу свога здравља, чува и не прима од продаваца јестива завијена у употребљеној хартији, но с правом захтева чисту и неунотребљену хартију. Од суда опшгине вар. Бзограда о .^фебруара 1892. год, ЛБр. 139. НАРЕДБА Општинском суду спада у дужност, да се стара за безбедност и угодност пролаза у вароши, и за то се на основу §. 326, кривичног закона. наре^јује: Да без разлике сви сопственици имања у улнцама: , Марковој", Кастриотовој „Вук. Караџићевој", ,,Савској-', , Мајданској", „Сггоменичкој", од жељезничке станице до ,,Кнез. Милошеве" удице, ,,Пиварској", „Ломиној'', ,,Фишекџијској", „Кнез Мидошевој", (и осталим улицама према распореду и регулацији);који су нове тротоаре саградили, али их нису посгавили по одређеној ширини и нивелацији, имају то сада накнадно учинити, а тога ради од општинског инжињера добиће нивелету, која је тачно утврђена од Г. министра грађевина и Г, министра уиутр. дела. Они пак сопственици, испред чијих се имања и данас надазе тротоари од

цигаља пли ломљеног камена, и који нису до сада набавпди, или га не набаве најдаље до 15. Марта тек. год, прописни материјал за нове тротоаре, нмају набавити нлоче од топчидерског камена, или таквог, који је по каквоћи и чврстоћи топчидерском раван или бољи и да саграде нов тротоар, као што је нанред речено, у прописној ширини и по \тврђеној нивелетп, коју ће и њима дати општинскп пнжињер. — Општински инжињер даваће обавештења сваком, за који је камен констатовано да је по каквоћи раван топчидерском. За I рађење ових гротоара прописано је: а, Да се земљиште има нредходно јако набити; б, Да се камење полаже на слој дунавског песка тзд 10 сантиметара. в, Да Фуге буду 5. милиметара широке и да се залију са цемент — малтером, тек пошто се предходно очисте. г, Да се за ивицу поред коловоза употреби камен дужине најмање 0'50 м. висине 0 - 35 м. — а горње ширине 0*20 м., а поред макадама камење дужине најмање 0'50 м., висине 0-25 м. а ширине 0'30 метара. д, Да плоче за тротоар несмеју бити нигди тање од 0'10 м., а површина плоче нити сувише дугачка, ни мања од 0 Ф 12. квадратних метара. Гди се ппи грађењу тротоара усљед цромене нивелете буле показада потреба да се при улазу наместе степени, ови се не смеју постављати с поља, на тротоару, сем једног степена, и то ако се дуж целе зграде постави. Ко од данас па до 15 Марта о. год. не би набавио прописани материјал и до 15. Априла тек. год. не почне гра ђзње тротоара по овој. наредби, томе ће сама, општина (грађевичско одедење) тротоар саградити, по цени, коју за тротоаре испред својих имања буде платила а суму коштања наплатити на основу §. 465. закона о судскоме поступку. Од стране суда општине вар. Београда 8. Фебруара 1892 год. ГБр. 163 и 175.

суд општине вар. Београда, на основу чл. 36. т. 6. зак. о општпнша; наре^ује: Да од сада не сме нико продавати старе ствари на пијацама, п »што се на тај начин могу све заразне бољке лако по вароши преноспти. Тако исто забрањује се продаја старежи из кућа, у коЈима је ма која од заразних болестп и туберкулоза плућа вдадала, сем ако би дотични поднео лекарско уверење, да јс ствари прописно дезинфицирао. Сем овога ни један старинар — толалин не сме уносити у свој дућан старе ствари, док не би поднео доназ, да их је купио из здравих кућа, иди да их је дезинФицирао, гто је могуће боље. Ствари, ко}е се кзд телала затеку, мораће се такође по пропису дезинФнцпрати. У исто доба забрањује се свима јорганџијама куповаље старих јоргана, јас^ука, душека и томе подобно. јер пм је такав поступак са два гледишта кажњив. Прво, што прерађену стареж доцније продају као ново. а друго, што се тим начином врло лако преносе све могуће заразне бољке. Ово се даје грађанству на знање с тим, да ће сваки, ко се не би по овоме управљао, искусит:? законске последице. Од суда општине вар. Београда, 10 Фебруара 1892 год. АБр. 1510 и 2329 у Београду.

НАРЕДБА На позив управе вар, Беогоада од 5. и 9. Фебр. 1892. год. ЛБр. 212 и 229

НАРЕДБ А Суд општине вар. Београда издао је 3. Маја 1891. год. оваку наредбу. „На основу одлуке одбора општинског од 29. Априла т, г. ГБр. 583., суд општине вар. Београда јавља грађанству ове вароши, да сваки који подиже нову грађевину у вароши, има се претходно нријавити Суду општине вар. Београда и тражити, да му се обележи, како регулациона тако и нивелациона линија. Ко пропусти да према овоме изиште од општине регулациОну и ниведациону линију, неће моћи тражити никакве накнаде за штету, која би отуда проистекла!" Суд општине вар. Београда понављајући ову своју наредбу наређује, да се грађанство цо истој тачно управља и од општине још пре копања темеља за грађевину изиште регулациону и нивелациону