Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 12. председпиштву да на надлежном месту поради да се по касарнама одржава чистоћа у сваком погдеду као и да се цриликом преноса сламе п сена не прави ђубре по улицама XVI. Председник, извештава одбор да је предузимач за подизање електричног осветлења у Београду поднео извод из пројекта за инеталацију електричног осветлења у Београду. По саслушању овога и прочитању ппсма предузнмачевог АБр. 1335, одбор је одлучио, да с.е ова ствар упути сталном повереништву за грађење електрачног осветлења у Веограду на нроучавање и извештај.

XIV. ВАНРЕДМИ САСТАИАК. 24. Фебруара 1892. год. Председавао председник г. Мидон. Р. Маринковић; били од чланова суда: г. Јов. Илић; од кмет. помоћника; . Младен П. Тодоровић; од чланова одбора: I. г. С. Боторић, Мића Вељановић, М. М. Ђорић, И. Ђорђевић, М. Ђорђевић, Н. X. Поповић, Љ. Јовановић, Ф. Васиљевић, М. Капетановић, С. Азриел, А. Ј. Одавић, Н. Р. Поповић, Ђ. Димитријевић, К. Д. Главинић, М. 0. Петровић, М. Јовановић, Ђ. С. Новаковић, В. Тодоровић, Др. Радовановић, Р. Драговић, М. П. Бончић, Др. П. Поповић. I. Прочитан је записник одборских одлука седппце држане 20. Фебр. год. и у одлуци бр. 138 учињена је допуна, да се и при пзносу ђубрета из касарне пази, да се исто по улицп не просипа. П. По прочитању акта истражног судије за вар. Београд АБр. 4011, 4018, 4038, којим се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су му Љубомир Јовановић и Владимир Петровић непознати, да је Димитрије Л.азаревић каФ. доброг имовиог стања, а да му је његово владање непознато. Ш. Председник из оси одбору на мишљење молбе, којим се траже уверења о сиротноње стању. По прочитању тих молба, СБр. 3190, 3235, 3218, одбор је пзјавио мишлење, да се Невени Ж. Секулића, овд. удови може дати тражено уверење; да се суд предкодно увери о нмовноме стању Вучка Н. Ђорђевића, и Дује Вуковића, удове. па тек онда да им изда тражено уверење IV. Председнпк износи одбору на решење акт надзорне водоводне комцсше, којим се предлаже да се за сировод водовода кроз насељене улице на ееглезовцу и за довод воде до новога гробља одобри накнадни кредит од 80.000 див. По прочитању тога акта АБр. 4025, одбор је решио. да се по предлогу надзорне водоводне комисије одобри накнадни кредит од осамдесет хиљада дииара за спровод воде кроз насељене улице на еиглезовцу што су у акту назначене и до новог гробља. V. Председник износи одбору на решење извевештај повереншптва за трошаринске ствари односно тражења друштва кнеза Гагарина АБр. 3933, и управе трошаривске АВр. 2516. По прочитању тога извештаја АБр. 2517 одбор је на предлог г. г. Ђ. Ж. Нешића и Андре Одавића, одборника, после поименпчног гласања са 21 против 1 (4 нису гласала) решио, да се сви они трговци ослободе трошарине, који поднесу уверење царпнарнпце о томе, да су до 21. Дец. 1890. год. па и тај цео дан подигли еснап из царинског магацина па ма и да нису платили царину, но су имали кредит државни. Они пак, који то у остављеном року не учине, да буду дужни платити трошарину.

— 128 —

Одвосно тражења друштва кнеза Гагарина, да се у идућој седпици решава. VI. Одборник г. М. Капетановић као члан повереништва за улепшавање Калимегдана, овлашћеног решењем одборскпм од 20. Фебр. 1892. год. АБр. 4063 за регулисање ствари о постављању статуа иок. ЈосиФа Панчића, извештава одбор, да се је повереништво сложило, да преддожи одбору, да се статуа подигне о трошку општинском у парку на вел. пијаци као ц да суд општински ирими на себе п^икупљање добровољних прилога за испдату ове статуе. По саслушању овога одбор је одобрио у свему оба ова нредлога аовереништва с тим, да прикупљање придога врши суд оиштинскн без икакве материјалне одговорности општине, а трошак око подпзања статуе да се испдати из партије буцетом одређене за непредвиђепе трошкове. VII. Председник извештава одбор да је одборник г. др. «1аза Пачу иа страни, те да услед тога новереништво за преглед планова за канализацију, кога је и он члан, не може да држи своје састааке, па предлаже, да се на његово место другп избере пли још један члан дода. По саслушању овога одбор је репшо, да и сдборник г. др. Павле Поиовић буде члан овог повереништва. VIII Председник напомиње, да би сада био на реду претрес извештаја повереништва за назив и нумерисање улица београдоких. Одбор Је оддучио, да се овај предмет остави за идућу седницу.

општински послови

Привремена позајмица. На основу закона о допуни закопа о трошаринп у вар. Београду, што је пре неки дан објављен у званичним новинама, општинаје београдска закључила привремену позајмицу до два мидијона динара у сребру вод прив. Народне Банке Краљевине Србије, којим ће, новцем продужити већ започете радове на водоводу и осталим предузећима до закључења стадног заЈма од 10 мидијуна. Истом ће се овом позајмицом поврити и привремени дуг општине београдске код београдске задруге за штедњу од 1,300.000. дин.

И 3 В Е Ш ЋЕ о клању стока на општинској кланици и раду општинских спољних надаорника за мсоец фебруар ове годнне. I. ЗА ГРАЂАНСТВО ЗАКЛАТО ЈЕ: 435 ком. волова; 218 ком. крава; 161 ком. телади; — што су укупно тежили 6711 кила; — 18 ком. овнова и оваца; 9'. 9 ком. јагањаца; — 1625 ком. свиња; — дебелих и средњих — на меру, које су укупно тежиле 110.444 кила; 74 ком. прасади до 20 кила и 44 ком. прасади до 10кила. II. ЗА ВОЈСКУ И ОСТАЛЕ ДРЖАВНЕ ЗАВОДЕ 213 ком. волова и 104 ком. крава, Од ове стоке, коју је лиФерант клао, продато је за ОФицире 8.703 кила, а претекло је и у варош за грађанство унего Збб^ 1 ^

ГОДИНА X кила, — за месо издато г.г. ОФИцирима и за вишак у варош унесени, наплаћена је прописна такса — аренда. Од напред поменутог броја свиња марвено — лекарским прегледом нађено је 71 комад заражене бобицама, од којих је месо прописно поништено. Приход од заклате стоке за грађанство био је 31.009 10 динара. Од заклаге стоке за војску и то: за стоку коју је лиФерант клао; за месо издато ОФицирима; за претекли вишак унесен у варош за грађанство наплаћена је такса — аренда у 1651 60 динара Свега прихода од аренде месарске у месецу Фебруару, било је 32.660*70 дин. Према доставама спољаих надзорника било је ових неуредности. I. Кријумчарење: једна крава; седам јагањаца; четири дебеле свиње; два прасета и једну овцу. II. Криве мере: једанајест случајева. III. Један случај продаје сува бобичава меса. IV. Петнајст случајева бесправно продавање меса. Крива мера нађена је у продавницама ових месара: — ЈеФге Најдановића, Мике Константиновића. Богоја Грујића, Тзуре Милосављевића, Ћире Аћимовића, Живојна Цокића и Владимира Савића. А кријумчарили су по именце: Никола Тасић месар, једно свинче, Рудодф Маркус кувар, једно свинче, Беља Бошковић каФеџија, једно свинче, Никода Петровић механџија, једно свинче, Живан Бугарчић каФеџија, једно прасе, Миша Петровић госионичар, једно прасе, Данило Ковачевић кдач, једпу краву, Спасоје Трајковић, млекаџија једиу овцу, Сима Павловић кафеџија, једно јагње, Мијаило Михајловић гостионичар, једно јагње, Ђока СтеФановић каФеџија, два јагњета, Адекса Димитријевић каФеџија, двајагњета, Јоца Петковић гостионичар, једно јагње. Са свима овим лицима, код којих су нађене напред побројане неуредности, поступљено је по иравилима о слободном кдању стоке и продаји меса, и по кривичном зак.

Г. Др-у МАРКУ Т. ЈШКУ (II. ОДГОБОр). У 11. броју ових новина је г. Марко Л.еко изнео своју другу одбрану од мојих „наиада". Пре него што присгупим одговору, хоћу да исправим смисао речи напада, те да са зна ко кога напада. Позпата је ствар, да сам ја у име комисије објашњавао нред општинским одбором уговор о едектричном осветлењу. Тај је уговор наиао г. Марко Леко речима: „да га је изненадила смедост, којом се један, за општину тако шгетан уговор подноси представништву вароши с препоруком да га усвоји." По себи се разуме да се тај напад тицао и мене, који сам, како г. Марко вели. творац гога уговора. Ја сам очивидно уговор па и себе бранио у одбору од напада г. Маркових. Г Марко је посде те нападе пренео у овај лист и непрестано и