Beogradske opštinske novine

ГОДИНА X. ./V Ч /ЧЛ/ Ч/\Л/ \ЛЛ' чал /— \./\лх~ \у\л - \лл /_ \л /V после подне за набавку 4000 ев. метара трошаринсвпх плоча. Кауција 4.000 дин. Ближи услови могу се видити у номенутој канцеларији. Од стране суда општине вар. Београда 9. Марта 1892. год. ГБр. 274. и 275. у Бесграду.

У грађнвинском оделењу Суда ово општинског (у Панђеловој кући на марвеној пијаци) држаће се следеће јавне ухмене лицитације : I. На дан 23 Марта тек. год. од 9 до 12 сати пре подне, за полагање трогоара у „Узун-Мирковој" „Дубровачкој" „Васиној" „Вук-Караџићевој" улици и нреко велике пијаце. Кауција 200 динара. II. На дан 24. Марта тек, год. од 9 до 12 сати пре подне за полагање тротоара у „Сиоменичкој" и »Кпез Милошевој улици. Кауција 200 динара. Све кауције нолажу се у готовом новцу или у државним папирима. Ближи услови могу се видеги у поменутој капцеларији сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од стране суда ошптине вароши Београда ГБр. 310. 5 Марта 1392 год. у Београду.

У грађевинском оделењу суда ово-општинског у Ианђелиној кући на марвено.ј пијаци, држаће се следеће јавне усмене лицитације и то : I. На дан 26. тек. мес. од 9 до 12 саги пре подие за откопавање земље до нове нивелете и полагање тротоара преко марвене пијаце и у Фишекџиској улици. Кауција за откопавање земље 950, а за полагање тротоара 200 динара и послове одмах могла отпочети, докле тај зајам од 10 мидијуна ве учини. Ово, дакле, вије никакав нов зајам, нити пада на терет државе. Београђани, ради подмирења својих иотреба, у интересу здравља свога становништва. задужују се, п траже само законодавно решење да се могу задужити. Тако решење су већ и добили за 10 милиона, а сад на рачун тога задужења тражи се одобрење за привремену иозајмиду. Трошарински приходи служе као залога за тај зајам. Ако би икога могло бити, који би био противап овој иозајмици, ја мислим, да би на првом месту могли бити сами Београђани, јер овим се самим њима сав тај терет товари. Београђани куиују своје намирнпце из околине своје, по томе, сва ће трошарина пасти на њих саме, ва потрошаче, Произвођачп, или као што рече г. Коста Влајић сва држављани, долазећи у Београд, дапродају своје производе, збиља плаћају трошарин\. Но ти произвођачи плаћајући трошзрину на те своје производе, урачунавају и тај издатак у иродајну цену самих производа, и по томе излази, да плаћају трошарину самп Београђани. Београђаип плаћају данас једно киао меса 1 дпнар, док је у другим местима много јефтиније; у Београду се плаћа данас једна ћурка 4 динара, док се у другим местима пар ћурака плаћа 2 дин. Дакле, Бео-

— 145 V ЛАА/ \А Л/ \У\Л/ ЧАДу——ЧЛЛ./" " \АЛ/"" ЧЛЛ/' \ЛЛ/ V II. На дан 28. тек. мес. од 9 до 12 сати пре подне за грађење калдрме у Фишекџиској улици са догераним и просчим каменом и макадама. Кауција 9400 дипара. Кауцаје се нолажу у готовом новцу или државпим панирима. Ближи услови, предрачун и планови понречних нроФила могу се видети у поменутој канцеларији а и при лицигацији. Од стране оуда општине вар. Београда ГБр. 342. 11. Марта 1392. год. Београд.

Суд општине вар. Београда на дан 24. Марта ове год даваће под трогодишњи закуп јавним усмепим надметањем 2 „киоска" у парку калимегданском. Л.ицитација држаће се у рачуноводству суда општине београдске од 3 до 6 сати по подне у које ће се време н закључити. Кауцију полажу српски грађани 120, а страни поданици 240 дин. у гоговом новцу или државним напирима од вредности. На дан 28. Марта ове год. право на унотребу ђубрета које се из вароши и са улица износи и баца на одређено место, под трогодишњи закуп. Л.ицитација ће се држати у рачуноводству суда општине београдске од 8 до 12 сати пре подне у које ће се време и закључити. Кауцију полажу српски грађани 100 а страни подапици 200 дин. у готовом новцу или у државним папирвма од вредности. Услови ове лицитације могу се видити у рачуноводству пре а и на дан лицитације. Из рачуноводства суда општине вар. Београда 20. Марта 1892. год. СБр. 5033.

У грађевинском оделењу Суда ово општинског у панђелипој кући на марвеној пијаци, држаће се следеће јавне усмене лвцитације, на дан 1. Априла тек. год., и то. грађанп су сами себе оптеретили за то, да би добили само опе потребе, без којих једна већа варош не може да опстане. Београд данас нема калдрме, вема воде, нема осветљења; на њега се виче како је каљав, како је пеуредан, како су му хрђаве школе и т. д. и т. д. Београд чини грдне издатке на све то, и опет дати му могућности, да те издатке покрије свпјим приходпма, и да уклонп те големе невоље, које га тиште, ома ли за то довољно оправдања. Београд трпи највећу оскудицу у води, а довести воду пије лака ствар, није то јевтин посао. Својим сопственим жртвама, на рачун својих становника, Београд хоће да подмири своје погребе, и мора их подмирцти. Најмање права имају они, који нису Београђани, који не живе у Београду и неће сносити трошкове, да се противе задужењу београдске општине. У осталом, као што рекох, задужење је одобрено, и сад се тражи да Скуаштпна дозволи привремену позајмицу на рачун задужења од 10 милиона. Ја не сумњам да ће то Скупштина и одобрити. Тривун Милојевић. Ја мислим, господо, да у Скупштани нема ни једног посланика, који би био противаи томе, да се варош Београд, као престонпца српска уређује и дотерује. Али кад хоће да се улепшава и дотерује, то треба они

ВРОЈ 13 \ЛЛ/ "~\ЛЛ/" \ЛЛ/ \ЛЛ/ \ЛЛ/"~ \ЛЛ/ — члл/ "ЛЛЛ/" - " \л Од 9. до 12. сати пре подне за израду 20. коњских и 20 воловских кола." Од 3. до 6 сати после подне за израду 15. коњских и 15 воловских кола потребних за комору: Прва лицитација држаће се у једну а друга у две групе. Кауција за прву лицитацију и то: за коњска кола 760. а воловска 640 динара, а за другу и то: За коњска кола 570. а за волввска 480. динара у готовом новцу или у државпим папирима а странци полажу дуплу кауцију : Ближи услови, предрачун и план могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време капцелариско и при лицитацији. Од стране суда општ. вар. Београда ГБр285 13. Марта 1892 год. 7 Београду.

У грађевинском оделењу суда ово општинског у Панђелиној кући на марвеној пијаци држаће се сљедеће јавне усмене лицигације и то: I На дан 31. Марта тек. год. од 9. до 12. сати пре подне за откопавање земље у „Марковој" улици. Кауција 170. динара. II На дан 31. Марта тек. год. од 3. до 6. сати после подне за грађење калдрме ломљеним и дотераним каменом у „Марковој к улици. Кауција 1200 динара. III На дан 10. Априла тек. год. од 9. до 12. сати пре подне за грађење тротоара у „Марковој" улици. Кауција 100 динара. Све кауције полажу се у готовом новцу или државним папирима. Ближи услови могу се видити у помеда траже начнна, како и откуда може добити прихода, те да се уленшава и украшава, а да те прпходе ие добије овим цутем као наведеном мером. За цело, у колико ја то звам, п ако се све то добије што општина жели, и калдрма и осветлење, опет то на ђерму неће добити, као кад би онп то узели од Крсмановића, Ђорђевпћа, Панђела п осталих београдских богаташа, боље би бпло и за њпх н за спротињу београдску, па и за долазеће у српску престовицу, а не све то да падне на терет сиротпњи и она да плаћа. Тома Бојичи!. Молим вас, господо, овим предлогом иде се на то, да се допупи закон о трошарпни. Ово није један предлог за се којим би се ишло па то, да терет од њега падне на београдску општину, већ то је просто једна допуна закону о трошаринп. Каква је пак та трошарина, и какве су њеие последице, свима је нама иознато. У предлогу се ие види то, да се њим иде на то, да терет од њега падне на стаповвике београдске, већ на терет који пада по закону о трошарнпи. (Наставиће се)