Beogradske opštinske novine

Једенп удовој пок. Мплана Нешковпћа, Љубици и Владпмпру Бајшевић може датн тражено уверење. УШ. Одборннк г. Љуб, Јовановић примећује, да су гласачки сппскови врло неуредно састављеии тако, да је на прошлом збору онштинском много грађана лишено нрава гласа. По саслушању свога председнпк је пзјавио, да ће се постарати, да снпскови буду потпунији за идући накнадни збор. IX. Одборник г. Андра Ј. Одавић дознаје, да је суд општинскм на захтев министарства Финанцпје, престао издавати порезницнма београдск.,м хонорар пз касе општпнске. Пита да ли то стоји п ако стоји зашто? По саслушању овога председиик је изјавпо, да ће на ово нитање у идућој седницц одговорпти. X. По прочитању протокола уже лицитације СБр. 5370, држане 21. Марта 1892. год. за давање под закуп утрине општинске, одбор је решио, да се утрпна општпнска у тринаест нарцела уступи нод закуп Илијп Албахарију за три године а за годпшњу цену од хиљаду две стотипе п шедесет и три динара. XI. По прочитању протокола лицитацпје ГБр. 421, држане 21. Марга 92. г. за откопавање земље преко палилулског трга, на којој није било нц једног лицитанта и понуди Косте Трпковића, одбор је одлучпо, да се распише друга лицитапвја као и да се понуда Косте Трпковнћа не прпми. XII. По прочитању протокола лицитапије ГБр. 432, држане 23. Марта 1892. год. за откопаваземље п полагање тротоара у Узун Мпрковој, Дубровачкој, Васиној, Вук-Караџићевој улици и прекоВелике пијаце, сдбор је решпо, да се откопавање земље и полагање тротоара у поменутим улицама уступн Панти Манојловићу по цени и то. За полагање тротоара од топчпдерскпх плоча по један динар и тридесет и две п три четвртине паре од квадр. метра; За полагање тротоара од ниротскпх плоча 2 го Колико полагачи кауци,а иотражују. в.) Сва дуговања општинска, која потичу из каквог уговора за поједииим днцима. или Удружењима. Б. Процедура Да бп се сва примања и издавања готовине тачно и правилпо у дотичне књиге уписивала и кроз одређене књиге п па дотичне партије нсправно разводпла како бп могућан бпо тачан преглед предвпђеног прихода и расхода, — да неби наступило прекорачење т. ј. да би књпговодство што боље могло контролпсати, примање готовине — наплате прихода и издавања готовине, — исплаге расхода ваља да се утврди овака нроцедура. I. ЗА ПРИМАЊЕ ГОТОВИНЕ. а). Сваку готовину прпмаће само благајник по „налогу" улазу надлежно потиисаном и од књпговодства овереном, да је у књнгама заведено примање. Ове налоге ће благајнпк са ручнпком касе сваког дана у вече или следећег дана ујутру књиговодству на рад предавати, а пријем ће налога књиговодство у ручноку касе нотврдпти. Акт који уз улаз иде може благајипк задржата.

по један дппар п две и три четвртине паре од квадр. метра. За откопававе земље по један дпнар и једпу п три четвртппе паре од квадр. метра. ХШ. По прочптању протокола лнцитацнје ГБр. 420, држане 20. Марта 1892. год. за откопавање земље и полагање тротоара у Которској и Лепеничкој улицп и протокола саслушања Дпмитрија Петровића овд. предузимача ГБр. 415, одбор је одлучио, да се ова лицнтација и понуда Димитрпја Петровића одбацп и друга лпцитација расиаше. XIV. Сгараоцп масе Ђуре Љочпћа пнжпњера овд. пуде општини Београаској да купи масено пмање звано „Париз 11 на теразпјама. По прочетању те понуде АБр. 5332, одбор је изјавио, да то имање није потребно општипп те зато понуду одбацује. XV. Председнпк пзвештава одбор, да је одборско иоверенпштво изабрато у седншш одборској од 12. Марта 1892. год. АБр. 5213, прегледало поднетп нацрт правпла за издавање воде из новог водовода и учинило неке измене, па их подноса одбору на решење. По саслушању овога одбор је одлучио, да се овај предмет остави за пдућу седнпцу. XVI. Председник износи одбору на решење извештај поверенпштва изабратог у седници одборсхој од 6. Фебр. 1892. год. АБр. 2348 поводом тражења Богољуба Росулека да му се врати наплаћепа касапска аренда на свињско месо, што је у иностранство извезао. По прочитању тога извештаја, одбор је после поименичног гласања са 16 гласова против 12 (8 нису гласали) а па предлог члана поверенпштва г. Миће М. Петровића, одборника решио, да се Б Росулек од тражења одбије. Остали део овога извештаја, у коме се говори у онште о нотпомагању извозне цндусгрије,'иримљен је једпоглаено и без измена. XVII. Председник износи одбору на решење акт мпнистарства грађевнна о регулисању раскрсннце телеграФеке -космајске улице у Београду. II. ИЗДАВАЊЕ ГОТОВИНЕ. а). Сва издавања (иснлате) потицала она ма вз којих основа псплаћиваће само благајник по »налогу« излазу надлежиом потписаном и од књиговодства овереном да је у књцгама издатак заведен. И ове налоге (излазе) благајник ће са ручником касе, књпговодству на рад нредавати. III. 0 РУЧНИКУ КАСЕ.. Овај се ручник касе води у благаЈии на обе ! странеи у њега се уписују по „налогу" "улазу" св'а примања на левој страни, а по иалогу „пзлаза" сва издавања на десној страни, а, закључује се сваког дана и предају се по закључку књиговодствусви „налозп" „улази* „излази" на даљи рад, а књпговодство примљене налоге потврђује у самом ручнику касе са потппсом главпог књпговође. В. 0 Квижењу. Књижење свију послова огштинских обављаће се у књпговодству и то у главни дневпик у главну књигу, а поред овпх књиговодство ће све потребне споредне књиге водкти које ће служитп за брз и лак преглед п за поузданпју контролу обављаних послова.

По прочитању тога акта ГБр. 2189|91. п цзвештаја пнжпњерског оделења ГБр. 280192. одбор је одлучио, да ову ствар проуче г.г. Мата Јовановић, М. Капетановпћ, Н. Вулковпћ, М. 0. Петровић и Коста Д. Главннпћ одборници, иа иоднесу одбору своје мишлење на решење. Три поверенпка могу пуноважно радити.

општински послови — Седница одборска. Данае у 9 часова пре подне држаће се одборска седница, на којој ће се решавати о нравилпику, по коме ће се издавати вода приватнима из новога водовода Правилник ће се објавитн доцније. — Општинске лицитације. Онштина вар. Београда ставља до знања грађанима, нарочито онима који се интересују за лицитације, да опшгина неће објављиваги више лицитације ни у којим другим новинама, него једино и само у своме органу „Београдске Оаштипске Новине" . У осталом објављивање лицитација у другим новинама може бити само у изванредним елучајима г. ј. кад је немогуће, да се објави у општинским новинама. ИЗВЕПГКЕ о клању отоке на општинској кланици и раду општинских спољних надзорника за месец Март 1392. године. I. За грађанство заклато је: 2 бивола; 277 волова; 331 ком. крава; 112 ком. телади, шго су укупно тежилн 4090 кила; — 3 овна; 1 коза; 2685 ком. јагањаца; — 1120 ком. свиња — дебелих и средњих на меру, — које су укупно тежиде 82.684 кила; 17 нрасади до 20 кила и 14 ком. прасади до 10 кила. II. За војску и остале државне заводе: 203 ком. волова и 68 крава. — Од ове

1. Главни Дневник Ова књига садржава целу радњу оиштпнску која се односн било на примање или пздавање готовог новца, кредптовање или задуживање по општпнским пословпма. а). Бпланц пошто га надлежни одобре. б). Сва примања п издавања готовпне која су по напред пзложено.ј процедурп (раду н правплу) у благајну упесена илц пздата. в). Сва књижења односећа се на добит илп штету са знањем п одобрењем надлежнцх. г). Сва равнања по партпјама и нреноси са звањем н одобрењем надлежних. д). Главнц Дневник збира се месечпо. 2. Главна књига Ова књига садржп по особнп однос по.једнног рачуна (нартаја) према општпни, које се разводи пз главног дневнпка а служп за преглед кретања поједпне партије. — Месечни извод поједине партпје Главне књиге дуговања као и потраживања, контролисаће сваког месеца тачност завођење из главног дневнпка углавну књпгу. I (Свршиће се)