Beogradske opštinske novine

БРОЈ 16.

188 -

ГОДИНА X

лицитација да цепи одбор у случају, кад одбориик није присутан. У овои пак случају да се држ^ иова лицптација. — Секретар прочита записник лицитације за грађење калдрме у „Једренској улици." — Коста Главинић и Др. Павле ПоПОВИћ по објашнењу инжињера за то да се лицитација одобри. — МиЂа Петровић мисли да прво треба савску улипу свршити. пошто је она иного важиија. — Председник тражи да се прво реши о једренској улици, па после се може решавати и у савској. На пигање, одобрава ли се ова лицитација: Одбор одобрава. За тим одбор овлашћује суд да избере друго лице у комисију за војене набавке. — Председник јавља, да изабрана ко-' мисија за преглед квалиФикација за благајника и подблагајника предлаже за благајника Мијајла Јовановића судију и иодблагајипка Лазара Ристића бив. благајника смедеревске кредитне баике. После претреса вођеног о кандидатима у ком су участвовали чланови комисије г.г. Андра ОдавиК и Никола Вулковић, за тии Веља Тодоровић п Св. Ботурић. Одбор прима за благајника Мијајла Јовановића бившег судију, а за подблагајника | решава да се пастаие да се прими Л.азар ј Ристић, као и да комисија, која је учи- ј нила преглед каса, присуствује при предавању дужности повом благајнику — Председник јавља да су пристале поиуде за иижињера: Мијајла Најхута Бабецки Романа и Петра Л.азића сврш. техпичара. Одбор носле говора председниковог и Косте Главинића решава, да се прпми Михајло Најхут. — Председник јавља да је министар војни унутио два акта, у којима тражи да се лиФеранти петролеума ослободе трошарине. После говора Косте Главинића, Св. Ботурића, Мијајла Јапковића, Поп Тасе Канетап Спасића и Миће Петровићаа: Одбор решава да се одбије тражење министра војног. — Председник саопштавајући да је онштина давала линије за подизање грађевина, тражи, да се избере једно лице из одбора, које ће ући у комисију, хоја треба да со стара о давању линија за подизање грађевина. — Коста Главинић сматра да је ово добитак једпог новог права, које је до сад присвајала пполиција. Оп разумева тај избор тако, да се за сваки кварг избере по један одборпик. — Веља Тодорови11 објашњује избср комисије тако да се одреди једаи члан одбова То значи да у свакој ствари може бити један одборник у комисији, у другој ствари други и т. д. — Коста Главини-ћ налази да је пајбоље за ту ствар одредитп 5 — 6 лица за сваки крај да тај посао врше. — Председник мисли да би добро било да се изберу два до три одборника, о овоме размисле и поднесу извештај. 0дбор аристаје.

— Председник јављајући да је трошаринска управа поднела извештај о притајељу велике количине предмета који подлеже трошарипи, изпоси предлог, да се на царинарници код железпице и на сави од реди по једпо лице које ће сваки дан те декларације прибележавати, те да се зпа колико је чега увежепо? — ЈМиЂа Петровић налази да се то избегава увођењем купона јер према нријављеним декларацијама један купоп остаје царини, један управи а један код декларанта. После објашњења председниковог одбор одобрава да се узм^ два чиновника. — Председник пита, колика плата да им се одреди. — Св БотуриЈГ сматра, да треба председпиштву оставити, колику ће плату да им одреди. —К. ГлавиниБ. налази за нужпо напоменути да се прво стави на дпевпп ред извештај повереништва о укипућу дућапа ван варошког рејона. — Председник позива секретара да прочита извештај комисије вап рејона варошког. — Секретар прочита. После тога — Председник обележавајући штету коју сноси Београд за то, што се шири према М. Лугу и Миријеву и тако исто штегу од 50—60 дућапа подчгнутих ван рејоиа моли одбор да узме у озбиљну оцену извешгај комисије и према њему реши ствар. — Всља Тодоровић мисли да овом прпликом ваља разликоваги грађевине и радње подигнуте, нре иего је рејоп означеп, и оне грађевине и радове, које су нодигнуте пошто је рејон озиачеп. Према томе онима који су подигли грађевипе и отворили радње пошто је рејон одређен, а вап варошког рејопа, треба да се забране радње и куће поруше без одговорности општине; док међу тим онима, који су подигли грађевине и отворили радње, нре него је рејон означен, треба да се куће поруше и забране радње но с тим, да им се да накпада. Он се не сдаже у свему с извештајем комисиским. — Св. Ботурић сматра да треба затворити оне дућане, који су подигпути после времена, кад је ступио у живог закон о трошарини « ван трошаринске линије. — Милан Ђуровић и Филип Васиљевић слажу се у томе, да треба да се дигиу они дућани ван ђерма трошаринског. — Коста Главинић палази да опшгина има права да забраии подизање зграда ван грађевинског рејона. — Андра Одавић слаже се с Вељом Тодоровићем, да се норуше куће подигпуте после постављепог рејона, алп је ииак за то да се изнесе пред правпи одбор. — ШЂа Петрови-ћ држи, да су ти дућани штетни не само по поједине личности. пего и по општинске иптересе. — Веља Тодоровић би се сложио са Андром Одавићем, да се ово изнесе пред правни одбор или да се скупе пеколико иравпика те да га проуче. Овде нису у нитању дућапи подигиути под трошаринску липију, него који су вап рејона. — Свет. Ботурић предлаже, да се дућани подигнути пре варошког рејона а изван рејона трошаринског одмах затворе, а старијц да се задрже до правничког миш-

љења а дотле да се подвргну трошаринској такси. — Ђока Нешић предлаже, да се оних 10—11 дућана исплате са 10—15 хиљада динара. — Гавра Бркић налази да су такви дућани од врло велике штете, по трговце у вароши те с тога тражи, да се забране радње, јер је то па основу закона. —- Никола Вулковић мисли да овде није требало уплетати дућане, подигнуте, пре пего је рејоп вароши одређен. Што се тиче радњи пониклих од кад ностоји закон о трошарини, не треба пам мишљења иравничког одбора, него их треба затворити. — Председник мисли, да се остави роа до 1. Фебруара свима опима који треба да дигну своје радње ван трошаринске линије као год и мехапско -каФапским радњама (Усваја се). — Веља ТодоровиЋ држи да је најбоље да се овласти општипски суд да изда паредбу, да се све те радње в?.н рејона забранс, јер ми не можемо знати, колики ће рок бити иотребан да се то изврши. — Филип Васиљевић палази да рок буде што краћи. — Председник пита, да ли одбор усваја ј мишљење Веље Тодоровића, с којим се и оп слаже. Одбор усваја. — Ђока НвшиБ мислећи да по закону о сеоским дућанима не може да буде бакалске радње у селу Јајинцима, моли председника да учини што треба да се радња забрани. — Председник јавља да је суд учпнио што треба да се та радља забрани.

— Поп Таса Капетан СпасиЋ говори

о вести, која сву варош узнемируЈе, а то је о болести диФтерији. Подсећа одборнике ' на догађај с г. Андром Николићем напомињући да, је ова болест прилепљива по нрироди. Апдрипа деца примила су је са Фијакера., па коме један пре тога вожен мртвац диФтеритичап. За то мисли да треба ставити у дужност општини, да сама узме два Фијакера, која ће смети да возе само> умрле од диФтерије. — Председник тврди као поуздапо да се свако дете умрло од диФтерије јавља општини, те ова нареди, да се посе на парочитим колима опшгинским; међу тим могло ое десити да је било скривених случајева. Што се тиче деце г. Андре Николића, опа пису добила болест возећи се па Фијакеру. — Веља Тодоровић мисли, да треба ту ствар оставити председнику, да се посаветује с лекарима, па да изберу пачин, како да се сачувамо од таквих случајева. Одбор аристаје. Састанак је трајао до 9 часова у веће.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА Ј.Е У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Бласник Општина Београдска

Парна штамиарија Народно Радикалне Странке.

Уредник 7рош Кузманови!