Beogradske opštinske novine

БР0ЈЈ.9. кандидата потребап број поротаика па подне?у одбору на потврду у првој одборској седнаци X. Председвик износп одбору на решење извештај одборског поверепиштва, изабратог у седници одборској од 10. Фебр. 1892. год. АБр. 405 ради одређивања места за подизање пркве св. Алексавдра Невског. По прочитању тога извештаја и одвојеног миења повереника г. Н. Р. Поповића, одбор је посде поименпчног гдасања са 12 гласова против 4 (4 нпеу гласали) решио, да се црква Св. Александра Невског подигие на земљишту код „Сака чесме" као што предлаже већпна повереништва. XI. Председник извештава одбор да су рачуни општвнски за прво тромесечје ове године склопљени и подносп извештај књиговодства о томе. По прочитању тога извештаја ББр. 1527, одбор је одлучво, да одређено одборско иоверенпштво изврша преглед склопљених општвнских рачуна за нрво тромесечје ове год. и поднесе одбору извештај, XII. Председоик општипе саопштава одбору, да је накнадии збор грађана београдских, држан 30. Марта о. г, одобрио да се купи прирез од 28% од пепосредне порезе према предлогу одбора оиштинског од 1. Марта 1892. год. да су извеснп грађанп београдскп иејавили протпву овога жалбу Државиои Савету, но да је Државни Савет исту одбацио као ненадлежно поднесену; да је према овоме радња збора пуноважна. По саслушању овога одбор је примио к знању овај извештај председапка огштине. XIII. Председннк општине предлаже, да се набаве неколико носила, за пренос лица, којима случајео на улици позли. По саслушању овог предлога, одбор је после поимешиног гласања са 16 гласова против 2 (2 нису гласали) решио, да се набаве четири носила, за сваки онштински одељак по једна и да се исплате из партије буџетом одређене за пепредииђене трошкове, ео с тим да су општин-

СОНСАК ГРАЂАИА ВАРОШИ БЕОГРАДА КОЈИ 07 Ш1ДТИЛИ П0РЕ37 ЗА I. ПОЛГОЂЕ ИДИ ЗА ЦЕДУ 1892. Г. 1. Алекса Ђ. Биба (у комп.) пдатио је за целу год., кварт варошки, број пореског распореда 4812. 2 Анастас Јовановић бив. двороуправитељ платио је за целу год. кварт теразиски, број порескога распореда 59. В. Благоје Псајловић шпекулант пдатио за целу год. кварт теразиски, број порескога распореда 4749. 4. Бранко Веселиновић књижар (за целу годпну, кварт варошкп, број порескога распореда 399. 5. Велимир Роток кал. Фарбар. за целу год. кв. иадидулски, број порескога распореда 1273. 6. Вујица Миладиновић кувар за целу год^ кварт савамалски, број пореског распореда 642. 7. Горчаков Мидовановић воскар за пелу год., кварт варошкн, број порескога распореда 2984. 8. Дамњан Спасић грађевинар за пола год. кварт дорћолски, број порескога распореда 744.

— 206 —

ски претходно уппта друштво Црвсног Крста не би ли^оно било вољно да известан број носпла да општини на послугу. XIV. Пошто се у статпстичком оделењу општине београдске умножили послови тако, да је немогуће савладатп их са особљем буџетом предвпђенпм, то председопк општпне преддаже, да одбор одобри накнадни кредпт од хпљаду динара, пз кога би се ндатили раденици, доа се посао не сврши. По саедушању овога одбор је одборио накнадни кредит од хиљаду динара из партије буџетом одређене за непредвиђене трошкове, да се овпм новцем пдате посденпцн потребни за свршавање послова у статистичном одедењу. Да се у општпнским новпнама штампа пзвештај месечии о раду у том оделењу. XV. Председник извештава одбор да је један коњ из општинске штаде онесиособио за рад н да би га т ебадо другим замепити. Одбор је одлучио, да се овај предмет остави за прву седницу што по овој долази. XVI. На преддог одборског поверепиштва за преглед п оцену докумената пријављених кандидата за управника инжпњерског одедења, изабратог у седници од 9. Анрида 1892. АБр. 6322, — одбор је изабрао за уиравника инжнњерског одедења и водовода варошког Тодора Селесковаћа инжињера војенотехпичког завода у Крагујевцу са годишњом платом од десет хиљада динара која ће му ге рачунати од дана кад на дужиост дође, а издавати и то 7000 дпн. из партије буџетом одређене на плату управиика а 3000 из трошкова па одржавање водовода. Да му се у накпаду за селпдбеае трошкове испдати једном за свагда хиљаду динара из партије буџетом одређене за ненредвцђепе трошкове. Да се са Селесковићем веже уговор о службовању на пет година и да се нарочитим правплииком одреде његове дужности и ирава.

9. Димитрије Живадиновић тргов. у Фирми за цеду годину, кварт варошки, број порескога распореда 4812. 10. Димнтрије Јанковић машиниста жедез. за пола год. кварт врачарски, број порескога расиореда 1082. 11. Димитрије Лазаревић каФ. за пола годкварт теразиски, број пореског распореда 832. 12. Димитрије Наумовић пиљар за нола год. кварт падилуски број пореског раснореда 852. 13. Димитрије Р. Огњановић пиљар за пола год., кварт врачарски, број пореског распореда 3709. 14. Димитрије Суботић берберин за пода год. кв. варошки, број 889. 15. Душан Тодоровић бакалин за пода год. кварт теразиски, број порескога раснореда 988. 16. Драгомвр Радосављевић келнер за пола год., кват варошки, број пореског раснореда 958. 17. Драгутин Мушкатировић трг. за пола год. кварт савамадски. број пореског распореда 953, 18 Ђорђе Вестлмајер писар трговачки за иола год. кварт варошки, број пореског распореда 1005. 19. Борђе Кимпановић за пода год. кват савамалски. број пореског распореда 4801.

ГОДИНА_Х 30. ВАНРЕДНИ САСТАНА!^ 24. Априла 1892. год.

Председавао предс. г. Мидов. Р. Маринковић; били од одборника г. г. К. Б. Михајловић, М. М. Ђорић, М. Велизарић, Н. Р. Поповић, Н. X. Поповић, Милош Трпковић, Илија Ђорђевић, Ђ. Ж Нешић. М. 0. Петровић, Љ. Јоваиовић. Р. Драговић, Р. Филиповић, С. Азријел, В. Тодоровић, С. Новаковић, Мића Петровић, Ђ. Димитријевић, Ст. Чађевић, А. Ј. Одавић, Сава Вељановић, Јов. Христић, Гаврило Бркић. I. Прочитан је занпснпк одборскнх оддука седнице држане 18. Анр. 1892. год. и иримљеа је без икаквих измена. II. Одборник г. И. Ђорђевић нредлаже, да онштина за своју потребу купи пдац Станковића у Палнлули, што ће се кроз којн даа на дицитацији продавати, ношто онштина пначе нема тамо пдаца за основну школу. По саслушању овога предлога одбор је одлучио, да г. г. Стеван Чађевић, Н. Р. Поповић, Н. X. Поповић, Љуб. Јовановпћ и Плија Ђорђевић оцене погребу за клац и положај његов па одбору у првој седиици реФерпшу. Осим тога овп повереници да ирегдедају друге плацеве и поднесу одбору извештај, који би најбољи био за основнј школу у Падилуди, III. Одборник г. К. Б. Михајловић иредлаже, да се положи тротоар пред Возпесенском црквом п парком миниггарства Фииансије. Председник је нзјавпо, да ће се по овом предлогу ускоро отпочети радити. IV. Одборник г. Андра Одавић предлаже, да се од прихода са кадимегдана оснује фонд за удепшавање калимегдана. По саслушању овога предлога! одбор је решпо, да се од прихода са Калпмегдапа оспује фонд за улепшавања свију паркова у Београду; да буџетска партија на одржавање паркова буде саставаи део овога Фонда, да овпм фопдом рукује суд општински, а комисија за удепшавање кадпмегдана да пронише уредбу о руковању са овпм фондом. 20. Ђорђе Б. Михаиловић дедовођа за иола године, кварт варошки, број иорескога расиореда 1067. 21. 'Бура Арсеновпћ кравар за пола год, кв, врачарсни, броЈ порескога расиореда 1147. 22. Иван М. Вуковић пензиочар за пода године кварт врачарскп, број порескога распоред а 2940. 23. Иван Радовановнћ опанчар за целу год. кварт теразиски, број порескога распореда 1304. 24. Илија Ђорђевић служитељ св. дома, кв. дорћолски, број порескога распореда 1343. 25. Исак Д. Алкадај сптнпчар кв. теразиски, број порескога распореда 1410. 26. Јаков Розендори шактер за иода годипе, кварг дорћолски, број порескога распореда 1458. 27. Јанићије X. Васић служ. в. мнн. за пода год., кварт врачарски, број пореског распореда 2244. 28 Јеврем Марјановпћ каФеџ. за пода год., кварт иалнлуски, број порескога распореда 1501, 29. Јеротије Миливојевић каФ. за целу год., кв. савамадски, број порескога распореда 1576. 30. Јевта М. Павловић (н комп.) трговац за иелу годину, број порескога распореда 4812. 31. Јован Јовановпћ стражар, за пода год., кв. дорћоски, број порескога расиореда 3757.