Beogradske opštinske novine

ГОДПНЛ X. одбора, да на позив тачно долазе у седннце, како би се рад могао општински у 6 часова како би се што више послова посвршавају.

35. ВАМРЕДМИ САСТАИА^. 11. Маја 1802. год.

Председавао председпик г. Милов. Маринковић били од члаиова одбора г. г. Милут. Ј. Марковић, Н. Р. Поповић, Мата Јоваиовић, Мид. Каиетановић, Др. ТЗуровић, Ђ. С. Новаковић, Коста Б. Михајловић, Љуб. Јовановић, Вел. Тодоровић, А. Ј. Одавић, И. Ђорђевић, Милош Триковић, Н. X. Поповић, М. В. Нетровић, Д. Гајић I. Прочмтан Је записник одборских седнице државе 7. Маја 1892. год, и у одлуцп Бр. 860 под а., учињена измена, да место Ђоке Николића буде Коста Ђорђевпћ, баруџпја надзорник при грађењу калдрме. II. Одборннк г. А. Одавић предлаже, да се калдрмише некалдрмисанп део добричане улице. По саслушању овога преддога в по објашњењу пнжињера, да је одбор већ решио, да се овај део улице калдрмтше, одбор је одлучио, да се изврпш одборско решење, које је раније донето, за калдрмисање овог дела добричине улице. III. Одборнпк г Ђорђе Нешић пнта, зашто до сада није дата линија иредузимачу грађења калдрме у Фашекџпској улици, како би могао рад отпочети и предлаже, да се пре држања лицитације увек у инжпњерском одељењу изврши све оно, што је иотребно предузимачу тако, како бп он могао по одобрењЈ лицитације одмах рад отпочети. По саслушаау овога и по објашњењу председпика, да се давање линије задржава због недовољне техничке радне снаге, одбор је препоручио Суду, да од сада по предлогу г. Нешића поступа. IV. Поводом пзјаве председника општине да нема довољно техничке радне снаге у општини београдској, одборник г. М. Јовановић предлаже, а одбор одобрава, да се сем буџетом одобреаих техничких лица могу узетп у општпнску службу 69. НићиФор Дучић пензионар. 70. Петар Ђурвћ магазаџ. за целу год. 71. Петар Ј. Илић служитељ мин. прив. 72- Петар Новаковић рг. 73 Радпвоје Предпћ управнпк зајма. 74. Риста Васиљевић каФеџ. 75. Риста Стојаковић писар мин. нар. прив. 76. Риста Стојковић лебар, за целу годпну. 77. Самуило Јанић трг. 78. Самуило Ј. Меламед деловођа трг. 79. Светислав Станисављевић држ. мајстор за целу годину. 80. Светозар Димчоглић служ. поште. 81. Светозар Дридаровић кал. трг. 82. Сима Грбић скретничар. 83. Сима Д. Шинчић служ. нар. библиотеке 84. Соломон Азријел трг. 85. Спаса Вељковић ииљар. 86. Сретен Ковачевић служ. нар. библиотеке. 87. Сретен Новаковић трг. 88. Станоје Рацаћ чувар осуђ. 89. Стеван Јов новић цпсар адвок. 90 Стеван Дазић кал. трг. 91. Стеван Радојчић ценвионар.

^ ^ — 223 — _ још два техничара, на терет партвје буџетом ! одређене за невредвиђене трошкове. Овлашћује се председник; да ово решење изврши, и одреди плату тим техничарима. V. Одборнпк г. А. Одавић предлаже, да се Јован Смедеревац, први општинскн пнжињер, задржи у служби општпнској, као човек, коме су сви радови у инжињерском оделењу добро псзнаги и који би могао битп ново изабратог управнику ипжињерског оделења велик помоћи. Одбор је препоручио председнику општине,, да се у смиму овога предлога споразуме са управнпком Селесковићем као п о награди Смедеревчевој па да о усменом извести одбор. VI. Одборник г. В. Тодоровић иредлаже, да се редовне одборске седнице држе надељом пре подне, а ванредне празником, иошто мислп да ће се на тај начин одбор многобројније и тачније састајатп. По саслушању овога одбор је одлучио, да се седнице сазивају у дане, као штоједосад било, с препоруком, да одборници врше тачно своју дужност и долазе у седнице. VII. По прочитању акта истражног судије за вар. Београд, АБр. 6888, 6884. 6911, 6910 и 6694, којим се траже уверења о владању и имовном" стању извесних лица одбор је изјавио, да је Ђорђе Петровић, лекар, доброг владања и доброг имовног стања; да је Тодор Шапел доброг владања, а слабог имовног стања; да су му Христодуло Л.азаревић, Тале Јовановић, и Алекса Димитрпјевнћ, Ленка Јована Науновића и Перса Косте Ђорђевића и Јован Васиљевић непознати; да је Мпјајло Петровић ђак, доброг владања, а сиротиог имовног стања, с тим, да је овај последњи за учињену кривицу од уираве гимназијске већ кажњен. VIII. По ирочитању акта команде коњичке бригаде, АБр. 6909, одбор је изјавио, да Је Коста Ресавац доброг владања, да не ужива добар глас у грађанству, а отац његов да је доброг имовног стања. IX. Председнпк износи одбору на мпшљење молбе, којим се траже уверења о сиротноме стању. 92. Стевап Ђ. Танасковћћ кал. трг. за целу годину. 98. Спеван С. Цветковић трг. 94. Стеван Чађевић инжињер. 95. Стеван Ћурчић новинар. 96. Тихомир Ј. Марковић адвокат. 97. Тома Делимарковић агент. 98. Тома Милетић служител, нар. библиотеке. 99. Хајим Монтијас кал. трг. 100. Франц Фајетнер предузимач.

_ _ БРОЈ 21 По прочитању тих молби СБр. 8442, 8445 8400, одбор је изјавио мишљење, да се Јелеви Клапаревић може дати тражено уверење, да се Мптрн Ристе Поповића не може дати тражено угерење н да се суд предходпо увери о имовном стању Живка Илића, па да му изда тражено уверењеX. Председник износи на решење нзвештај повереништва за одређивање сталне цене леба, но пошто чланови, поверепиштва нису присутни, то је одбор одлучио да се овај предмет остави за идућу седпицу и да се чланови повереништва, одборници парочито позову, да у пдућу седнпцу дођу. XI. По прочптању извештаја повереништва о прегледу општинских каса АБр. 6622. и по саслушању предлога г. Г Б. Ж. Нешића, одборнпка, да се по одељцима општннских установа нотребне књиге за руковање са општинским новцем, одбор је решио, да се извештај повереништва у свему прими и по њему поступи, благодарећи повере ништву на његовом раду. Исто тако да се усвоји предлог г. Нешића, препоручив председнику оиштине, да ово решење што пре изврши. XII. На нредлог одборника г. Н. X. Поповића од бор је овластио председника општине, да може наређивати вапредне прегледе каса, кад за добро нађе.

општински послови

— Личне вести. Никола Тесла чувеви електротехничар, одазвао се позиву београдске општипе, те ће доћи у Београд где ће се дан два бавити. Ми се из свег срца радујемо доласку овог великог Србина а надамо се да ће му се исто тако и цео Београд обрадовати. — Зидање школе. Давно жељеио зидање школа за београдске основне школе већ је отпочето. Огпочето је са зидањем зграде за основну школу за дунавски крај и јалију. Зграда ће бити угледна за све остале школе београдске, а подиже се у улици Душановој на месту где је била црква св. Александра Невског. 0 зидању те зграде онштина је закључила са предузсмачем овакав уговор : 7 Г 0 В 0 Р вавључен између општине београдске и г. Радована Миденковића, предуаимача из Веограда, о видању основне школе у Душановој удици, под овим погодбама: 1. Општива даје у најам г. Радовану, а г. Радовав врима и обвезује се, да општини сагради о свом трошку и материјалу основну школу у Душановој улици, строго по плану, предрачуну и опису радова за цену од сто четрдесет и две хиљаде две стотине чегрдесет и три динара увупно. 2. Иредузимач се обавезује, да за ту суму целу зграду потпуно сврши; да даде свој материјал и рад, и да преда општини све готово и намештено; да земљу, блато, отпадке и ђубре очисти, и да потпуно свршену грађевину без икаквих недостатака и