Beogradske opštinske novine

БРОЈ 23.

ГОЛ- X.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ дена за србију: на годину 6 дин. на пола године 3 дин. за стране земље на годину .... 9 дин.

Неде^ва 31. Маја 1892.

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општински суд а све коресподенције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Нснлаћена пнсма не прпмају се

НАРЕДБА

Да би се огвлонила опасност по здравље становника београдских, која би могла наступити услед велике врућине, Суд београдске општине на основу уговора, закључених са концесионарима за извожење ђубрета (т. 2. угов.). нареЂује: да сви концесионари, од данас, па до даље судске наредбе, два пута недељно извозе ђубре из свију станова београдских. Ко од концесионара ради противно овој наредби, казниће се пајвећом казном која је предвиђена уговором. Од суда општине града Београда 18. Маја 1892. год. СБр. 7084.

Н А Р Е Д Б А Тачком првом закона о замени § 364. кавненог закона наређено је, да се радње и дућани држе затворени недељом и извесним празничним данима. На основу овога законског прописа, а на молбу еснаФа бакалског и по препоруци Управе вар. Београда од 10. т. м. Бр. 7645 суд општине вар. Београда на основу, чл. 36. зак. о општипама, наређује : да од данас све деликатесне радње морају бити недељом и другим празницима, законом обележеним, затворене, пошто и оне нису ништа друго до бакалске радње. Са сваким ко противно овој наредби учини, поступиће са по горњем законском наређењу. Од суда општине београдске, СБр. 8602. 15 Маја 1892. г. у Београду.

Н А Р Е Д Б А На молбу еснаФа бакалсног а по препоруци управе вар. Београда од 10. Маја 1892. год. Бр. 7644. суд општиие вар. Београда, као надлежан, на основу чл. 36. зак. о општинама, наређује: да се од данас строго забрани продавање страних производа, (као: лимунова, поморапџи, сапуна и др.) на овд. пијацама и по улицама, пошто се таква радња, коју поједина лица упражњавају, по закону има сматрати као торбарење. Ко би противно овој наредби поступио

биће кажњен на основу § 387. т. 1. крив. закона Од СЈда општено вар. Београда СБр. 8598. 15. Маја 1892. год. у Београду.

Н А Р Е Д Б А

Пошто је при јаким врућинама домаћа пашчад изложена разним болестима а најобичније беснилу, то у интересу здравља и безбедности грађана, Суд општине вар. Београда наређује, да се не сме водити пашчад по каФанама, парковима и другим јавним местима. Ко противно овој наредби поступи, казниће се по § 332 алинеја 2. с погледом на § 335 ашнеје 5. крив. закона. Од суда општине вароши Београда19. Маја 1882. год АБр. 7230. у Београду.

Н А Р Е Д Б А

Доставља се на 8нање и управљање свима обвезницима ове вароши, да ова командау будуће неће узимати у поступак ничију молбу или жалбу, ако поред читког потписа не назначе још и јединицу, иозив и број списка, где су уписани као и редовно занимање, кварт, улицу и број куће, где обитавају. Они обвезници без разлике звања и занимања, који су се привремено или стално доселили, или ће се тако исто одавде отселити, морају лично доћи у штаб ове команде, или писмено известити ју, те да се та промена у списковима прибележи. За кога се сазна, да по другом ставу ове наредбе није поступио, казниће се као обвезник но опредељењима дисциплинске наредбе. Из штаба VII. пуковоког округа 19. Маја 1892. год. Бр. 5919. Београд.

РАД 0ПШТИНСК0Г ОДБОРА 37. ВАНРЕДИИ САСТАНАЈ^ 18. Маја 1892. год.

Председавао председник г. Милов. Маринковић; били од чланова одбора г. г. Н. X. Поповић, И. ТЗорђевић, Ђ. Ж. Нешић, Свет. Ристић, Ђ. Неранџић, М. Капетановић, Др- М. Т. Леко, поп Капетан-Спасић, Мијајло Јанковић, С. Азријел, К. Б. Михајловић, А. Ј. Одавић, Рад. Филиповић, М. О. Петровић, Мата Јовановић, К.Д. Гдавинић, Љуб. Јовановић, Др. Радовановић, Н. Р. Поповић, Л. Дашковић, Стев. Чађевић. I. Прочитан језаписник одборских одлука сед-

нице државе 15. Маја 1892 год. и би одлучево, да се одлука бр« 386 не објављује. II. По прочитаву акта пстражног судије за вар Београд АБр. 7042, 7046, и акта VII. пук. окр.. комаеде АВр. 7067 којим се траже уверења о владању п имовном стању извеснвх лица, одбор је изјавио, да је Коста Бранковић доброг владања и доброг имовног стања; да су му Владимир Станојевић и Димитрије Живадиновић непознати. III. Председник изпоси одбору на мпшлење молбе, којим се траже уверења о сиротноме стању. По ирочитању тих молби СБр. 9003, 8967 > 8939, 9032, 9001, 9002, 8989, одбор је изјавио мишлење, да се може дати тражено уверење молиоцима: Милки Узуновић, Јулки П. Степић, Јовану Богдановићу, Миловану Поповићу, Радосаву Миковићу, Димитрију Стојановићу и Марији С. Бугарској. IV. По прочитању извештаја комисијских ГБр. 832. и 833. о одређенпм осама у улицама Кнез Лазаревој и Лјубичиној одбор је решио, да се обе ове одређене осе одобре. V. Председник извештава одбор, да ће велики научењак и електротехннчар, Србив Никола Тесла посетитп Београд и да је иаредио све што треба, да се Тесла о трошку општине београдске што свечаније дочека. По саслушању овога одбор је једпогласно одобрио у свему посчупак председникастим, да се трошак око дочека славног електротехничара Србина Николе Тесле, исплати из партије буџетом одређене на непредвиђене трошкове. VI. Председник изпосп одбору на решење понуду Едварда Шлагетера, нредузимача из Крагујевца, о лиФеровању тротоарских плоча. По прочитању те попуде ГВр. 828. одборје овластио председника општпне, да од поднетих понуда за тротоарске плоче прими, које ће по општину бити најпробитачније, па о томе одбор пзвести. VII. Одборник г. Таса Капетав-Спасић пита, кад ће доћи Србин Никола Тесла и на који начин мисли се дочекати. Председник одговара, да се за сада још незна дан Теслина доласка, алп је сигурно, да ће у току ове недеље доћи. Тесла ће се дочекати о трошчу општиве по решењу одбора, а дочек ће спремити г. г. Андра Одавић, Др. М. Т. Л.еко, Ст. Чађеввћ, М. Капетановић, Др. М. Радовановић одборници. VIII. Одборник г. Др. Марко Т. Леко пита, да ли су одређена места за савска купатила. По објашњењу председника, да ово питање још није регулисано, одбор је решио, да савска ку.