Beogradske opštinske novine

од друге, ако се не би цела улица нивелисала и калдрмисала. То би било за саобраћај врло незгодно. А и за кноцесионара трамваја било би незгодно јер би било гешко одржавати чистоћу и г. д. и т. д. На тој линији као и на свим местима, где се нивелега знатно спушта, ја бих наредио да се улица у целој ширини нивелише и калдрмише на оним местима где нема разлике, а таквих места има, може се дозволити да предузимач трамваја калдрмише само ону ширину колику трамвај потребује, јер незнамо како Финансијски стојимо те да би смо оваквоједногенерално наређење могли издати. Ја бих био начелно тога мишљења, али налазим да би ова ствар требала да се упути комисији за калдрме или трамвајској, или најзад и другој којој, те да размисле за која би места требало наредити калдрмисање и нивелисање целе улице. Цредседнак. Пристајете ли у начелу на предлог г. Матим с тим да се начин извођења остави комисији? (пристајемо) А којој би сте комисији то упутили 1 (чује се: за трамваЈ !). I Ђока ЕешиК Ако је председништво добило извешће од друштв,а које има да гради калдрму могло би предходно да инжињер изађе и води онде од Лондона, па идући двору, да ли остаје довољно простора за коловоз, јер како се сада почело радити, мени изгледа, да ће се сузити пут. Председник. Зна се колико има да се узме за трамвај. Мислим метар. Мата ЈовановиА. Мени је чудно одкуд бојазан г. Нешића. Најужо коловоз је од 10 метара, кад узмете један и по остаје 8Ч 2 метра на таком коловозу остаће довољпо простора да се могу и троја кола размимоићи. Ђока НешиК. Молим г. инжињера да нам објасни, колико мора бити растојање (Иижињер објасни). Пре^седник. Одобрава ли одбор да се пред^зимачу изда наредба? (Одобравамо). Сад имамо друге хитне ствари. Директор грађевинског одељка предложио је набавку извесних ствари које су нужне, а које немамо а поред тога и нуждан намешгај Он је поднео два предлога. Молим да чујеге (Секретар прочнта). Одобрава ли одбор ове набавке ? (Одобрава). Г. Главкпић је јавио, да је отишао ван Београда па не може за извесно време долазиги у седнице одборске, он је изасланик за окр. Ужички ради испитивања ђака приполагању испита зрелости. (Добро). Сад имам да вам саопштим и да вас замолим за одобрење. Ствар је у овоме. Вама је познато, да ми наплаћујемо извесну таксу за извесне преставе по башгама, које држе обично странци и свирачи Међутим те радње су у свези са нашом једном ус- !

новом а то је са пародним позориштем. Они често долазе и отварају претставе ту близу око позоришта и тако праве штету народном позоришту. Да би се помогло колико толико овој пародној установи,ја сам по личној молби из министарства просвете одлучио, да оптеретим извесном таксом те преставе са стране и по баштама у корист народног позоришта. Ја вас молим да одобрите п. пр. ако за опшгину наплатимо таксе 10 дин. онда да се наплати још 5 динара у корист народног позоришта. Андра ОдавиК. Ја незнам да ли је пречишћено то питање односно паплате таксе. Ја сам једном приликом изнео то питање и онда је одговорено, да стоји у питању који има то право на исплаћивање тавсе. Ако је ово питање пречишћено опда ја не само шго немам шта да приметим, него би тражио, да се наплати толика иста такса колико и за општину јер доиста господо отидите у позориште, па ћете видити да је празно. Председник. Могу вам одговорити, да је то питање доведено у ред и сад је неспорно. Ми наплаћујемо непрестано таксу и томе се нико вепротиви. Веља ТодоровиИ. Мени је та ствар позната. До нре изласка закона о општинама наплаћивала је ту таксу управа в. Београда, а од закона нанлаћивала је општина. Кад се државна власт томе непротиви онда је то питање пречишћено. А што се тиче народног позоришта и онда кад је управа в. Београд нанлаћивала таксу, давала је половину позоришту. Андра ОдавиК. Незнам, да ли ћете се сетити, да се је неко жалио истражном судији односно те таксе па је поништена радња и отиголо држав. Савету и тамо још стоји пе решено. Може биги да је ово прећутно признато право, али још није расправљено. Но ја би молио г. председника или он сам да изнесе на решење да се та такса пречисти или ако неће председник да ја сам покренем ту ствар, јер се зна да смо ми ишли пређе да се са том таком спречи долазак странаца док нанротив није се тако практиковало. Председник. Пристаје ли одбор па ово? (пристаје) Добро онда ћу ја изпети то питање. Председник. Сад молим вас да чујете о одређењу оса по улицама. (Секретар прочита извештаје комисије о томе за Кастриотову, Авалску и улицу, за палилулски трг и за Глумачку. (Прима се). Соломон Азријел Пре неколико дана одбор је донсо решење да жице буду више уза Саву То решење како ми се чини није саопштено илиџарима или га они не вермају кад су смели да наместе илиџе до близу ђумрука. Ја тражим да се изврши решење одборско или дозволи да сваки чини шта оће.

Председник. На ово питање одговорићу у идућој седници док видим шта је. Милош ТриковиК. Одбор је одредио извесна лица да настојавају над израдом калдрме у извеспим улицама а није им дао упутства и услове. За што? Председник. Израђују се у грађевинском оделењу и кад буду готови даће се свакоме коме припада да их има и зна. Мата ЈовановиК. Ја сам јуче био на Сави и видео сам доле где се прави калдрма, да ће водоводне цеви остати око 30 до 40 сантим. испод калдрме. Св. Ристић, рече ми да ће то исто бити и у улици Једренској. Мени се чини да ће се због плиткоће водоводних цеви бити опасности за водовод и са тога би молио председништво да унозори водоводну комисију на ову пошго је речено да цеви треба да буду 1 ■ 70 метара испод калдрме па да не буде штете од замршења. Председник. Учинићу по напомени. Пошго је 9 сати то закључујем данашњу седницу. РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

I. ДИМН.ИЧАРСТВО : а) За чишћење димњака (цилиедера) без разлике на спрахове 0-20 д.. б) За неузидаи шпархерд 0-20 д. в) За узидан » 0-40 д. г) За велики уг.чдан шпархерд у гостионици 0'50 д... д) За чишћење димњака од два спрата . . 0 ,о 0 д. ђ) За чишћење простог димњака . . . . 0-10д. е) За чишћење чункова до 2 и по метра уједно са пећима 0 -10 д. ж) за чишћење чункова од 2 и по метра на у;едно са више пећима 0-20 д._ з) За паљење дамњака (цилиндера) без разна спратоие 0-70 д. ii. изв0жеве "бубрета а) За собу и кујну или мањи дућан са собом 0-20 д. б) 2—3 собе са кујном или већи дућан са собом 0-60 д.. в) 4 и више соба са кујном или гостиоиица са кујном без штале 1 д.. iii. пражвеве п0мијара и нужника а) Од кубнсг метра 12*— д. б) Од акова 0'50д..

1у. псетарена: а) Марка за пашче за годину дана б) Обнављање изгубљене марке стчје v гробарина; а) Гроб за децу б) Гроб за одрасле в) Мала гробница г) Велика гробница III реда .... д) Велика гробница II реда . . . е) Велика гроббница I реда . .

3 д. 1 Д.

7 д. 12 д. 555-52 д. 998-39 д«. 1099-32 д. 1687-57 д.

VI. мртвачка к0ла а) Мртвачка кола стара са 2 коња . . . 12-90 д. б) Мртвачка кола са анђелима са два коња 14-90 д. в) Мртвачка кода нова са 2 коња . . , . 36-90 д.. г) Мртвачка кола ноза са 4коња .... 72-90 д_

УРЕДЕИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈК У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Власник Општина Београдска

Иарна штамаарија Народно Радикалне Странке.

Уредник Урош Кузманови!