Beogradske opštinske novine

БРОЈ 37.

356

ГОДИНЛ X.

цлатити боље него у државној служби, јер друкчије стоји са опппинском службом, а друкчије са државпом. Који долазк у општинску службу ама тежи задатак да ради а не може се задовољиги да заслужи само дневни хлеб, пего и кад изађе из те службе да му што остане. Ја се слажем с тим да се то стручно лице изабере вонкурсом јер смо и до сада тако практивовали, па тако смо исто радили кад смо тражили директора грађевинског оделења, ми смо га копкурсом изабрали. Међу тим сгоји то у нашим рукама кога ће мо да изаберемо. И то лице које г. директор предлаже, нужно је да поднесе попуду и кад буде копкурс и тај ће се стручњак извесно јавити, и ми ћемо изабрати онога у кога имамо вере, да ће тај посао свршиги. ПГго се тиче плате морамо бол>е платити него држава што би платила, а нарочиго за то што је то привремена служба, која неће трајати дуго него само дотле, докле се тај посао пе уради. Ја сам тврдо увереа, да се ни једап озбиљаи. вредан и сиособан радпак неће примити за мању плату од оне, коју је дирек- | тор предложио. Марко Леко. Ми имамо овде два питања ! да решимо. Једао је оргапизовање геометар- I ског одсека у општини, а друго је о оду- | зимању радова од г. Андоновића. Што се ј тиче првога, питања доиста то је прави пут, | да се распише конкурс и да се потражи ј згодно лице, које ће моћи тај одсек ор^а ј низовати тако, да се посао поглавито односно катастра сврши најбоље и најсавршеније. I Али о другом питању није било никако говора. Ја не могу да се сложим с предлогом г. управника инжињерског оделења, да се се од г. Андоновића одузме рад, а да се и не саслуша. Ја бих желео да се г. Андоновићу предходно саопшти. како је ова ствар изнета пред одбор, и да је одбор изјавио жељу, пре пего што усвоји мишљење нашег ипжињерског оделења, да г. Апдоновић ноднесе извештај, шта је урадио, какву је сметњу имао, те није према уговору на време свршио посао и до кога рока мисли да сврши. Треба имати на уму, да ми ту имамо посла с једним проФесором Вел. Школе и кад се је он ангажовао да тај посао сврши, част његова неће допусгити да се на овакав начин с њиме уговор раскиае. За то ја бих молио одбор да донесе одлуку, пре пего што се усвоји предлог г. управпика, да се саопшти жеља одборска г. Апдоновићу да у што краћем року поднесе одбору извештај, за што није посао на време ио уговору свршио и до ког рока мисли да га сврши. ЋреАССдник Ја ћу вам споменути ово. Ево ја имам у рукама извештај комисије, која је имала рад г. Андоновића да прегледа. Та комисоја поднела је извешгај и ево како гласи (чита:) Ја сам нозивао пеколико пута г Апдоновића, да нам преда свој рад, он ми је увек одговарао донеће, донеће, али га није ни дап дапас донео. Ја сам био ^ужан да ову ствар један пут изнесем пред одбор. Мика Бчнкови^. Па то мења ствар из основа. Поп; Таса Кааетан Сааси^. Стоји ли у уговору, да му се изда новац у вапред. Соломон Азријел. Кад стнар тако стоји, да се позове на одговор и да се тужи суду.

Председнш. Оп је узео новац у напред у суми 7000 динара и нешто више, и ако је до њега кривица. доиста ови радови треба да падну на терет његов. Ђока Новакови^. Ја мислнм према овоме што смо чули из овога извештаја комисијског и говора унравника инжињерског оделења да ми више не можемо чекати и тај посао треба да се сврши на онај начин као што смо мало час говорили — конкурсом. А што се тиче г. Апдоновнћа да се од њега тражи све оно шго није заслужио, да се оцени његов рад, и да му се плати само онолико. колико је заслужио. Иредседник. Ја вас молим да не сметнете само с ума, даје то носао неодложан, грађани нам непрестано долазе, и ми не можемо да их задовољимо. Др. Марко Аеко. Што није раније саопштено одбору да г. Андоповић пе ради? Председник. Ствар је овако текла. Ви знате да је била одређена комисија да прегледа рад г. Андоновића, и такоједнако се та сгвар до сада провлачила. Ја сам толико пуга позивао г. Андоновића, да нам преда свој рад, а он ми на то одговори: да има још негато да доради, и наравно као према проФесору Вел. Школе морало се имати обзира, но ствар на послетку излази на видик, да он не радиништа, а посао стоји. Ја сам ту сгвар морао прекинути један пут, јер готово сваки дап имамо .непријатностн, штојтај'посао нијејна време свршен. На нрилику ово се дешава. Долазе грађани у грађевински одељак и моле за дозволу за подизање зграде за становање и дају обавезу да је подигну на своју одговорност с тим, да у случају ако треба због регулације да се руше не траже никакву накнаду за порушепу зграду него само за земљиште. Ти плацеви постоје преко иута Краљеве штале. Наравно ми не смемо да дозеолимо такво подизање зграда (Свршиће се)

ТАКСЕ 3А ИЗИОШЕЊЕ ТВУБРЕТА заквартове: Савамалоки, Теразијски, Брачароки и Барошки. 1. Од собе и кухиње оли мањег дућапа са собом 0'25 п. д. 2. Од две нли .ри собе. са кухињом нли већег дућава са магазом . . . 0-70 п. д. 3. Од четири илн више соба са кухпњом, од каФане са кухињом, од гостионпце са кухињом без штале 1*50 и- д, За квартовз: Дор^олски и Палилулоки. 1. Од собе н кухиње, нлп мањег дућааа са собом 0'20 п. д. 2. Од две или трп собе са кухињом пли већег ду^апа са магазом . . 0 60 п. д. 3. Од четари пли више соба са кухињом, сд каФапе са кухвњом, од гостпонпце са кухпњом, без штале 1 дин. Од суда општине бгоградске 23 Августа 1892 год АБр. 9449.

Т О Е за јавне забавз у општини београдској

I. За свирање муш. оркестара ио каоанама, башхама и т. д. од концерта до Зд. б) За смрање са певањем вештака од 1 конце^та 5 д в) За свирање женског (оркестра) Дамен-Капеде 20 д. II. а). За игранку у докал 1-ог реда 15^. б) За игранку у локал. И-ог реда . . . . 10 д. в) За игранку у локал. Ш-ег реда .... 5 д. III. а) За панораму на дан 5—10 д. б) За разне ирестаке и показиваље вештина, дневно 10—50 д. в) За менажерије и музеуме 5—15 д. г) Циркус од представе 10— 20 д. д) За забаве „Тингл-Тангл" т. ј. (певање, свирање и представљање) од вечера .... 50 д. IV. За друге врсте забава које овде нису предвиђене ре шаваће општински Суд засебно. V. За воду на савској пумпи. а) Буре од 3 акова 0-5 дин б) Буре од 6 акова 0*10 „ в) Буре од 9 акора 0-15 ,

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

i. димричарство : а) За чишћење димљака (цилиндера) без разлике на спратове 0-20 дб) За неузидан шпархерд 0*20 д. в) За узидан » 0-40 д. г) За велики узлдан шнархерд у гостионици 0-50 д д) За чишћење димњака од два спрата . . 0-20 д. ђ) За чишћење простог димњака 010д. е) За чишћење чункова до 2 и по метра уједно са пећима 0-10 д ж) за чишћење чункова од 2 а по метра на }једно са више пећима 0-20 д. з) За паљење дамњака (цилиндера) без разна спратове 0-75 д. iii. пражњеве помијара и нужникаi а) Од кубног метра 10-00 д б) Од акова 0'50д 1у. ПСЕТАРИНА : а) Марка за пашче за годину дана . . . 3*00 д в) Обнављање изгубљене марке стаје ... 1 д V ГРОБарина; а) Гроб за децу '' д б) Гроб за одрасле 12 д в) Мала гробница 555-;. 2 п. д г) Велика гробница III реда 998-39 п. д д) Велика гробница II реда .... 199*32 п. д е) Велика гроббница I реда . . . 1684*57 п. д VI. МРТВАЧКА К0ЛА а) Мртвачва кола стара са 2 коња . . . 12*90 I б) Мртвачка кола са анђелима са два кова 24'90 д в) Мртвачка кола нова са 2 коња . . , . 36'90д I) Мртвачка кола но»а са 4коња .... 72*90 д

УРЕДЕИШТВО И АДМИНИСТРАДИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Влаоник Опгптина Београдска

Иарна штампарнја Народпо Радикалпе Странке.

Уредник Урош Кузманови^