Beogradske opštinske novine

ГОДИНА X. ИЗВЕШТАЈ -о воличини воде која је потрошена на чеснама у Веограду од 16. Августа до 1. Септембра 1832. г.

1 Тек. број 1

ВОДА ИЗ

Рад дневно сати

Количина воде за 15 дана у литрима

Примедба

1

Општ. буиара

14'45 м.

2 540700

2

Ва|>. извора

24 сат.

1,426-637

3

Булб. пзвора

24 сат.

627 610

Свега за 16 дана литара 4.594.947

РЕДОБНИ САСТАНМ Ч).Д Б 0 Р А ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (по стевогр . велешклмА) држан. 11. Августа 1892 год. Председавао председник Милован Р. Маринковић. Председник. Има довољан број одборника, с тога отнарам седницу и молим вас да чујеге протокол прошлог сасганка (секретар прочита. Прима се) Др. Марко Леко. Комисија за елекгрично осветлење никако се не казива, шта је томе узрок ? Председник. Наредићу да се сазове и то ће биги ускоро. Илија г Борђеви\\. Пига шта је урађено с одређењем осе у другој паралелној улици -с Душановом. Председник. Свршено је то пред одбором. А. Одави\х. Покреће по нова ту ствар тврде&и, да је боље и по оиштину и по грађане да се оса у гој улици одреди по иредлогу ирве комисије. Мика БанковиИ. Слаже се с Одавићем и предлаже да се у смислу његовог предлога решење општипско измени. М. БончиК. То је ствар регулације.

— 379 Ако хоћете од плана да одступате онда има на више места то да се учини. С тога о томе не треба више ни говорити. Ђока Нешик. Моје је мишлење да о овој ствари више не говоримо, кад је свршепо. Ђока Поваковиб. Овде је у питању да ли ово треба понова изпосити на решење или не ЈПто се мене тиче мислим да неможе. Ми решавајући данас овако. а сутра опако отишди би далеко да ништа неби ни било стално шго регаимо. Нисам зато да се доне^о решење сад ништи. Што се тиче плана регулационог, њега су стручњаци прегледали и одобрили и ако га ми сад кваримо онда он неће ништа ии вредиги. Мата Јовановип. Брани с разлозима решење одборско и наводи хрђаве последице ако се уведе практика, да се противу утврђеног регулационог плана ради. Коста Главинић 0 самој ствари нећу да говорим, јер ми није позвато, али дозволите ми да греба остати пре решењу одборсвом а интерееирапи нека се жале надлежном министру. Председник. Дакле, јесте ли вољни да с& усвоји предлог Главинићев, да се заинтересовани грађани занитају па опда чини шта треба? (јесмо). Председник Да се пређе дакле на дневни ред (добро) Овом приликом слободан сам умолити сву г. г. одборнике, да сва питања изнесу прво мени писмено или усмено и тев ако не добију никакав или не повољан одговор, да га покрепу пред одбором. Тако би многе ствари биле свршене а пе би ни дошле пред одбор. (врло добро). Сад изволте чути протокол лицитације о давању под закуп неких дућана у фишекџиској чарп ији (Секр. нрочита. Решено да се држи друга лицитација). Ви знате, господо, да смо до сад набављали сено и сламу преко лиФераната. Ја мислим да би боље било кад би смо сами вршили набавку тога непосредно од народа, како се чини код војске (врло добро). Могла би да објавимо цену преко повина па да примамо и плаћамо све одма. Тако би добили и боље и јевтипије цене него што су лиФерантске. Еоста Б. Ми]аилови& Тај преддог пред-

прилике. Они га посаветоваше, да оп поручи трговцима млетачким, да му они сами допосе све што му је за живљење погребно, јер су знали, да ће тако поузданије добивати све што им треба. И перфидни Млечићи — после малог тобоже устезања доисга пристадоше па његову понуду. П Р и свем том успеха код Кроје пе|е било баш никакога. Турци су и сада понављали с времепа на време своје нанаде, али увек узалуд: опседнути су се и без Скендербега борили баш као и кад им је он био ту. Већ је био настао и месец сетембар, те се требало бојати и зиме. а Кроја још беше у арбапским рукама. Онда Мурат понови свој позив опседнугима, да му се цредаду, али одговор би као и први пут. Неје остајало нишга, већ да се учини и последњи покушај, па да се онда пође натраг. 12. сетембар буде дан одређен за тај последњи главни напад. Али и оп не би пи мало срећпији од других: и овај напад би са свим без успеха. Онда Мурат пошље посланика једпог свог, пеког Јусу^а, да отиде да потражи Скендербега к да му понуди од султана мир, а с погодбом, да Арбапија плаћа годишње бар пет хиљада дуката. Једва једном, после дужег времена, нађе Јуфус Скен-

, дербега и изјави му, шта му је султан по| ручио. Али Скендербег не хтеде никако да пристане иа ту попуду и посланик се мораде вратити без успеха. Мурату сад не остаде ништа друго, до да се врати Једрену, што оп доиста — 26. окт. — и упкпи. Тако се врши и тај, по ј Арбанију једап од најстрагапијих похода. I турских. Скендербег се сад врати у Кроју. Ту буде дочекан у највећем весељу. Он загрли Вранаконта, наимепујега за тим грофОм од Маће, па опда и остале храбрије награди сваког по својој заслузи.ј)

|) Да је Вранаконта иостапио гроФом од Маће и то баш ове године, то иомиње и Хопо у својим таблицама. Узгред буди речено, то у свеви с оиим писмом што смо нанред навели и у опште са свим оним, што смо досад говорили, јасво сведочи. да не може бити истина оно што Халкондида каже, да је т.ј. ова друга опсада Кроје била год. 1448. СћаХсоп. Т/аоп., сгр. 154..

ВРОЈ 40 седников врло је умесан и слажем се с истим. Председник. Дакле, усвајате ли да се набавља сено с пола паре скупље но за војску. (Примасе). Хоћете ли да се одреди комисија? (Не треба сад). Слама пеће бити потребна, јер је још имамо. Да идемо даље. Секретар чита извешће о одређењу осе за Јевремову улицу и то од Љубичине улице према Калимегдану. (Прима се.) Молим вас да чујеге сад једну ствар која одавно стоји не решепа. Вама је познато да је „каФана код Скупштине", поводом тим шго је пасинат онај друм, обала у низи и да су тутори тражили од ошпгине накнаду штете због тога што је тим насипањем, кућа изгубила првобитну вредносг. Поводом жалбе и нисменом акта о томе, ја сам ову ствар дао да се испита и испитивање је извршио прво наш правозаступник ошпгински, који је дао своје мишљење у том цравцу да би право било ако бн општина дала какву накнаду без парнице; а за тим, пошто ја нисам остао на томе мишљењу, и грађевинско одељење наше коме сам је упутио. Грађевинско одељење, узев у оцену целу ствар, закључило је да би се могло с 800 дин. помоћи томе имању. (Секретар прочига извешће о томе). Стараоци су међутим тражили у молби, или да им се доведе имање у ред или да им се да једпа сума која је по мнењу нашег грађевинског одељења претерана. Илија 'БорЏвић. Питање је хоће ли сгараоци пристати на зид који прсдлаже наше грађевинско одељење. И ако би приетали добро, иначе би се морао скидати кров, нодизати зграда итд. а то би коштало много. Ја мислим да, кад тутори вису тражили план од општине да поставе зграду да немају права да траже накнаду. Но кад општина иоказује добру вољу да масу пе оштети, ја мислим да ће тутори ту сгвар радо прихватиги тим пре, шго има доста примера у Београду, у којима су људима остајале куће на брду и то пове па низакве накнаде нису добили. Ђеља Тодоровић. Пре пего приступимо решавању овога нитања нужно је знаги какву оштету маса тражи. Колику пиФру и даље какве онравке има да се изврше и шта кошта, јер инжињер каже само да се оправи зид. Председник. Награда оцењена од вештака у суми од 24 хиљ. дипара. Толико тражи тутор те масе. После тога наше инжињерско оделење нрегледало је ту каФану масену и нашло шта греба оправити и колико то кошта. Веља ТодорочиИ. Кад тутори траже 24 хиљ. дипара то значи да хоће кућу да руше. Инжињер каже само зид да се оправи. Треба прво извидити, да ли је општина дужпа то да оправља, и ако јесте, онда да се оцени ш га је боље да ли да нлаги у повцу или сама да оправи. Држим да би ово добро било, да се упути једној одборској комисији сасгављеној од правника и инжињера — па да они поднесу извешгај одбору Мата ЈовановиК. Пошто овде кема свију акта и вештачке комисије, ја се слажем са иредлогом г. Веље Тодоровића, да се ова ствар упути једној комисији, у којој ће бити и правпика и техничара. Председник. Молим вас сложите се на комисију. (Добро). Кога хоћете у комиси.