Beogradske opštinske novine

БРОЈ 42

396 -

ГОДИНА X.

се допуњава сваке годипе. И с тога треба га ма и непотиуа штампати ге да имамо у чему да вршимо иеправке Што се удица тиче ми још писмо довршили њихове пазиве али то морамо учинити. Ја мислим до 600 дин. треба да се одобри. (Одобрава се) Љуба Јовановић. Меии се чини да чакиа књига без плапа вароши пе би много вредила и ја мислим да треба у њу уврстити и нлан вароши с наименовањем улица. Ђока Нешић. Ја немам пишта против и потреба је да се иристуии изради тога шематизма, али ја не видим у овоме што нам је поднесено па увиђај, такву тачност (чита поједине ствари Чује се има то панред). Стеван Ча1>евић. У опште статистика Београда кад се мисли да ће моћи бити гогова? Председнив. Ја не могу то да вам кажем напред због тога што, јер се сад ради на послу о војеци. Ст. Чађевић. Тражим да се статистиком дозна морталитет и рађење по квартоиима и предлаже комисији да ово попуни. Председник. Услед дв.одаае власти: општинске и државне немогуће 0 ^азнати све то, али ћемо се и за то старати. Ст. ЧађевиЂ. Ја сам тога мишљења а и другови до мене исгога су мишљења да се одреди јодпа комисија која ће направити програм шта ће ући у шематизам те да буде што потпунији. А. Одавић. И ја сам за комисију и предлажем Љубу Јоваповића, Чађевића и Капетаповића. (Чује се: и Селесковића и Одавића.) Председник. Примате ли да буду свих пет чланови? (Пристајемо.) Др. М. Т. Леко. Из ноднетог пам плапа, како ће та књига адреса бита уређења види се, да ће азбучки спиеак бити по именима а пе ио презименима. Међу тим држим, да је већипа од нас имала ирилике, да се увери како је азбучни списак по именима не нрактичан. Пре свега имиња имамо вишеједна ких но презимена, поред тога но презименима лакше је начи поједипа лица у списку и с тога што имамо вазда имена, која се различно зову а и почињу са разним иисменима и ако једно исто име означавају н. пр. Атанатије, Танасије, Таса, Анастас Настас, Јелена, Денка и т. д. за то би био мишљења, да азбучни списак у књизи адреса буде по презименима а не по именима. (Чује се: да о томе промисли комисија. Председник. Данас је била ОФертална лицитација опих 60 револвера, што је одбор одобрио да се набави и од три понуђача комисвја Је усвојила ионуду Марковпћа и Илића. Ђока Нешић. Тај понуђач у неколико је скупљи од осталих, али комисија је усвојила да се јсдап систем пабави и то онај какав има лопдонска полиција јер гарантује за годину дапа Фирма Марковић и Илић. Један револвер са кубуром кошта 24 дин. Председник. Одобрава ли одбор ову пабавку по извештају комисије ? (Одобрава) Овде има неколико молаба, којим се тражи милосг изванредпе природе. Барта Кап удовица оншт. чиновника, који је радио у ипжињер. оделењу, остало је по смрти овога са 4—5 ситне деце и моли за какиу помоћ (чита молбу).

Мића Петровић. Ја сам за то, да. једном за свагда да та милост, а никако ни сам за пепзију. Ђока Нешић. На противјасам противан мишлењу г. Мићином. Овде је у питању удовица једпог општ чиновпика за кога тврде три одборпика, да је био ваљан раденик и ка I пемају суећу, да наши чиновници имаЈу нензије за своју сирочад, опда да се да њој месечна номоћ. (Чује се: Да јој се да 20 дин месечно). (СвршиЈЈв сс)

Т _А. К О Е за јавне забавз у општини београдској

ЕЊИЖЕВКИ ОГЛАС

новл прзаповЕтм ч, жшттЋК. ТРОШКОМ КОЛАРЧЕВЕ ЗАДУЖВИНЕ ИЗДШЛД ЈЕ новд кн>игд РАЈКО од РАСИНЕ ПРИПОВЕТКА С КРАЈА XVII. ВЕКА написао ЧЕДЛ ШИЈДТОЗИЋ У овој својој пајновнјој прииоветки наш уважеви академик Чед. Мпјатовић, изнео је слику једног младића са села — од Распве Рајка, који , напојеи витешким духом сриских народвих иесама, као вравп витез „без бојазни и ирекора", стагља себе у службу ослобођења једне гроФице, која је допала роиства код једвог потурчењака. Одважвост чпстота карактера од Расиве Рајка управо је завосиа, његов српски осећај осваја срце п блажп душу Србннову, његово пожртвовање за част и образ равна се иоа;ртвовању класачиих витезова. Кроз целу приповетку веје оживљавајући дух сриске свести и српског поноса, — и чптаоца ће справом насладом чптатп и уживати у Рајку од Распве. Дело је елегантно штампано на финој артији н има 15 штампаних табака. Цева 2 динара. Може се добитп у Београду : у књижарницн Вел. Валожића и трговинп ЈеФте Павловића и компанпје, који имају главни комисион. Про /авцнма даје се пристојав рабат.

I. а) За свирање муш. оркестара по каа>анама, баштама и т. д. од канцерта до Зд, б) За смрање са певааем вештака од 1 конце^та 5 д в) Зв свирање женског (оркестра) амен^ апее ^ОаДд

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА

заквартове: Савамалоки, Теразијски, Врачарски и Барошки. 1. Од собе и кухиње вли мањег дућана са собом 0 25 п. д. 2. Од две илн грц собе, са кухињом пли већег дућапа са магазом . . , 0-70 п. д. 3. Од четири пли више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостиоиице са кухињом без штале 1-50 п- д. За квартове: Дор1олски и Палилулски. 1. Од собе и кухиње, пли мањег дућана са собом 0'20 п. д. 2. Од две илн трц собе са кухињом плн већег дућапа са магазом . . 0 60 п. д. 3. Од четари или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостиовице са ку хињом, без штале 1 дцв. 0д суда општине београдскз 28 Августа 1292 год. АБр. 9149.

II. а). За игранку у локал 1-ог реда . б) За игранку у локал. П-ог реда в) За игранку у локал. Ш-ег реда III.

15 д 1Д Д 5

а) За панораму на дан 5—1. б) За разне нрвставе и показивање вештина, дневно 1— д в) За менажери^е и музеуме 5—15 д г) Циркус од нредставе 1— 2 д д) За забаве „Тиигд-Тангл" т. ј. (певање, свирање и представљање) од вечера .... 5 дЈЈ IV. За друге врсте забава које овде нису нредвиђене ре шаваће општннски Суд засебно. V. .За воду на савској пумпи.

а) Вуре од 3 акова б) Буре од 6 акова в) Буре од 9 акова

•5 днн. •2 „ д •15 ,

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

i. димричарство : а) За чишћење димњака(цилиндера) без разлике на спратове - 2 д б) За неузидан шпархерд -2 д. в) За узидан » '4 д I г) За велики у?ндан шпархерд у гостиониди '5 д д) За чишћење димњака од два спрата . . '2* д ђ) За чишћење простог димњака • д е) За чишћење чупкова до 2 и по метра уједно са пећима '1 Д ж) за чишћење чункова од 2 а но метра на у}едно са више пећима '2 д з) За паљење димњака (цилиндера) без разна спратове '75 д iii. пражвење п0мијара и шгжнина а) Од кубпог метра 1. д б) Од акова '5 д.

1у. ПСЕТАРЦНА : а) Марка за пашче за годину дана в) Обнављање изгубљене марке ст!.је

З'д

v гробарина: а) Гроб за децу '< д б) Гроб за одрасле 12 д в) Мала гробница 555С2 п. д г) Велика гробпица III реда 998-39 и. д д) Велика гробиица II реда .... 99-32 п. д е) Велика гроббница I реда . . . 684-57 п. д vi. мртвачка к0ла а) Мртвачка кола стара са 2 коња, . . . 2'9 д б) Мртвачва вола са анђелима са два коња 24'9 д в) Мртвачва кола нова са 2 коња . . , . 36'9д I) Мртвачка кола ноза са 4коња .... 72-9

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА Ј.Е У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Власник Општина Београдска

Парна штампарпја Народно Радикалне Странке.

Уредник Урош КузмановиЗз.