Beogradske opštinske novine

БРОЈ 47.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ цена за србију: на годину . . . • 6 дин. на пода године 3 дин. за стране земље на годипу .... 9 дин.

Недвхља 15. Новембра 1892.

"•чдачГШ!'—'—'—чсч счцг »....|ЦЈ(.ЦЈ рчр * « 11М1ИИ« • ♦ «ОНВ> ® « швв « « 11МИ11И « « им

Цена је огласима 6 дин. иара од врсте Претнлату ваља сдати упутницом на оиштински суд а све корескодендије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неилаћена иисма не примају се

.„„„ЉАА.,.,,

и АијИМЛ**.,-1Н1.1111.

Гра^анству вар. Београда

Г. Г. Васа Николић, Димитрије Милојевић, Вучко Ц. Илић и Дам.јан Димитријевић овд. грађани актом својим од 2. т. м. АБр. 11087, тразкили су, да суд општине- београдске по чл. 13. вак о општинама сазове општински вбор, који ће донети своје решење о ивјави неповерења данашњој Управи општинској. Ба доказ свога тразкења поднели су оригинални списак лица у коме је било записано 2194 гра^анина овд. а поднели су и други списак потвр^ен пореским одељком Управе вар. Београда у коме је било извађено из поменутог оригиналног списка 1353 лица, која су ознанена као потпуно правни гласачи и као довољан број за испуњење услова из предпоследње алинеје чл. 13. зак о општинама за сазив овога збора. Суд општине београдске подвргао је ревизији списак 1353 потписника ради уверења да ли су они доиста испунили све услове који се тразке за потпуно правне гласаче, и резултат тога испитивања показао је. да је и међу овима било записано 181 лице, који ове услове нису испунили, па одбивши овај број од броја 1353 показало се. да међу овима нема више од 1172 пуно правна гласача; даље уверивши се из акта да су садањи општински часници изабрани са 1245 гласова, Суд је нашао: да је овај број од броја 1172 већи за 73 гласа, те према томе и да тразкење поменутих гра^ана није било саобразно чл. 13. зак. о општинама за овакве случајеве, и решењем својим од 5. истог месеца АБр. 11087, Одбио молиоце од тразкеног сазива збора, о чему је и грађанство а и надзорна власт у своје време извештена. Али и преко тога Управа вар. Београда актом својим од 11. Новембра 1892. год. Бр. 20207, а на захтев ових истих грађана, наредила је Суду општине београдске да у року од. десет дана сазове збор граЈјана београдских на коме се има решити о поверењу или неповерењу данашњем Председнику општине београдске. члановима Суда, кметовским помоћницима, одборницима и одборским заменицима. Услед ове наредбе Суд општине вар. Београда на основу чл. 13. тач. азак, о општинама, с погледом на чланове 19 и 22. поменутог закона

РКШИО ЈЕ, ДА СЕ САЗОВЕ

ОПШТИНСКИ ЗБОР Ш т 21 НОВШБРА 1892 ГОД. - НА ВШДШ на коме се има решити о поверењу или иеповерењу садан»ој опш-гинској управи и то Председнику, члановима Суда, кметовским помо^ницима, одборницима и одборским заменицима. Ко од гласача буде за поверење општинској управи, гласа^е ЗА а ко буде за неповерење гласа-ке ПРОТИВ.

Право гласања на општинском збору, ирема чл. 14 закона | ством или који по прописима чл. 16. и 17. овог закона, право о општинама имају сви пунолетни чланови општине, који плаћају | гласања немају или су га изгубили. У задрузи имају право гла15 дин. годишње непосредпе порезе, а који нису под старатељ- ј сања на збору сви задругари, ма сви скупа не плаћали 15 дин.