Beogradske opštinske novine

ГОДИНА X.

44« —

Б1'ОЈ 49

онда кад се рачуни пречисте и на основу тих пречишћених рачуна. 111. 11о прочитању молбе Катарине Гавре Ристића СБр. 20'474 за уверење о нородичном односу одбор је изјавио миш.вен.?, да се молитељки изда тражено уверење онда, кад још један грађанин потврди њене наводе.

општински послови — Нема више колере Стална комисија за сузбијање колере констатовала једа се кећ од више дана није појавио ниједан случај колере. Ако би се који спорадични случај и појавио, болесник ће боловати у опгатој државној болници ако нема могућности да се лечи у кући својој. Према овоме извештају отпуштено је из општинске службе све особље са бараке као и остала лица, која су узета у службу на случај колере, као носачи дезинФектори и т. д. — Отпуштени. Привремена општинска управа отпустила је као ненотребне све оне чиновнике и званичнике онштинске, што су из службе државне отпуштени па у општину примљени. Сем овога отпуштени су још и Лудвиг Рис контролор касапски, и Добросав АтанацковиК командир општннских позорника.

сдстдндк ОДБОР А 0IIIIIТИ11 I: 11 Е0 ГР А Д СКЕ (1 -1:$вод и;{ сгенографскпх бе.чсжака)Држан 19. Октобра 1882. год. у Београду

Председник. Отвара седннцу и мојш одборнике да пују протокол прошле седнице (секретар прочита). Председник. Имали ко шта да примети на нрочитани протокол ? (Ђока Нешић примећава нанаписану одлуку односно молбе Карла Ј11 мита закупца за нађење ташмајданског камена. Прочиташе се и молбе Јована Антонијевића и .1>убисава Јовановиђа ио истој ствари). Мисли, да према овим молбама и говору г. Ђоке треба доиунити решење донесено прошле седнице тако, да важи за све закупце у смислу Карлове молбе (прима се). Коста Б. Иијаиловив примећује, да коцкаста калдрма у савској улици, треба да се поправи јер је на неколико места покварена; осим тога Стеван Павловпћ, лончар, меће тротоар пред његов дућан а види се да није по регулацији. Продседник. Одговара, за калдрму већ је предузето шта треба а за трогоар, који поставља Стеван Навловић већ је учињен корак и забрањено му је да онако ради. Коста ГлавиниЂ у допуну овога додаје, да би и српско -Француском друштву

треоало наредити, да оно што је раскоиано на насипу. што везује Саву с железничком станицом, или затриа или мете шине и до врши иосао. Председник. Нрима к знању и наредиће шта треба РДарко Велизари^, наномиње, да су неке сгране новине напале данашњу општинску управу као да је она упропастила много новаца општинских неучинивши ништа доброга за опгатину и т. д. Председник потврђује да је овакав нанад био у страном листу „ФранкФурским новпнама,, но да ће он ту васт званнчном исправком сузбити. /ђуба Јованови-ћ, иредлаже, да се туже суду сви они. који нроносе лажне гласове ио варопш против данашње општинске уираве, као да она упропашћује онгатинско имање. Исто тако да се иоднгне кривична парница и против оних листова, што путем пггампе те лажне гласове гаире. Председник. Изјављује, да ће уиотребити све мере што му на расположењу стоје, да те лажне гласове сузбија. Даље саопштава, да су одре1)ени чланови одборске комисије ирегледади тромесечне општинске рачуне и поднели извештај. (Чита). Прима се к знању. Г. Марко .1еко написао је годишњи извегатај о хемиском прегледу разних предмета за живот (виктуалија). Одбор одобрава да се овај извегатај штампа. ЕЛарко Велизарић, пита, да ли ће се знати имена оних лица, код којих се нађу неисправни предмети за нродају. Др. Марко Леко одговара, да то није ствар хемиског извегатаја већ суда. Председник. Суд општински добио је од Управе вар. Београда један акт којик се поништава регаење одбора о оним одборницима, за које се вели, да нису платили порез (чита). Ла сам написао жалбу и молим вас за одобрење да ту жалбу поднесем надлежној власти (Одобрава се). Одбор је регаио да се подигне магацин винарски на Сави ради потреба трошаринских за вино и остала пића То је и инвршено. Сад налазимо да треба тај нввап да се стави на рачун трогаарински и да се толика сума врати опигтинској каси. С тога молим да се ово одобри (одобрава се). Управник трошарине поднео је један предлог ради извршења онога решења, одборског, којим се иде на заштиту трошаринских прихода од кријумчара. Тражи гаест хиљада динара за извргаење тог регаења (Прочита). Одбор одобрапа тражену суму. Председник саопштава, да је Маша Димић, камењар иоднео молбу да му се одобри израђивање нлоча и ивичног камена и да га примамо и плаћамо колико га устребамо (чује се: без лицитације не може). Држано је више лицитација па без успеха. Ђока С. Нешић прелаже, да инжињерско оделење начини ценовник, па да се по њему прима ивично камење од свију пре дузимача, а не само од Магае Димића. Светозар Боторић. Противан је предлогу Нешићеву и мисли, да би боље било, да инжињерско оделење означи, колико ће требати ошптини тог камена, иа да се одреди лицитација.

Раденко Драговић, потпомаже предлог 1ЈОторића с тим, да се и врста камена одреди. Пошто је јога и Коста Главини11 потпомогао иредлог Боторића, одбор је решио да тако и буде. Председник моли, да се одобри предлог грађевинског оделења да се шл 5 унком наспе друм од академије, па ,, Кнез Милогаевом" улицом. оа ту ц<м> тражи се 3415 динара. Коста Главинић. Ако није ту иредвиђено и оно парче од Дри кључа" до моноиола дувана нека се и оно иредвиди јер је веома иотребно. Одбор одобрава тражени кредит и иредлог Главинићев. Састанак је закључен у 8 часова V вече

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. ДИМШШРС7В0: а) Зп чишћење димп.ака (дилиндера) беу разлике на оиратове . ... .... . 0.*20 Д. б) За ноувидан шпархерд . . . . ... 0 -20 д. в) За узидан ,. 0'40 д. г) За велики узидап шнархерд у гостионици 0*50 Д.. д) За чишћењи димп.ака од два епрата ... 0 -'<> д. I,) За чишћење нроетог димшака 0 1(1 д е) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са пећима 0 10 дж) За чишћеп.е чункока од 2 п по метра у.једно са више пећима (1*20 д. з) За паљење димн.ака (цилиндера) без разлике на спратове 0 75 Д. П. ПРАЖЊЕЊЕ Г.ОМИЈАРА И НУЖНИКА: а) <)д кубног метра 10'00 д. б) ()д акова О - Г ј О д. Ш. ПСЕТАРИНА : ' а) Марка »а нашче за годипу дана .... Н"0О Д. б) Обнавл.ан.е нзгубл.ене марке стаје. . . . 1'00 д. IV.ГРОБАРИНА а) Гроб за деду 7-00 д. б) Гроб за одрасле 12-00 д. в) Мала гробница 555 52 д. г) Велика гробиица Ш реда 998'39 д. д) Велика гробница II реда К 9!К'!2 д. е у Велика гробница 1 реда. 1684'57 Д. V. МРТВАЧКА К0/1А ; а) Мртвачка кола стара са 2 коп.а .... 12'90 д, б) Мртвачка кола са анђелима с.а два коња . 24'90 д. в) Мртиачка кола нова еа 2 кон.а :!6'90 д. г) Мртвачка кола иова са 4 кон.а 72 - 9о д.

ТАКСК ЗА ИВН.ОШКЊЕ Г БУБГЕТА за квартове: Савамалони, Теразгјоки, Врачароки и Варошкх. 1. Од еобе и кухиње или мањег дућана са собом . 0 25 и, д, 2 Од две или три собе, са кухињом или већег дућана са магазом . . . . . 0 70 п. д. Од четири или више соба са кухињом. од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штало ..... 1 'Г>0 н. д. За квартове: ДорЂолски и Палилулскг. 1. Од собе и кухиње, или мањег дућана еа собом 0'20 11. д. 2. Од две или три собе еа кухињом или већег дућана еа магазом . . . 0'60 н' д. ;•). Од четири или више соба са кухињом. од каФане еа кухињом. од гостионице са кухињом без штале 1 дин. Од оуда општине београдске 28 Августа 1892. год. АБр. 9449.

У РЕДНИЈЈ1ТВ0 И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА

Власник Општина Београдска

Штампарија Петра Турчића, Обилић. венац бр. 14

Уредник Урош КузмановиЂ