Beogradske opštinske novine

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ ! НА ГОДИНУ 6 днн. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ 9 „

ГРАЂАНСТВУ ВАРОШИ БЕОГРАДА. Суд општине вароши Београда објављује грађанству, да су бирачки спискови за бирање народних посланика на дан 18 Маја 1893 год. готови, и да сто.је грађанству на углед. Према чл.: 24, 25, 103 и 103 зак. о изборима народних посланпка, сваки има право да ове спискове прегледа да из њих што испише или да их и целе препише, да их обзнањује или штампа и да, било за себе било за другога тражи у законом року исправке, како налази да у њима треби учинити. Исправке се у списковима могу тражити до 28 Априла тек. год. закључно (чл. 103. зак.ио изборима народних посланика). Посланике ће моћи бирати само они, који су у бирачким списковима уписани, кад добију бирачку карту. После 28. Априла ове године нико нема права да тражи исправке спискова, макар у њих не био уписан ко треба, или био уписан ко не треба. Спискови се ови налазе код г. Милоша Борисављевића пореског књиговође општине београдске коме ће се грађани са својим захтевима око исправке спискова обраћати. Усмене захтеве г. Борисављевић ће ставити у записник. Уз свако тражење око преправке спискова, морају се поднети и докази. Од Суда општине вароши Ееограда 9. Априла 1893. г. АБр. 1935.

Н А Р Е Д Б А. Општински суд приметиоје: да се разни отпаци покупљени са ћубришта, као што су: коске, старе крпе, хартије стакларије и томе подобно носе по свима варсшким тржиштима и улицама ради продаје. Како је ово противно санитетским прописима о одржавању чистоте, која је један од најбитнијих услова за здравље становништва, то суд општине вароши Београда позван чл. 36. зак. о општинама за одржавање санитетских прописа

Наре^ује: да се продаја п куповина ових одпадака може вршити од сада само на друму вишњичком и нигде више. Ко би противно поступио овој наредби казниће се по §. 326 крив. закона Сбр. 4306. Од суда општине вароши Београда 16. Априда 1893 г. у Београду.

ОБЈАВАМноге се општине и друге власти обраћају на општину београдску са захтевима, да она или наплати од некога порезу, или да кога у порезу уврсти, или да што друго по овоме послу уради. Како општина београдска према закону о непосредној порези не ради ове послове, но за то постоји нарочито пореско одељење за вар. Београд, то, да би се излишна преписка избегла, Суд општине вар. Београда Објављује, да се све ово-земаљске власти обраћају по напред именованим пословима непосредно пореском одељењу за вар. Београд. Од суда општине вароши Београда, 17. Априда 1893. год. СБр. 4546.

РАД ОПШТИПСКОГ ОДЕ0РА XIV. ВАНРЕДАН САСТАНАК 3. Априла 1893. год.

Председавао застунник нредседника г. Мих. Јовановић, од одборника биди: г. г. Андра Ђорђевић, Драгутин М. Настић, Петар Радовановић, М. Јовичић, Ј. Барловац, М. Јаковхевпћ, Трифун Ћорђевић, Вучко Ц. Илић, Илпја С. Рајковић, М. Милојевић, М. Михаиловић, Сима Николић, Пера Михаиловић, Тодор Чупић, Јован Ристић, Наум Младеновић, Стојан Златановић и С. Стевановић. I. Нрочитан је записник одборских одлука седнице држане 2. Анрила 1893. год. и примљен је без измена. II. Заступник пзвештава одбор, да ће се сутра 4. Априла 1893 год., у 10 часова нре подне држати у саборној цркви благодарење за ступање на владу Његовог Величанства краља Александра I. и позива господу одборнике да у свечаном оделу присуствују овоме свечаном чину. —

ЦЕНД ЈЕ ОГЛДСИМД 6 ПР. ДИЕ, ОД БРОТЕ ПРЕТПЛАТУ ВА.ЂА ОЛАТИ УПУТНИДОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враћају се Неплаћена писма не пришају се.

Одбор је примио к знању овај познв одазвав се са „Живпо Краљ Александар I". III. Заступник председника извештава одбор, да је дугогодишњн и заслужни председннк општине београдске Живко Карабиберовић умро и предлаже, да се о општинском трошку сарани. По саслушању овога, одбор је одао носледњу ношту заслужном покојнику изговорив стојећи: „Бог да му душу прости", и за знак примања заслуга покојнпкових за државу, династију и општину решио, да оиштинско представништво корпоративно суделује при спроводу; да се од стране онштине београдске приложи на самртнички одар венац; да општиНски ватрогасци у свечаном оделу буду прп спроводу; да се из општинске благајне нзда породици покојниковој хиљаду и пет стотина динара на име погребних трошкова. Ова сума и она за венац, да се ставп на терет партије буџетом одређене за непредвиђене трошкове. XVI. ВАНРЕДАН САСТАНАК 7. Априда 1893 год.

Председавао председник г. Милован Р. Маринковић, од одборника били : г. г. Филип Васиљевић, Љ. Јовановић, Никола X. Поповић, Р. Драговић, Илија Ђорђевић, Сава Вељановић, Милан М. Ђурић, Милош Трпковић, А. Шток, Коста Петровић, Лазар Радон.ић, Михаило Јанковић, Јован Ђуровић, Лазар Дашковић, С. Азриед, Коста Д. Главинић, Милутин Марковић, Ђ. С. Новаковић, М. Велизарић, Ђорђе Ж. Нешић, Атанасије Капетан-Спасић, Ђорђе Неранџић, Милан Канетановић, Коста Б. Михаиловић, Мих. Д. Банковић, Рад. С. Филиповић, Андреја Ј. Одавић, Др. Марко Леко, Мих. II. Бончић, Мих. М. Ђорђевић и Димитрије Р. Гајић. I. Председник саопштава одбору, да је услед промене, извршене на дан 1. Априла 1893 год. дошло до могуКности, да се у овој земљи извршује закон и његова воља и да је управа вароши Београда услед тога актом својим од 6. Априла 1893. године Бр. 5148. наредила, да се изврше савегска решења од 30. Новембра 1892. год. Бр. 3913. и од 1. Декембра 1862 г. Бр. 3933, односно поништавања решења збора општинског од 21. Новембра 1892 год. на коме је решавано о поверењу или неповерењу општинској управи. Да су према тој наредби управе вароши Београда, нонова уведени у дужност као законити часници ошптински г.г. Милован 1 Ј . Маринковић председник; Јова Антонијевић, Јован Илић и Димитрије Вељковић, чланови суда; Коста Чупић, Младен Тодоровић, Андра Надеждић и Данило Чонкић, кметовски помоћници; Да је тим истим актом управа вар. Београда наредила да председник оиштине уведе у дуж-