Beogradske opštinske novine

ГОДИНА XI.

— 68 —

БРОЈ 17

XII. 11о што је општина београдска остада без и једиог инжињера, а међу тим носдовн се не могу одлагати, то је Одбор општински на нредлог Председннка општине решио, де се Радован С. Мутавџић, бив. онштински инжињер узме у службу општинску са годишњом платом од нет хиљада динара и да привремено врши дужност представника инжињерског одсека. Да суд општински у споразуму са управником грађевинског одељења распише стечај за иотребан број инжињера.

настије". 1 ) Али ирава Синишина, као права стричева према снновцу, изгубила су силу своју. Само онакав владалац, као што беше Душан, могао је да прекрши ту стару државоправну установу, и да он буде основа престоном наследству. „На тај начин падао је стари поредак: Синиша не може ништа да учини, држећи се племенског старог правила. Јачи беше нови ред, по коме син беше наследник опу". 2 ) Али нре него што бисмо са Синишом и његовом војском пошли на Србију, ради остварења његових нретенсија на престо српски, да се обазремо за часак на до- ј гађаје и прилике у његовој деспотовини, | који се развијаху ту од времена смрти цара Душана 1355. год., па до проглашења Синишиног за цора, 1357. год,, и његовог похода на Србију. Као што је иознато , Душан је умро 20. Декембра 1355. год. 3 ) Одмах за њим премину и неколико његових војвода, међу којима бејаше и његов љубимац, кесар 1) Гдаеник 35., стр. 169. 2) А. Мајкова: „Истор. Срба", превео Т>. Даничић, стр. 79. 3 ) Срећковића „Ист. Срба" II. 730.

XIX. ВАНРЕДАН САСТАНАК 17. Априла 1893 год. Председавао председник г. Милован Р. Маринковић, присуствовали чланови суда: г г Јован Антонијевић, Д. Т. Вељкопић и Јован Идић, од одборника били: г. г. Атанасије Капетан-Спасић, Димитрије Р. Гајић, Ђорђе Неранџић, Т>. С. Новаковић, Љ. Јовановић, Др. II. Поповић, М Велизарић, Мих П. Бончић, Филип Ваеиљевић, Милан Капетановић, С. Азриел, М. Ј. Марковић, Лазар Радољић, Коста Б. Михаиловић, Милош Трпковић, Никола X. Поповић, Мих. М. Ђорић, Ђорђе Ж. Нешић, Андреја Ј. Одавић, и В. М. Тодоровић.

Прељуб, управник Тесалије, Јелинске Влахије и Јањине. 1 ) Чувши за смрт Душанову, и сазнавши за оно жалосно унутарње стање, у коме се тада Србија налазаше носле 1355. год., Матија Кчнтпкузен , син Јована Кантакузена, и зет му Нићифор АнђеловиП //.*), који је тада био управник Еноса , склопе одмах узајамни савез, и похитају, не би ли они први што год уловили у оној мутној води, која тада Србијом протицаше. Ну обојица беху лоше среће. Матија с номоћу 5000 најмљених Турака нође на етолицу царице Јелене, на С<-рез, али га одатле храбро одбије војвода Еочхнч, жива зароби и преда Јовану Палеологу, цару грчком. 2 ) Деспот НићиФор Анђеловић II. је у почетку био боље среће. Њему се тада указаше врло згодне прилике, да поврати земље свога оца, којих се он сматрао као законити наследннк. Па како

1) Дестунис „Епир хроника" 3. — Нор{', — »Сћгоп. етесо-гошапев* 530. *) По оцу, он је племена „Огзшј-а", али но матери, лозе Анђеловића, које је лрезнме и ноеио, пошто се сматрао за наследиика земаља, којима еу најпре Анђеловићи владали. 2) „Гласник срп уч др " ХПГ 324.

Изабрати благајник има положити кауцију од 20.000 дин. у готовом новцу или у државним хартијама од вредности или у иепокретном имању. Писмене молбе са доказима о спреми имају се упутити на предссдника, општине београдске најдаље до 10. Маја 1893. године. Од суда одштине вар. Београда 24. Аирила 1803 год. Абр. 1795.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ.

I. Дииничарство: а) За чпшћење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0*20 д. б) За неузидан шпархерд 0 - 20 д. в) За узидан „ 0'40 д. г) За велики узидан шпархерд у гостионици 0 - 50 д. д) За чишћење димњака од два спрата 0 - 20 д. ђ) За чишћење простог димњака . . . 0' 10 д. е) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са пећима 0'10 д. ж) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са више пећи 0 - 20 д. з) За наљење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0 - 75 д. II. Празкњење помијара и нузвника: а) Од кубног метра . 10 - — д. б) Од акова 0'50 д. III. Псетарина: а) Марка за пашче за годину дана . . З - — д. б) Обнављање нзгуб.вене марке сгаје. . Г— д.

IV. Гробарина.

а) Гроб за децу 7 - — д. б) ]'роб за одрасле 12*— д, в) Мала гробница 555*52 д. г) Велика гробница III. реда 998*39 д. д) Велика гробница II. реда 1099*32 д. е) Велика гробница I. реда 1684*57 д. V. Мртвачка кола : а) Мртвачка кола стара са два коња . . 12*90 д.б) Мртвачка кола са анђелима са два коња 24*90 д. в) Мртвачка кола нова са два коња . . 36*90 д. г) Мртвачка кола нова са 4 коња . . . 72*90 д.

Тесалија у то доба беше смрћу Прељубовом без господара, то он прво, по свој прилици 1356. год., удари на њу. Оставивши своју жену у Еносу, он дакле с флотом иође ка Тесалији, па је без боја и освоји. 1 ) Користећи се нередима, и забунама које владаху у српској царевини, на коју дсспот Синиша беше обратио тада сву своју пажњу, НићиФор груне из Тесалије год. 1357. с војском и на земље свога зета. Синиша, занет тада спремањем да удари на Србију, и да се дочепа царске круне, није се могао одупрети НићиФору, те овај убрзо завлада Етолијом и Акарнанијом, а Синишу с Томаидом и децом протера у Касторију. 2 ) На тај начин НићиФор је имао у својим рукама целу деснотовину свога оца: Јел. Влахију, Епир, Етолију и Акарнанију, а норед тога још и Тесалију, „државу" Прељубову. 3 ) (НАОТДВИЋЕ СВ)

1) 11)1(1ет. — Еп. Хроника 6; — Са,п1;. Шз*;. ћузап^. III. 315. 2) Ш4ет. — Гласник ХШ. 325. 3) РотдиеуШе : „Уоуа&е Дапв 1а Сгесе", — I. V. р. 217. -

XIII. Одборник г. Ђорђе Ж. Нешић изјављује, да је дознао да закупац цубока Петар М. Михаиловић, није до данас дао ни једну пару на име аренде, и тражи да се предузму најенергичнији кораци, да се општински интерес сачува; да је лиФерант зоби нредао општини рђаву и ужежену зоб, и тражп да се нротнв ли®еранта и против прималаца по закону поступи, како би се н у овом погледу интерес општински сачувао. Председник изјављује, да су обе ствари већ у току рада и да ће све могуће учинити да се општина од штете сачува, XIV. Нредседник износи одбору на рсшење молбу одбора госпођица за прикупљање прилога за нострадале од земљотреса, којом се тражи да и ошптпна београдска извесну суму новаца им приложи. По нрочитању те молбе одбор је одлучио, да се о овој молби у 1 'едној идућој седници решава. XV. Председник онштине г. МилованР. Маринковић, чланови суда г. г. Јован Антонијевнћ, Јован Илић и Димитрије Вељковић, кметовски помоћници г. г. Андра Надеждић, Данило Чонкић, Младен Тодоровпћ и Коста Чупић, дају оставке на своје дужности у београдској општини, да би тиме дали прилике грађанству престонице, д-в у представницима своје општине виде људе од свога поверења, но што је увођењем њиховим у дужност задовољена законитост и новраћен углед Државном Савету. По прочитању тога акта Одбор је одлучио, да се о овоме у идућој седници решава.

I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 15. Априла 1893, и примљен је без шшквих измена. Н. * Сходно одлуци одборској од 15. Априла 1893 год. КЊбр. 156. Председник износп одбору на решење оставку управе општинске. После дуже дебате о томе предмету, одбор је одлучио, да се у идућој седницп донесе коначно решење по овој ствари.

011111ТИНСКИ ПОСЛОВИ. Иромена стана. Од 1. Маја ове године грађевинско одељење општине београдске н управа београдског водовода биће у згради званој „Лондон" на ћошку Краљ Миланове и Кнез Милошеве улице. Одељак врачарски општине вар. Београда напушта свој досадашњи стан и од 1. Маја биће настањеи у кући Крсте Поповића, Милутинова улица бр. 58. - до садашњег одељка.

С Т Е Ч А Ј. Оставком г. Михајла Стевановића, упражњено је место главног благајника општине београдске на које се овим стечај расписује. Плата благајнику је по буџету 4.000 динара. Добро је ако кандидат буде вичан дуплом књиговодству и свима пословима, што спадаЈ'у у дужност благајника.

УРЕДН ИШТВО И АДМИИИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОНШТИНСЕОГА СУДА

Власник Ошптина Београдока

парна радикална штампарнја

Уредник Урош Кузманови^.