Beogradske opštinske novine

БРОЈ 24

- 93 —

ГОДИНА XI.

; 1,'1тељног пројектп, као п за предходне радове, који ће битп потребнп радп пзраде детаљног иројекта, као сума која је преостада од одобрене суме за те радове 6 ) да грађевинско оделење нзрадп гачан фп напсијски план за само извршење капалиеања из годпне у годпну, н да се тај едаборат заједпо с детаљним проЈектом п извештајсм о свима предходним радовима, који су потребпп били ради израде дегаљпа пројекта поднеоу одбору београдске општнне до краја Фебруара месеца идуће 1894. годппе. 0 томе, коме да се извршење капалпсања псвери, да ли по предлогу повереништва — гра^евинском одељен.у општине београдске илн дру гоме предузимачу, — да се доцнпје решава Да се према тачци 3. овог решења умоли Санитетскн Оавет, да даде своје мишљење о томе, да ли је саветно да се нечистоћа спроводп н у Саву и у Дунав или је боље само у Дунав. III. 11о прочнтању протокола лицитације, држане 3. Јуна ово године СВр. 8919 за давање под закуп кошења траве на општинским земљиш•гима, одбор је решио, да се кошење траве у малом калнмегдапу пзда под закуп Аран1 ( елу Ж. Илнћу за три стотине шесдесет динара и двадесет пара; кошење траве у општинској расад ници Радовану Антићу за педесет динара; кошење траве у новом сењаиу Владим. 'Бурђанови1)у за шесдесет и један динар и четрдесет пара; поиаша траве код крсне ћуприје г Бор1)у О. Јовановићу за сто седамдесет и два дппара и кошење траве у старом гробљу Стевану Н Иетровићу за сто двадесет динара. IV Председник саопштапа одбору, да је суд оп штпнски решењем својим од 1. Јуна 1893. АБр. 29,0 одредцо цену хлебу за прву половину ме сеца Јуаа од двадесет пара динарских по килограму. Одбор је примо к знању ово решење судско V. 11а предлог гра^еиинског оделења општине београдске ГВр. 2959 и 1998, одбор Је реишо, да се у општинској режији сагради нужнпк на Калпмегдану према поднетом нацрту и иогодбама одобрив за то кредит од хил,аду и осам стотина динара; да се грађење нисоара на теразијама према великој чесми уступи Кости С. Милојковпку за хиљаду п двадесет динара, према прописаним погодбама и подпетом пацрту. Обс циФре да се ставе на терет партије буџетом одређене на одржавање свих општинских вграда. V I. На предлог грађевинског одељења ГБр 2168, •одбор је решио, да се набави потребна колнчина ивичпог камена за оквпр око паркова на Теразијама од Апте Алексића по шест динара <зд једног метра дужипе према н.еговој понуди -од 5 Јуна 1893 год. VII По прочитању акта београдског певачког друшгва АБр. 2602, којим се нозива општина београдска, да пошље једпог пли впше представника спојих на свечано откривање споменика подигнутог Ивапу Ф. Гундулићу у Дубровнику, одбор је решно, да оиоЈ свечаностп у Дубров нику присуствује од стране општине београдске г. Милован Р. Маринковић, председнпк. Трошак да му се према нодиетом рачуну исплати из касе општинске а из партије буџетом одре1)епе за непредвиђеие трошкове За време његова осуствовања да га у дужности прсдседничкој •заступа члан суда г Јован Антопијевић.

СТЕЧ А Ј Суду онштипе београдске потребни су два сгручпа ипжињера за грађевипско оделење. Плага је годишња 2880 — 3600 дипара, коју ће одбор општински утврдити. Првенствепо право имају Срби, за тим Славепи па остали. Л.цца, која желе прцмити се ове службе, треба да' иодпесу своје сведоџбе о својој спреми и пракси. Попуде са докумептима ваља слати суду опш Београдске најдаље до 15 Јуна ове годипе. Од суда Опш. Београдске ГБр. 1689. 10. Маја 1893 год.

!Е> Љ. 3 н: О Хотел ч Валдорф" у Њу-Јорку. — Тај хотел заузима даиас прво место с погледом па техаичка уређења. За кретање свију машпнских апарата. којима се тај хогел служи, унотребљена је парпа спага од 2000 коња, сем тога примењеии су нарочити парпи котлови за нарио грејање, у колико за то грејање не стиже оиа пара, која из парних машипа излази већ као употребдена. Париих машипа у том хотелу има свега 16, парпих котлова има 4, и све то лежи испод тротоара тога хотела. На првом месту та парпа снага служи за нроизвођење електричпе светлости за тај хотел и то за 10.000 сијалица (за варош Београд пројектовано је свега 1000 сијалица); 4 иарие машипе са по 250 коњски снага врше само тај задагак. Вода у варошком водоводу па том ме сту где се хотел палази, пема довољпо притиска те да би се могла поиети до на иајвишу тачку у хотелу. Томе злу да доскочи Хотел ВолдорФ има своје сопствепе црпке (39 по броју). Ове нумпе сиабде вају хотел са малепом количином од 6000 до 7000 кубпи метара за 24 сата (Београд данас у највећој мери троши до 3000 кубпи метара за 24 сата). Та вода се троши па нарочиту перијопицу, лебарпицу, кланицу хотела, па исиирање клозета, за Фабрикацију леда, за папајање париих котлова и т д. Хотел одржава нарочигу Фабрику леда (за своју цељ) и израђује диевно до 18 тоиа (18 000 килограма) леда. У том одељку хотела производи се па првом месту чист лед за кујне и подруме, трпезарије и т. д. затим тај одељак служи за хлађење свију простора хогелских и ова примепа, коју тај хотел први пут извоси врло је цењепа у Њу-Јорку, где је лети топлота врло јака. Вептилација у том хогелу изврспа је и њу покрећу четири највећа вептилатора. Даље у томе хотелу посгоји ппевматичка пошга (ирепос нисама и пакега кроз цеви разређивањем ваздуха у тим цевима). За кретање тога поштапског аиарата служи парна машииа од 10 коњски спага Испод крова тог хотела налази се колосална пе ријоиица са свима могућим пајиовијим сиомоћиим лашипама за прање рубља (Колан.дари, Роље, машипе за „пеглање" итд. итд.) и све те машиие покреће парочита парна машииа од 100 коњских сиага.

Сума која је иа све те техпичке иисгалације у том хотелу утрошена изпоси до пола милијупа долара (од прилике 2 и по милијупа динара). За правилпу Фупкцију тог техпичког апарата у том хотелу одговарају: једап гиавни ипжињер, два ипжињерска помоћника и 32 (тридесет два) машиииси ложача и т. д. О дневпом рачупу који се благосретпом госту тога хогела на исилату подиоси, о томе извештач: „лајпцишких повипа" ништа пе вели.

САСТАНАК ОДБОРА ОПШТИИЕ БЕОГРАДСКЕ Држан 25. Априда 1893, год. (по отеногр. белешкама) Председник — Има довољан број одборннка за решавање Молим вас да чујете записник прошлог састанка. Секретар чита: Председник — Има ли ко што да примети на записник (Нема) Усвајате ли записник. (Усвајамо). Изволите чути извештај комисије ради одређивања осе у крунској улици. Оекретар прочита; М. КаиетановиК — Има ли ту и општипског инжињера? ГдеЈеон? (Председник; Ту је; тО је г. Кијовски) Ја мислим да ми можемо да примпмо овај извештај па да га испратимо г. Министру Грађевина да видимо хоће ли га и он усвојити (Бива). Сад импмо једну молбу за осуство. Секретар ирочита молбу трошаринског чнновника Вељка Недељковића. Председник — Он има неку неодол.ив,/ потребу за осуство. Ја мислим да му одобримо. (Одобрава се). Секретар чита протокол лицитације за инсталацију водовода v новој основој школи на Дорћолу. Председник ■ —- Може ли се одобрити? Било је више конкурената, па су ова 2 дали најниже и најјефтиније цепе. (Одобрава се). М. КаиетановиИ — То је испод предрачунске цене и нека остане како је урађено. Са.мо бих ја имао једну нримедбу да учиним, а то је да, кад расправљамо техничка питања да овде увек буде или један од општинских инжпњера нлн управннк пнжињерског оделења. Неки пут мо жемо тражитп од г председника каквих оба вештења а он не може да их да, и онда је иеагодно кад овде пема ни једног из инжињерског оделења. На пр. да узмемо овај случај. Неће бити да је без оспова сломијена крунска улица; мора битн да је план регулациони прављен за цео онај део па је неким поводом изншло да је та улица сломијена. Сад, кад се узме ова улица нонаособ може бнти да је требала да се исирави, али кад се узме у вези с осталим ули цама можда треба да остане крива. С тога кад се год расправљају техничка питања, овде треба да буде нли упраиник грађевинског оделења илп Један од његовнх чнновника, да нам даје обавештења Председиик — Добро; наредн! у да то у будуће бива увек, кад има па решењу каква Техничка ствар. Опнлина има нзвес н спор протпв Милана Јапошевпћа бив. општинског извршитеља и Сипа му Милутина Треба да се изврши вештачкн пзвпђај иа како Је општпнски одбор рзшио да се откаже пуномо^ије бив. правозаступипку ко.ји је заступао општину, молнм да одбор сад за овај случај одреди новог правозаступпнка. Мика ВончиЛ — Колико је општнна до сад плаћала правозаступника ?