Beogradske opštinske novine

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН НУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ НА ГОДИНУ 6 ДИН. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ . 0 . . . 9 „

НЕДЕУВА 4. ЈУЛА 1893.

ЦЕНД ЈЕ ОГЛЛСИМЛ 6 ПР. ДИЕ. ОД БРСТЕ ПРЕТЛДАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописн не враћају се Непданена писгаа не прииају се.

П О 3 и в Суд оиштине вар. Београда, како сваке тако и ове годиие има извршити регрутовање младића за стални кадар за ову калевдарсву 1898. годину. С'тога овим позива све оие младиће који су 1873. год. рођепи било овде или на страпи, да одмах а лајдаље до 1. Августа ове год. суду овоме предсгану ради регрутовања, увршћивања у регрутне спвскове и прикуољање података. Ко овом позиву ве следује сматра ће се да је избегавао војну обавезу. Од Суда оиштиве вароши Веограда 23. Јуна 1893. г. АБр. 3422.

ОБЗ НАНА. До 1. Јапуара ове године спојен је велики број кућа са водоводом београдским а међутим је до сада сразмерпо врло мали број сопствепика тих кућа извршио инсталацију водовода у самој кући и почео воду употребљавати. Ово неизвршење инсталације водовода у кућама, које су са водоводом већ спојепе, штети општинске ингересе, те с тога суд општипе вар. Београда објављује грађапству, да ће управа водовода од 1. Августа ове годипе паплаћивати воду према члаповима 8 и 9. правила за издавање воде, од свију онцх кућа, које су до 1. Јапуара ове годипе са водоводом спојен безобзира на го, да ли се вода у кући троши или не, или да ли је инсталација у кући извршепа пли пе. Ово решење своје суд општине вар. Београда оснива па члан. 2 и 13. правила за везивање водовода са зградама у Београду и издавање воде из истог водовода, која су правила добила зааону силу решењем Владе Његов. Величанства од 10 Јупа 1892 год. ПБр. 10381 основаним на чл. 6. 7 и 9. зак. о варошкој

трошариии у Београду од 13 Јуна 1884 године. Од суда оиштиие вар. Београда 30 Аирила 1893 год. АБр. 2366.

О Б Ј А В А. По што је одбор општине београдске у седницп својој од 11 т. м. решио, да наплату таксе за вађење и ношење песка са обале Савско-дунавске врши сам суд ово општински, то се овим ставља до зпања како предузимачима тако и осталим грађанима, да је од дапас допуштено свакоме вађење и ношење песка са поменугих обала а са зато одређени месга, по што претходно пдати прописну таксу у 30 п. дин. од једпих кола, оишгипском коптролору номенутих обала. Ко се ухвати да песак са поменутих обала носи а да није платио прописну таксу, сматраће се као кријумчар и као такав према закону биће кажњен. СВр. 9212 — Од суда општине вароши Београда, 18. Јуна 1893 год. у Београду.

О Б 3 Н А Н А Према наређењу овекоманде од 3 априла. тек. год. Н. 2300 и од 8. ов. мес Н. 3744. ипак се нису сви обвезници редовне, I. и II. позива народпе војске, овој команди јавили ради сравнења, одузимања и давања војничких билета. Сада се и по треКи аут позивају сви они обвезпицп редовпе војсве I. и II. позива који долазили нису, да се од дана изласка ове обзнане. па закључпо до 15. јула тек. год. овој команди јаве. Ко се од обвезнива, до означеног дана не јави, биће пајстрожије каж.1 ен коју ће вазпу свави обвезник издржавати при штабу овекомапде. Изговор о недоласву и задоцпењу обвезника неће се примати никакав. Из канцедарије VII. пуковске окружне команде Кбр. 4267. 30. Јуна 1893 год. у Београду.

позив Има приличан број грађана, који општини пи до дапас нису измирили дужне кирије и аренде од узегих нод закуп разних права и имања општинсвих С тога је општински суд иринуђен да предузме најстрожнје завонске мере, да се наплата дуга у пајкраћем року изврши. Онима који дугују вирију или аренду од 1891. године, остављен је рок до 8. тек. месеца; Онима воји дугуЈу кирију или арепду за 1892 годину, осгављеп је ров до 10 тев. месеца, и Онима који дугују кирију или аренду од 1. јапуара до 1. јула о. год. осгављзн је рок до 12 тек. мес. Позивају се сви они који ма шта општипи дугују, да дуг свој до означеног рока измире. У противном суд ће после овога рока поступити онако, како је уговорима о закупу односно закона за неуредне платише предвиђено. Сбр. 10819. Од суда општине града Београда 2. јула 1893 г. у Београду.

РАД општанског ОДБОРА XXXIV. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 20. Јуна. 1893 год. Председавао председ. г. Миловав Р. Маринковић од одборника били г. г. Коста Б. Михајдовић, Мих. М. Ђорђевић, Коста Петровић, Свет. И. Ристић, Илија Ђорђевић, С. Вељановић, Љ. Јовановић, Ђ. С. Новаковић, Ђорђе Наранџић, Н. Вулковић, Лазар Радонић, М. Велизарић, С. Ј. Азријел, М. М. Петровић, Ф. Васиљевић, Д. Р. Гајић, Др. Марко Т. Леко, Мих. Д. Банковић, Милан М. Ђорић, Никола X. Поповић, Рад. Драговић, А. Ј. Одавић, Гаврило Бркић, М. 0. Петровић, Мијајло Јапковић. I. Прочитани су записницн одборских одлука седница држаних 14 и 15 Јуна ове године и у одлуци КЊБр. 292 учињена је измена, да председник оиштине има ступити у преговоре са српско Француским друштвом само односно замене сијалица са пламениу лампама према ограничењима у решењу означеним. II. По прочитању акта првостепеног суда крагујевачког АБр 3289, одбор је изјавио, да је